„Moş Cardio-2019” promovează un stil sănătos de viaţă
- vizualizări: 82
Un grup de studenţi de la Facultatea Medicină nr. 1 ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au venit cu recomandări pentru mai mulţi pacienţi cu insuficienţă cardiacă de la Spitalul Clinic Municipal nr. 3 Sfânta Treime, în vederea respectării regimului alimentar corespunzător şi modului sănătos de viaţă. Atelierul de lucru „Moș Cardio-2019”, organizat, în data de 14 decembrie 2018, de Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă, pentru al patrulea an consecutiv, a marcat încheierea modulului cardiologie pentru studenţi.
Livi Grib, profesor universitar la Disciplina de cardiologie, a subliniat, în deschiderea evenimentului, că ideea atelierului a venit din analogia dintre Moş Crăciun şi Moş Cardio, prin care să promoveze un stil de viaţă sănătos, pentru profilaxia bolilor cardiace. „Iniţiativa de şcolarizare a pacienţilor, prin implicarea unui număr tot mai mare de studenţi şi medici-rezidenţi, este una benefică şi ar putea fi extinsă. Aceasta în condiţiile în care maladiile cardiovasculare se situează pe locul doi în Republica Moldova după numărul de decese în rândul populaţiei. Dacă anterior maladia era mai des întâlnită printre persoanele vârstnice, acum aceasta este reprezentativă şi pentru persoane mai tinere, fapt generat de ritmul stresant de viaţă”, a remarcat profesorul.
Organizatoarea evenimentului, Snejana Vetrilă, conferenţiar universitar la Disciplina de cardiologie, a specificat că atelierul a pus accentul pe lucrul în echipă student-rezident-coordonator, prin promovarea cunoştinţelor despre factorii de risc pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă. Pe final, mediciniștii au totalizat reuşita discuţiei cu pacientul prin construirea unui puzzle format din 10 sfaturi utile, care au redat cele mai importante componente ale şcolarizării, fiind apreciați de un juriu, format din cadre profesoral-didactice de la Disciplina respectivă.
Tatiana Ţîbîrna, studentă în anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, a precizat că a acumulat o nouă experienţă în comunicarea directă cu pacienţii, fiind un lucru util şi frumos atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, evidenţiind că primii trebuie să ducă un mod de viaţă sănătos şi echilibrat psihologic, stresul fiind un factor de risc major în patologiile cardiace. Ea a afirmat că s-a simţit surprinsă plăcut de receptivitatea pacienţilor, care cunosc anumite lucruri esenţiale pentru a-şi controla boala, ascultând cu atenţie şi punând întrebări referitor la regimul alimentar.
Ulterior, tinerii medicinişti au venit cu o urătură proprie pentru mentorii lor, creând o atmosferă de bună dispoziție şi primind daruri din partea partenerilor.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii