„Mulțumim, Alma Mater” au rostit în unison absolvenții autohtoni ai USMF „Nicolae Testemițanu”, promoția 2019
- vizualizări: 2238
„De astăzi, sunteți parte componentă a sistemului național de sănătate, pe care avem menirea să-l construim durabil, receptiv, eficient, capabil să asigure echitatea și accesul tuturor oamenilor la servicii medicale de calitate. Credem, cu fermitate, că Vă veți onora cu cinste obligațiile de funcție, deoarece ați fost instruiți într-o instituție cu tradiții frumoase și valoroase, care îmbină organic moștenirea transmisă de predecesori cu procesele de reformare și modernizare”, a declarat rectorul Ion Ababii în deschiderea ceremoniei de depunere a Jurământului de medic și de farmacist, organizată astăzi, 12 iunie, de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Rectorul a mai amintit că 70 la sută dintre absolvenți provin din localitățile rurale, iar instituțiile medicale din ţară sunt în așteptarea lor, pentru a acorda asistenţă medicală şi farmaceutică.
„Alese cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă adresăm părinţilor și familiilor Dumneavoastră, care au avut încredere în universitatea noastră, care V-au susţinut moral și material pe tot parcursul anilor de studii, contribuind, astfel, la realizarea visului de a deveni medic sau farmacist”, a subliniat academicianul Ababii.
„Mulțumim, Alma Mater, pentru răbdare, pentru cunoștințe, pentru posibilități și pentru că ne-a deschis larg brațele atunci când ezitam în a ne alege viitorul. Deosebite mulțumiri profesorilor - titanii unei munci colosale, care, dincolo de teorie, ore academice, acizi, formule și reacții, ne-au îndrumat spre profesia mult râvnită și ne-au determinat dragostea față de specificul ei. Suntem versiunea 2019 - persoane cu un set de valori bine definite, puși în serviciul umanității, deoarece medicina reprezintă iubire de oameni, dăruire și abnegație”, a declarat Adrian Vârlan, absolventul Facultății de Farmacie.
„Deseori ne-am creat în mintea noastră acest moment, însă nu ne permiteam să visăm, pentru că realitatea ne ținea conectați la griji, probleme și extemporale. De-a lungul anilor, ne-am colorat rutina cu sute de eprubete, reacții microscopice, colonii de bacterii și plantații de calendulă. Adrenalina la cote maxime, timpul-limită și stresul au fost partenerii noștri stabili pe parcursul acestor ani. Mii de zile, în care răsăriturile și apusurile au fost sub semnul USMF Nicolae Testemițanu. Reacțiile chimice s-au produs nu doar în laboratoare de chimie, dar și în interiorul nostru. Am sintetizat prietenii, cunoștințe și amintiri - un conglomerat de sentimente și emoții. Noi, promoția 2019, suntem determinați să ne urmăm idealurile și visurile în favoarea bunăstării și a sănătății comunității. Ilustra profesie de medic și de farmacist ne-a făcut nu doar capabili și abili, dar şi să fim mai aproape de oameni, de suferințele și de nevoile lor”, a accentuat absolventul, în numele celor mai tineri specialiști medici și farmaciști din Republica Moldova.
Cu un mesaj în adresa proaspeților absolvenți, pe care i-a numit colegi, a venit și academicianul Gheorghe Ghidirim, felicitându-i că au absolvit o universitate de elită din țară, a cărei diplomă este recunoscută și peste hotare. „Absolvenții universității noastre sunt răspândiți pe întreg mapamondul, în numeroase instituții medicale, guvernamentale, reușind să ducă faima Alma Mater cu cinste și glorie”, a menționat profesorul. Spre final, academicianul a oferit două sfaturi prețioase absolvenților, aflați la început de cale profesională, și anume de a nu-și uita nu doar părinții nativi, dar și pe cei spirituali, care, zi de zi, au pus suflet pentru dezvoltarea lor ca specialiști.
În opinia lui Gheorghe Plăcintă, decanul Facultății de Medicină nr. 1, acești șase ani de studii au trecut prea repede pentru actualii absolvenți, care la început păreau neîncrezători și parcă puși în fața unor grele încercări, dar care, prin studii profunde, au învins. „Tot ce am știut v-am oferit, ați înțeles ce înseamnă medicina, iar acum așteptăm să ne depășiți în competențe și în profesionalism”, a accentuat decanul.
„Ați depășit una dintre cele mai importante trepte ale vieții voastre, care este, de fapt, visul vostru împlinit de a deveni medici. În același timp, însușirea profesiei de medic nu se termină aici, aceasta trebuie continuată pe tor parcursul vieții. În acest context, Alma Mater rămâne pentru voi, în continuare, cu ușile deschise”, a reiterat decanul Facultății de Stomatologie, profesorul Sergiu Ciobanu, subliniind că, anul acesta, Facultatea înregistrează a 55-a promoție de absolvenți, de la fondare.
Mulți dintre absolvenți abia conștientizează că anii de studenție au trecut deja în istorie. De-a lungul acestor ani, au muncit cu râvnă și au ascultat sfaturile dascălilor lor, care au depus o parte din sufletul și inimele lor pentru ca visul să devină realitate. „De anii de studenție vă veți aminti cu nostalgie, pentru că anume în această perioadă se leagă cele mai fidele prietenii, iar unii au format chiar şi familii”, a menționat Nicolae Ciobanu, decanul Facultății de Farmacie. În același timp, decanul a amintit că în medicină și farmacie lucrurile nu stau pe loc, schimbările sunt fulgerătoare, de aceea a îndemnat absolvenții să învețe toată viața, pentru că Alma Mater îi va aștepta în cadrul cursurilor postuniversitare de rezidențiat, de educație medicală și farmaceutică continuă.
În acest an, 632 de absolvenți autohtoni ai USMF „Nicolae Testemițanu” au depus Jurământul de medic și de farmacist. Astfel, pentru sistemul național de sănătate au fost pregătiți specialiști în domeniile: Medicină - 415, Stomatologie - 102, Farmacie - 89 și Medicină preventivă - 26.
Menționăm că mâine, 13 iunie 2019, ora 11:00, în același local, va avea loc ceremonia de depunere a Jurământului de medic și de farmacist de către absolvenții internaționali. Cei 297 de cetățeni străini vor depune Jurământul în limba engleză. Tinerii specialiști au fost formați în domeniile: Medicină - 219, Stomatologie - 75 și Farmacie - 3. Cei mai mulți dintre ei sunt originari din Israel - 268, Turcia - 12, Finlanda - 4, SUA - 3, Portugalia - 2 și câte unul din Grecia, Danemarca, India, Irak, Marea Britanie, România, Siria și Ucraina.
În total, în acest an, au absolvit USMF „Nicolae Testemițanu” 929 de specialiști.
Mai multe fotografii puteți vizualiza aici: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?ref=page_internal
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii