Pacienții Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” vor fi operați într-o sală modernă
- vizualizări: 711
O nouă sală de operații, dotată cu utilaj medical de ultimă generație, ce asigură o securitate aseptică, în special, în perioada pandemică, a fost deschisă, în data de 3 martie 2021, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” - bază clinică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, unde sunt amplasate catedrele de Neurologie nr. 1 și cea de Neurochirurgie.
Sala de operații a fost reparată capital pe parcursul a doi ani și dotată cu utilaj performant precum: neuronavigator cerebral și spinal, aparat de radiologie mobil 3D cu braț, microscop de operație, aparat de anestezie și ultrasonograf pentru referați intraoperatori, precum și un sistem unic de filtrare a aerului de producție suedeză. Tot aparatajul este interconectat la un sistem informațional integrat, fapt ce nu necesită utilizarea purtătorilor de informație pe format de hârtie sau peliculă, astfel reducând la minim riscul de infecții nosocomiale. Medicii primesc informații complete despre pacient, ce se actualizează permanent, ceea ce permite o monitorizare corectă a tuturor funcțiilor vitale ale pacientului.
Grigore Zapuhlîh, directorul INN „Diomid Gherman”, șef al Catedrei de neurochirurgie, a accentuat că sala integrată a fost dotată cu un sistem de ventilare performant, ce permite controlul temperaturii aerului mai rece în zona pacientului operat, fapt ce împiedică pătrunderea de bacterii din aer în plaga operatorie. „Instalarea sistemului de ventilare în blocul operator va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate populației, obținerea unor rezultate mai bune în neurochirurgie prin excluderea maximă a pătrunderii infecțiilor și contaminării în zona operatorie, precum și menținerea în întregime a sălii într-un mediu de aer curat, în conformitate cu standardele medicale contemporane”, a declarat profesorul Grigore Zapuhlîh.
Prezent la evenimentul de deschidere, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Emil Ceban, a subliniat că datorită dispozitivelor medicale performante va fi posibilă efectuarea intervențiilor chirurgicale minim invazive. „Totodată, sala de operații este asigurată cu un sistem video, fapt ce permite transmiterea în direct a intervențiilor chirurgicale în sala de curs, oferind studenților și medicilor-rezidenți posibilitatea să însușească mai bine noile metode și tehnici chirurgicale aplicate pentru tratarea diverselor patologii, precum și oportunități de comunicare și consultare cu colegii din străinătate, în regim on-line. Acest lucru este unul foarte benefic pentru procesul de studiu, pentru formarea competențelor viitorilor medici”, a adăugat rectorul.
Tot astăzi, în noua sală de operație a fost efectuată, în premieră, o intervenție neurochirurgicală complexă, care s-a realizat cu succes.
Renovarea sălii s-a produs grație suportului logistic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cât și cu suportul Proiectului Investițional din fondul de dezvoltare a Companiei Naționale de asigurări în Medicină (CNAM). Costul total al lucrărilor este de circa 7 milioane de lei, suma alocată de CNAM pentru finanțarea acestui proiect fiind de aproximativ 3 milioane de lei.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii