Neurochirurgul german Uwe Kehler – doctor honoris causa al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 283
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” i-a acordat titlul onorific doctor honoris causa profesorului universitar Uwe Kehler, doctor habilitat în științe medicale, Universitatea de Medicină din Lubeck, consultant principal în Departamentul de Neurochirurgie al Spitalului Clinic „Asklepios Altona” din orașul Hamburg, Germania. Ceremonia a avut loc în data de 14 decembrie curent în prezența echipei manageriale și a Catedrei de neurochirurgie a universității noastre.
Uwe Kehler este o personalitate marcantă, autoritate recunoscută la nivel național și internațional în domeniul neurologiei și neurochirurgiei. Contribuția științifică, didactică și profesională a distinsului profesor a determinat Senatul universitar să-i acorde cel mai înalt titlu onorific al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Colaborarea pe segmentul neurochirurgiei între instituția noastră și expertul german se dezvoltă cu succes pe parcursul a peste 24 de ani, a remarcat rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, în Laudatio. Interesele științifice ale profesorului Uwe Kehler și prioritățile sale de cercetare se axează pe tratamentul chirurgical al traumatismelor craniene, hemoragiei intracerebrale, hidrocefaliei cu presiune normală, gliomului malign ș.a.
Profesorul Kehler este una dintre personalitățile notorii, care a contribuit la fondarea Catedrei de neurochirurgie a USMF „Nicolae Testemițanu” și la implementarea rezidențiatului ca formă superioară de instruire a viitorilor medici neurochirurgi.
În contextul acestui parteneriat, în 1999 a fost efectuată prima operație pe creier de înlăturare a unei tumori cerebrale la un copil din Republica Moldova, în orașul Lubeck, Germania. Ulterior, pe parcursul anilor, au urmat vizite reciproce, ateliere de lucru la Chișinău, în cadrul cărora profesorul Uwe Kehler a ținut peste 20 de cursuri privind cele mai actuale probleme de profil neurochirurgical, ultimele patru – în 2020. În cadrul multiplelor vizite în Moldova, profesorul Kehler a efectuat, în comun cu specialiștii noștri, intervenții chirurgicale pacienților cu patologii neurochirurgicale complicate.
Ca rezultat al acestei cooperări fructuoase a sporit esențial nivelul de cunoștințe teoretice și al dexterităților specialiștilor de la Catedra de neurochirurgie a universității noastre, precum și cel al calității asistenței medicale în beneficiul pacienților și a sistemului național de sănătate.
Titlul onorific doctor honoris causa i-a fost acordat profesorului Uwe Kehler pentru activitatea prodigioasă la nivel naţional şi internaţional, în semn de profundă gratitudine şi înaltă apreciere a contribuției substanțiale la realizarea în comun a cercetărilor științifice, pregătirea neurochirurgilor și a cadrelor științifice de înaltă calificare, elaborarea în comun a proiectelor naționale și internaționale și aportului considerabil la sporirea imaginii USMF „Nicolae Testemițanu” în lume.
Grigore Zapuhlîh, profesor universitar la Catedra de neurochirurgie a USMF „Nicolae Testemițanu” a făcut o prezentare despre dezvoltarea neurochirurgiei în Republica Moldova subliniind aportul profesorului Kehler în pregătirea rezidenților la specialitatea Neurochirurgie, evidențiindu-i calitățile de grand al neuroștiințelor mondiale. Grigore Zapuhlîh a accentuat impactul medicului neurochirurg în formarea medicior-rezidenți, contribuția acestuia la instruirea tinerilor medici neurochirurgi, mulți dintre aceștia devenind somități în domeniu, majoritatea activând în țară, dar și peste hotare. Primele materiale didactice, protocoale clinice, precum și multe abilități practice de profil au fost oferite de profesorul Kehler. Actuala sală de operație de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din capitală a fost creată, la fel, grație colegilor din Germania, unul dintre ei fiind profesorul Kehler. „A lucrat foarte mult cu noi. De fiecare dată a răspuns promt la invitațiile noastre și a efectuat intervenții chirurgicale foarte complicate, fără remunerare, din simplă plăcere și sentimente altruiste. Astăzi suntem capabili să efectuăm multe dintre intervențiile chirurgicale, reieșind din utilajul pe care îl avem în dotare”, a subliniat profesorul Zapuhlîh.
Profesorul Keler a făcut o prezentare cu titlu „Între Hamburg și Haiti”, în care a elucidat aspecte chirurgicale de tratament a hidrocefaliei și hemoragiei intracerebrale. În final, doctorul german Uwe Kehler și-a exprimat sentimentul extraordinar de bucurie pentru acordarea titlului onorific de DHC. „Acest gest nu înseamnă încheierea colaborării, ci, dimpotrivă, inspiră și oferă o nouă motivație pentru intensificarea acesteia. Laudatio a fost o mare surpriză, lucrurile fiind redate mai bine decât sunt în realitate. A fost foarte frumos”, a declarat prof. Kehler.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii