O nouă generație de studenți a fost primită în familia USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 2033
„Vă aflați la o nouă etapă a vieții, pășind într-o lume enigmatică a cunoștințelor medicale, cu scopul nobil de a deveni exponenții celor mai umane și necesare profesii. Aceasta implică cunoștințe temeinice și abilități practice, abnegație, devotament și spirit de sacrificiu, empatie, vigilență și dragoste față de oameni și profesie, care asigură viața și sănătatea oamenilor, prezentul și viitorul țării, supraviețuirea noastră ca neam”. Cu acest mesaj, rectorul Emil Ceban a inaugurat astăzi ceremonia de bun venit a studenților admiși în anul I la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Rectorul a accentuat că Universitatea are o istorie bogată și tradiții valoroase. Acestea sunt determinate de tendința firească pentru asigurarea calității, excelenței și performanței în instruire, cercetare și în acordarea serviciilor medicale și farmaceutice populației. Instituția noastră este bine cunoscută și înalt apreciată în țară și peste hotare, este acreditată la nivel național și internațional. O dovadă în plus reprezintă clasamentul internațional Webometrics, conform căruia USMF „Nicolae Testemițanu” ocupă prima poziție printre cele 24 de instituții de învățământ superior din țară.
În final, profesorul Emil Ceban a remarcat că „viața de student este plină de griji, emoții și nopți nedormite, dar, cu siguranță, este perioada cea mai frumoasă și mai captivantă”, dorindu-le tinerilor să învețe cu străduință și încredere în forțele proprii.
Ministra Sănătății a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a felicitat tinerii pentru lupta acerbă câștigată, devenind studenți la USMF „Nicolae Testemițanu”, specificând că profesia de medic este cea care solicită mult curaj, răbdare și perseverență. Dezideratul ministerului în prezent este de a moderniza sistemul de sănătate. „Începem construcția a două spitale regionale în orașele Cahul și Bălți și dotarea mai multor instituții cu utilaj performant. Dorim să vă oferim un sistem plăcut din punct de vedere profesional, astfel ca să nu existe discrepanță între teoria pe care o veți însuși și practica în care veți merge. Vă încurajăm să rămâneți acasă și, în ziua în care veți deveni medici, sperăm să avem Europa la noi acasă”, a punctat ministra.
Profesorul universitar Adrian Belîi, vicepreședinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a apreciat calitatea studiilor la USMF „Nicolae Testemițanu” ce poate concura cu cele mai prestigioase instituții de profil de peste hotare. „La medicină nu poate fi ușor, dar este asumarea și alegerea voastră benevolă. Astăzi medicina a progresat mult, fiind combinată cu tehnologiile informaționale, biotehnologia, bioingineria, limbile străine și comunicarea internațională. Medicul de astăzi este un specialist universal care, pe lângă cunoștințe și manopere practice, gestionează timp, resurse și competențe. Cea mai importantă calitate pentru un medic este curajul, deoarece noi nu avem luxul de a fugi din fața greutăților, iar perioada de pandemie a demonstrat acest fapt. Grație curajului medicilor din prima linie în lupta cu coronavirusul de tip nou, am reușit să salvăm sute de vieți omenești și să facem față provocărilor pandemiei”, a specificat deputatul.
„Medicina este un domeniu de care, dacă te îndrăgostești cu trup și suflet, îi dedici întreaga viață. Profesia de medic necesită multă implicare, competențe și dragoste de oameni. Veți avea multe realizări și multe eșecuri, dar de fiecare dată va trebui să vă ridicați pentru a lua noi decizii. Voi sunteți viitorul acestei profesii și pe umerii voștri este o mare responsabilitate – veți avea grijă de calitatea vieții și starea sănătății fizice și mintale a oamenilor pe tot parcursul vieții, utilizând toate metodele de profilaxie și tratament. Instituțiile medico-sanitare din țară, în cadrul cărora activează clinicile universitare, sunt deschise să ofere tot potențialul tehnologic și uman”, a declarat Andrei Uncuța, directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Directorul instituției medicale i-a îndemnat să dea dovadă de multă ambiție și perseverență pentru a deveni cei mai buni specialiști.
Conferențiarul universitar Sanda Buruiană, șefa Disciplinei de hematologie din cadrul Departamentului Medicină Internă, a subliniat că optând pentru medicină, acești tineri au ales cea mai lungă cale de dezvoltare personală, deoarece a fi medic înseamnă a poseda o artă, o măiestrie, iar medicul este o persoană indispensabilă în societate. Ea le-a oferit reprezentanților studenților din anul I simbolurile medicinei – halatul alb și stetoscopul – elementele definitorii ale unui medic. „Halatul alb este simbolul purității, nobleței, al înțelepciunii și al perseverenței, iar ținuta impecabilă subliniază calitățile morale pe care le posedați. Să purtați halatul medical cu grijă și demnitate. Alt instrument ce a rămas relevant și astăzi în medicină este bătrânul stetoscop – un gadget indispensabil în activitatea de zi cu zi al unui clinician ce ține piept tuturor performanțelor Hi-Tech”, a menționat conferențiarul.
„Comunitatea medicală are nevoie de persoane pregătite, integre și devotate totalmente profesiei. Nu oricine poate deveni medic – nopți nedormite, ore în șir petrecute în sala de operație și decizii responsabile de care depinde viața omului, durerea și suferința lui. Chirurgia este o specialitate extrem de tehnologizată, dar instrumentul de bază rămâne a fi bisturiul – o armă pe care trebuie să o folosiți doar în scopuri nobile”, a subliniat conferențiarul universitar Dumitru Casian, șef al Catedrei de chirurgie-semiologie nr. 3.
Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM) a menționat că de azi proaspeții bobocei încep cea mai frumoasă etapă a vieții – cea de student: „Aici vă veți construi viitorul, veți lega prietenii și veți trăi povestea vieții. Vă vom încuraja să fiți parte a ASRM, să participați alături de colegii mai mari la diverse congrese naționale și internaționale, inclusiv la acțiuni sociale. Vă invităm să vă simțiți ca acasă în marea familie a USMF Nicolae Testemițanu”.
La rândul lor, reprezentanții studenților din anul întâi au promis că această lume plină de mistere o vor depăna zi de zi până la sfârșitul vieții, deoarece își doresc o viață sănătoasă pentru ei și întreaga societate. „USMF „Nicolae Testemițanu” este Alma Mater – aici ne vom forma caracterele și vom crea o familie numeroasă, unită și frumoasă, ce va lucra ca un tot întreg pentru menținerea sănătății oamenilor. Promitem, în numele tuturor studenților, că vom menține titlul notoriu de student al USMF „Nicolae Testemițanu” și vom ajunge continuatori fideli ai predecesorilor noștri”, a accentuat Marina Garaz, studentă în anul I la programul Medicină.
În acest an, la cele opt programe de studii de licență și integrate oferite de USMF „Nicolae Testemițanu”, au promovat concursul 1057 de persoane. La programul de studii Medicină au fost admiși 700 de studenți, la Stomatologie – 165, la Farmacie – 67, la Fiziokinetoterapie și reabilitare – 52, la Asistență medicală generală – 26, la Optometrie – 17, la Tehnologie radiologică – 15 și la Sănătate publică – 15 studenți. Numărul tinerilor înmatriculați include atât cei admiși cu finanțare de la bugetul de stat (450), cât și cei în bază de contract (607).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii