Hal Foster - jurnalist internațional

Noutățile recente despre Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt un exemplu desăvârșit de știri false

Publicat: 15.12.2018

Hal Foster - jurnalist internațional

La începutul lunii curente, instituțiile mass-media israeliene au început să difuzeze ştiri despre arestarea a 40 de medici și farmaciști, care au fost depistați cu diplome false din Armenia, afișate pe pereţii unor cabinete medicale din Israel. Acest lucru a fost cauzat de faptul că deţinătorii diplomelor false practicau medicina fără a avea studii medicale – un act inadmisibil şi periculos.

În aceste ştiri, Republica Moldova a fost menţionată, dar nu și Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chişinău. În scurt timp, acest subiect urma să devină un coşmar pentru administraţia, cadrele didactice, dar şi studenţii acestei  instituții.

Luni, 3 decembrie 2018, jurnaliştii moldoveni au solicitat ca USMF „Nicolae Testemițanu” să comenteze știrile israeliene. Răspunsul a fost: „Nu există niciun motiv pentru care să comentăm, deoarece aceste noutăți nu au nicio legătură cu Moldova ori cu universitatea noastră”.

În următoarea zi, marţi – spre marea surprindere a conducerii Universităţii – instituţiile mass-media din Moldova au început să difuzeze ştiri, menționând că dacă Armenia a fost implicată în dosarul diplomelor medicale false din Israel, atunci şi Moldova ar fi. Firul subţire pe care se bazează această speculaţie  a fost că atât la Universitatea de Medicină din Armenia, cât şi la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” învaţă studenţi israelieni.

Miercuri, canalele media din Moldova nu numai că speculau asupra acestui subiect – acestea relatau direct că în Israel ar putea să existe diplome false eliberate de Universitatea de Medicină şi că ar fi şi ea implicată. Nicio sursă media nu a oferit dovezi că diplomele false ce apar în presa israeliană sunt diplome ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” sau că instituția ar fi implicată în acest caz – pentru că nu sunt. Cu alte cuvinte, veștile sunt false.

Activez în sfera jurnalismului mai mult de trei decenii, fiind jurnalist la instituții media de top ca Los Angeles Times, şi nu am întâlnit în cariera mea un astfel de caz josnic de ştiri false.

Este destul de neplăcut că răul a fost comis şi, astfel, a fost afectată reputaţia uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Moldova. Este, de asemenea, supărător că Universitatea de Medicină a fost pusă într-o situaţie de criză, irosindu-şi toate resursele în încercarea de a dezminţi aceste minciuni.

În urma acestui fiasco au avut de suferit și studenţii. Unii dintre ei au afirmat că au fost atacaţi pe reţelele de socializare pentru că studiază la o universitate despre care atacatorii – cei care au citit ştirile false – au dubii privind credibilitatea și integritatea instituţiei. Dezamăgiţi de situaţia creată, mai mulţi studenţi au solicitat administraţiei Universităţii să întreprindă măsuri. Astfel, conducerea instituției lucrează zilnic la acest subiect, dar pentru obţinerea unui rezultat trebuie ceva timp.

Este alarmant că acest lucru i se întâmplă unei universităţi cu o reputaţie mondială, câştigată, în mare parte, datorită faptului că absolvenţii acesteia susţin unele dintre cele mai dificile examene de licenţă din lume. Aceasta include examene în Statele Unite ale Americii şi Israel, unde mai mult de ¾ dintre absolvenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” au susţinut din prima sau a doua încercare examenul în Israel, în anul 2017.    

Între timpConsiliul Dentar din California a aprobat certificarea completă a Facultăţii de Stomatologie – fapt ce a determinat studenţii din Statul California, SUA, să înceapă înscrierea la universitate. Mii de medici israelieni sunt absolvenţi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, printre care: chirurgi cardiovasculari şi specialişti în neoplazie. Şi preşedintele Asociaţiei Dentare din Israel este absolvent al instituţiei respective.

Eu sunt cetăţean american, nu sunt cetăţean israelian, și vă întrebați de unde cunosc atât de mult despre aceasta? Timp de două luni, am intervievat administraţia Universităţii, decani, prodecani şi studenţi pentru realizarea unui articol despre studenţii israelieni care studiază în această instituție. Ceea ce am aflat, m-a convins că USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă o comoară pentru statul moldovenesc.

Cel mai mult m-a impresionat istoria unui student israelian care mi-a povestit că unul dintre motivele pentru care îi respectă pe profesorii săi de la Medicină este bunătatea acestora. El a văzut cum unii profesori achită pentru tratamentul şi medicamentele pacienţilor săraci. Aceasta, desigur, vine din sufletul unui medic devotat profesiei sale, aşa cum, de fapt, ar trebui să fie un medic.

Procuratura investighează cazul cu diplomele false apărute în dosarul israelian şi dacă cineva dintre colaboratorii Universităţii ar fi implicaţi în această schemă. O comisie comună a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și-a început activitatea la Universitate pentru a verifica documentația ce ține de organizarea și desfășurarea admiterii și a procesului de instruire a studenților străini, a examenelor de absolvire și eliberarea actelor de studii absolvenților internaționali, controlul dosarelor personale ale cetățenilor străini. Rezultatele sunt aşteptate aproximativ în două săptămâni.

În opinia mea, sunt sigur că, în urma investigaţiei, reputaţia Universităţii va fi reabilitată. Între timp, norul, care niciodată nu ar fi trebuit să apară, va continua să stea deasupra Universităţii. Când afirm niciodată nu ar fi trebuit să apară, mă refer la faptul că acest nor a fost inventat ca rezultat al ştirilor false. Sper că instituţiile media care au denigrat imaginea USMF „Nicolae Testemițanu” prin difuzarea ştirilor false vor conştientiza că, astfel, pot afecta persoane şi instituţii nevinovate şi poate, în viitor, se vor abţine de la relatarea acestora.

 

 Hal Foster - jurnalist internațional cu o bogată experiență, profesor în jurnalism, care participă la un proiect anti-știri false în Moldova.

 Hal Foster - jurnalist internațional
usmf
studenţi israelieni
jurnalist internațional
 Hal Foster
știri false

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii