Medicii ORL-iști au marcat 10 ani de implantare cohleară în Moldova
- vizualizări: 55
„10 ani de implantare cohleară în Republica Moldova”. Cu acest generic s-a desfășurat conferința națională cu participare internațională organizată de Catedra de otorinolaringologie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pe data de 24 mai 2024.
În cadrul manifestării științifice au fost puse în discuție subiecte importante, precum: dezvoltarea programului de implantare cohleară în Republica Moldova, Lituania și România; restaurarea funcțională auditivă prin implanturi active; reabilitarea post implantare; tratamentul și profilaxia infecțiilor respiratorii; implantarea dispozitivelor cu ancorare osoasă și de ureche medie ș.a.
Prorectorul pentru activitatea socială Marcel Abraș a menționat că, pe parcursul anilor, comunitatea otorinolaringologilor din ţara noastră a acumulat o bogată experienţă în organizarea şi acordarea asistenţei medicale calificate pacienţilor de profil. „Deținătorii celor mai moderne tehnologii în diagnosticul, tratamentul şi profilaxia maladiilor în domeniu sunt membrii Catedrei de otorinolaringologie, ai clinicilor şi laboratoarelor de cercetări ştiinţifice în domeniul ORL. Republica Moldova a devenit eligibilă pentru mai multe programe educaţionale şi de cercetare europene, fapt ce ne permite să extindem şi să diversificăm relaţiile de colaborare și să dezvoltăm domeniul otologiei. Sperăm că prin schimb de opinii şi împărtășirea experienţei profesionale vor fi create noi oportunităţi pentru dezvoltarea cercetărilor ştiinţifice și inovațiilor, formarea şi educarea continuă a specialiştilor otorinolaringologi de înaltă calificare, competitivi nu doar în ţară, dar şi peste hotare, și cu impact benefic asupra stării de sănătate a populației”, a accentuat prorectorul.
„Avem o colaborare frumoasă cu doctorii din Republica Moldova, inițiată cu 10 ani în urmă, atunci când am ajutat la efectuarea primelor operații de implant cohlear. Observăm un progres esențial al specialiștilor moldoveni în acest domeniu și am remarcat dotarea clinicilor cu echipament modern și performant”, a declarat Eugenijus Lesinskas, șef al Clinicii ORL la Universitatea de Medicină din Vilnius, Lituania.
„Felicit colegii de la Chișinău cu ocazia faptului că au împlinit 10 ani de când depun eforturi în acest sens. România are o experiență de 24 de ani, dar trăim un sentiment de bucurie, pentru că și la Chișinău există toate verigile acestui lanț de intervenție: de la screening și până la implantare”, a menționat Sebastian Cozma, profesor la Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa” Iași, șef al Serviciului de audiologie la Spitalul Clinic de Recuperare, Centrul de Implant Iași, România.
În fiecare an, în Republica Moldova sunt înregistrați circa 70-100 de nou-născuți cu dizabilități auditive, la care se adaugă persoane cu surdități dobândite ulterior, prin diverse îmbolnăviri. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în țara noastră există în jur de 44 de candidaţi potenţiali pentru implantare în primul an de viață, cu o rată anuală de 20 de pacienţi ulterior.
Anual, în Clinica de chirurgie funcţională, fonoaudiologie şi recuperare ORL a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” se adresează peste 1000 de persoane cu patologie auditivă. Circa 12% suferă de forme ce necesită protezare auditivă prin implant cohlear, implant pentru urechea medie și aparate auditive.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii