Metodă inovativă în formarea medicilor-rezidenți în cardiochirurgie
- vizualizări: 854
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a introdus o metodă inovativă în pregătirea viitorilor medici în domeniul chirurgiei cardiovasculare, preluată din practica universităților de medicină din Europa și SUA.
Astfel, începând cu luna aprilie 2022, în Programul de studii la specialitatea Cardiochirurgie pentru medicii-rezidenți din anii I și III a fost introdus obligatoriu subiectul privind însușirea „pe viu” a tehnicilor chirurgicale pentru diferite patologii ale cordului și vaselor pe inimi recoltate de la porcine și ovine.
Profesorul universitar Anatol Ciubotaru, șef al Cursului de chirurgie cardiovasculară la USMF „Nicolae Testemițanu”, cardiochirurg, care a venit cu inițiativa de a implementa noua metodă în formarea viitorilor chirurgi cardiovasculari, a menționat că a preluat această bună practică din experiența sa anterioară în calitate de șef al Departamentului Chirurgie Experimentală la Clinica de Chirurgie Cardiotoracică, Vasculară şi Transplant la Universitatea de Medicină din Hanovra, Germania. Potrivit profesorului, în țările europene medicii-rezidenți sunt admiși să efectueze intervenții chirurgicale pe cord doar după ce realizează 10 operații pe inimi de animale.
Seminarul constă dintr-o prezentare privind anatomia, topografia, riscurile și tehnicile chirurgicale, iar ulterior cunoștințele teoretice sunt completate cu partea practică - efectuarea operațiilor pe cord de animale, în echipe de până la 10 persoane. Seminarele pentru medicii-rezidenți sunt ținute de către profesorul Anatol Ciubotaru și de asistenții universitari Aurel Țurcan, șeful Secției de chirurgie vasculară la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, și Eduard Cheptănaru, șef de studii.
Virginia Onofrei, medic-rezident în anul IV, specialitatea Cardiochirurgie, este de părerea că aceasta este o metodă de abordare inovativă și o experiență bună pentru însușirea tacticilor chirurgicale: „Mi-am dorit încă din primii ani de studii să avem mai mult acces de a efectua manevre direct pe cord pentru a avea o viziune de a opera. Avem tot suportul profesorilor pentru a acumula o experiență și a ne dezvolta în domeniul cardiochirurgiei, fapt pentru care le suntem recunoscători.”
Profesorul Ciubotaru a menționat ca implementarea noii metode de studiu a fost posibilă grație suportului rectorului Emil Ceban, care a susținut procurarea în acest scop a utilajului frigorific, a unui calculator, a ustensilelor și materialului de sutură ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii