Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective

Publicat: 17.09.2019

 

„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”În perioada 16-19 septembrie se desfășoară lucrările Conferinței științifice cu genericul tradițional - „Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”. Promoția 2019 a masteranzilor Școlii de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova își susțin public tezele de master, elaborate pe parcursul a doi ani de studiu. 

Evenimentul a fost inaugurat, în data de 16 septembrie, de profesorul Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP), care a menționat că are marele noroc să participe, pentru a treisprezecea oară, la derularea acestui eveniment important pentru sistemul de sănătate publică. „Pe parcursul a patru zile, vom audia 36 de teze de master - rezultatele unei munci colosale, la care au participat cei mai buni experți în domenii. Rezultatele acestor cercetări sunt foarte  solicitate de actorii de specialitate atât din țară, cât și de peste hotare, deoarece sunt extrem de utile pentru sistem.”

Ludmila Capcelea, reprezentanta absolvenților din promoția actuală a ȘMSP, a menționat că cercetarea sa a avut în vizor Calitatea vieții pacienților cu ciroză hepatică, întrucât această patologie, la momentul actual, ocupă locul terțiar în Republica Moldova și constituie o problemă majoră de sănătate publică. „Statistica demonstrează că prevalența acestei maladii în țara noastră constituie 279 de persoane la 100 de mii de locuitori. Îmbucurător este faptul că, pentru al treilea an consecutiv, această cifră este stabilă. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea sistemului de sănătate din Moldova, în special la ameliorarea calității vieții pacienților afectați de ciroza hepatică”, a declarat proaspătul master în sănătate publică.

Ludmila Cîrciumaru, manager pentru calitate la Institutul Oncologic, masterand în anul I la ŞMSP, a specificat că temele prezentate la această conferinţă sunt actuale, bine selectate din punct de vedere al  problemelor, mai puțin studiate în ultimii ani, dar care sunt de importanţă majoră atât pentru populaţia ţării, cât și pentru domeniul sănătăţii publice. „Evident, faptul că studiezi pentru a deveni specialist în managementul sănătății publice denotă faptul că teza de master trebuie să includă o abordare multidimensională a problemelor”, a accentuat specialistul. 

Olga Usatîi, anesteziolog-reanimatolog la Spitalul Clinic Republican, masterand în anul I al ȘMSP, a constatat că absolvenţii au depus un efort considerabil, vizibil, iar rezultatele cercetărilor sunt foarte interesante,  chiar vitale pentru sistemul național de sănătate. 

„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”De menționat că, în acest an, 36 de masteranzi au absolvit Școala de Management în Sănătate Publică, aceştia  abordând, în cercetările lor, teme actuale privind reforma serviciului spitalicesc, accesul la servicii de sănătate calitative a diferitor categorii de populație (migranți, grupuri vulnerabile, copii etc.), organizarea asistenței paliative, organizarea serviciului de medicină estetică, guvernanța instituțiilor, satisfacția și motivația angajaților din sănătate, managementul timpului, violența în activitatea angajaților din sănătate, problema infecțiilor nozocomiale, comunicarea externă și relațiile cu mass-media sunt aspecte din domeniul managementului instituțiilor medicale. De asemenea, vor fi elucidate unele probleme de sănătate publică, precum: alimentația copiilor în instituțiile preșcolare, realizarea prevederilor programului pentru imunizare, răspunsul la urgențe de sănătate publică ș.a. Totodată, vor fi prezentate comunicări privind cunoștințele, atitudinile și practicile populației referitor la: cancerul mamar, complicațiile diabetului zaharat, nașterea prin cezariană şi automedicația.

La evenimentul, ce se desfăşoară în Sala Senatului a USMF „Nicolae Testemițanu”, participă cadre științifico-didactice, masteranzi, absolvenți ai Școlii de Management în Sănătate Publică, reprezentanți ai instituțiilor medico-sanitare din țară și alți invitați.

De notat că, până în prezent, ȘMSP a format peste 350 de masteri în sănătate publică, care activează în sistemul public de sănătate, în sectorul privat, precum şi în cadrul organizațiilor neguvernamentale şi internaționale.

„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”
„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”
„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”
„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”
„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”
„Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective”
usmf
Școala de Management în Sănătate Publică
conferință științifică
Managementul sănătății publice
masteranzi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii