Mediciniştii solidari acţiunilor de prevenire a suicidului
- vizualizări: 394
Studenţii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au fost, astăzi, protagoniştii unui flashmob organizat în contextul Zilei Mondiale pentru Prevenirea Suicidului (World Suicide Prevention Day). Această zi este marcată anual, la 10 septembrie, începând cu anul 2003, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului (IASP) în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a atrage atenția asupra suicidului - una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură. OMS recunoaște că suicidul reprezintă o prioritate a sănătății publice și își propune ca, până în anul 2020, să atingă obiectivul global de reducere a ratei de suicid cu 10%.
Cei 40 de medicinişti au transmis publicului atât în ritm de dans, cât şi verbal, mesaje de încurajare precum: Orice problemă poate fi soluționată!, Tu eşti deosebit și unic!, Familia te iubește!, Viața este cel mai frumos lucru!, Tu poți schimba lucrurile spre bine!, Viața îți oferă atâtea oportunități!, Tu nu ești singur! Cere ajutor!, Noi avem nevoie de tine! şi altele.
Mariana Brunchi, studentă în anul VI, una dintre organizatoarele flashmobului, a menţionat că, în acest mod, mediciniştii au încercat să sensibilizeze populaţia privind gravitatea problemei şi să transmită mesajul că „sinuciderea nu este o ieșire din situaţie, viaţa este frumoasă și, în orice moment, familia, colegii şi prietenii îţi sunt alături, iar atunci când crezi că nu găseşti înţelegere, poţi apela, oricând, la linia verde a centrelor pentru tineri”.
„Studenţii de la Medicină au menirea de a salva vieţile oamenilor, deci noi suntem cei care trebuie să demonstrăm că ne pasă de problemele semenilor și să nu rămânem indiferenți, deoarece atitudinea fiecăruia dintre noi contează”, a subliniat Nicoleta Bodrug, studentă în anul III.
„Prin acest flashmob, am vrut să demonstrăm că pentru orice problemă există o soluție, iar o persoană poate fi ajutată de o altă persoană. Viața este unică și trebuie trăită frumos”, a spus Silvia Ciubrei, şefa Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice a USMF „Nicolae Testemițanu”. Aceasta a declarat că prevenirea sinuciderii rămâne o problemă universală, deoarece suicidul se află printre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel mondial, la persoane de toate vârstele. Conform datelor statistice, anual, peste 800 de mii de persoane recurg la această acțiune tragică, iar numărul tentativelor de suicid este de aproape 25 de ori mai mare.
În anul 2018, în Republica Moldova, au fost înregistrate 489 de cazuri de suicid, comparativ cu 506 - în anul 2017. După criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau a tentativelor de suicid, în majoritatea cazurilor sunt implicaţi copii cu vârste între 13-16 ani.
Potrivit Marianei Cerniţanu, directorul Centrului de Consiliere Psihologică şi Ghidare în Carieră al USMF „Nicolae Testemițanu”, suicidul afectează tot mai mulţi oameni şi în Republica Moldova, una dintre cauze fiind indiferenţa şi lipsa de implicare a fiecăruia dintre noi în acel moment esenţial când este necesar de a asculta şi de a ajuta o anumită persoană. „Cea mai complicată perioadă se atestă la adolescenţii, care se consideră deja maturizaţi, dar încă nu au abilităţile necesare să soluţioneze de sinestătător problemele de moment şi se confruntă cu lipsa de comunicare cu membrii familiei, cu profesorii, cu colegii ș.a. Scopul unor asemenea acţiuni este de a comunica oamenilor că există posibilitatea de a preveni, că trebuie să fim activi şi implicaţi, că este necesar să fim împreună”, a conchis Mariana Cerniţanu.
La final, mediciniştii au rostit, în unison, genericul „Să ne unim eforturile pentru prevenirea suicidului!”, lansat de IASP, al doilea an consecutiv, cu scopul de a accentua importanța colaborării eficiente în prevenirea sinuciderii la nivel global. Totodată, studenții le-au recomandat persoanelor care au nevoie de ajutor să apeleze:
- Linia Verde - Prevenire Suicid - 060806623;
- Centrul de Resurse pentru Prevenirea Suicidului „MIRT”;
- Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA”;
- Centrul Psiho-Socio-Pedagogic.
Evenimentul a fost organizat de Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice, Centrul de Consiliere Psihologică şi Ghidare în Carieră şi Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină.
Mai multe fotografii găsiți pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2584293528289718
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii