Personalul științifico-didactic al Universității elaborează Protocolul clinic național „Infecţia cu coronavirusul de tip nou (COVID-19)”
- vizualizări: 3800
Cadrul profesoral-didactic al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” elaborează Protocolul clinic naţional „Infecţia cu coronavirusul de tip nou (COVID-19)”. Un ordin în acest sens a fost emis ieri, 27 martie 2020, de către rectorul Emil Ceban, prin care a fost constituit un grup de lucru, alcătuit din specialiști renumiți în domeniile boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală, epidemiologie, medicină de familie, anesteziologie, cardiologie, obstetrică și ginecologie ș.a.
Reieșind din starea de urgență, astăzi, 28 martie, rectorul Universității a convocat toți membrii grupului de lucru într-o ședință extraordinară. Potrivit profesorului Emil Ceban, până în prezent, specialiștii USMF „Nicolae Testemițanu” din domenii conexe au elaborat câteva ghiduri și proiecte de protocoale privind managementul și asistența medicală a persoanelor suspecte/confirmate cu COVID-19, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) solicită suportul cadrului profesoral-didactic al Universității în elaborarea stringentă a unui protocol clinic unic standardizat.
În contextul situației epidemiologice actuale, reprezentanții Catedrei de boli infecțioase și ai Catedrei de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală au elaborat un proiect al Ghidului interimar de management al infecției COVID-19 și al protocolului Managementul complicațiilor severe cauzate de infecția provocată de noul tip de coronavirus (COVID-19).
Valeriu Revenco, prorector pentru activitate clinică al Universității, membru al grupului de lucru, a opinat că protocolul clinic național trebuie să fie unul generalizator, ce ar putea fi completat, ulterior, cu noi prevederi și recomandări, în funcție de fiecare caz nou înregistrat și manifestat diferit.
Rectorul Emil Ceban a precizat că toate aceste documente sunt binevenite, dar este nevoie de o abordare științifică complexă și unică, care să integreze componente esențiale din toate aceste ghiduri și protocoale.
Șeful Catedrei de medicină de familie Ghenadie Curocichin a menționat că pentru elaborarea acestui protocol clinic, reieșind din starea de urgență, se admit unele derogări de la procedură și la stabilirea componenței grupului, dar, totuși, trebuie respectate cerințele impuse în măsura posibilităților. „Propun să fie combinate două documente/protocoale: - unul pentru domeniul Asistenței Medicale Urgente Prespitalicească și al doilea pentru sectorul spitalicesc. Acum nu este important cum se va numi documentul (protocol provizoriu sau protocol cu completări ulterioare), este stringent necesar ca personalul medical să cunoască regulile generale/unice cum să procedeze în cazul pacienților cu COVID-19. Luni, 30 martie, deja vor începe instruirile pentru personalul medical, medicii de familie. În acest mod, ei vor obține abilități de conduită în cazul pacienților respectivi, inclusiv cum să răspundă la telefon sau să facă triajul cazurilor”, a punctat profesorul Curocichin.
Totodată, membrii Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” au elaborat un program de educație medicală continuă (EMC) „Training de orientare a medicilor de la specialități conexe, antrenați în managementul pacientului infectat cu COVID-19 în situația excepțională de pandemie”.
În prezent, profesorul universitar Adrian Belîi oferă asistență logistică MSMPS și desfășoară zilnic cursuri on-line (cu o durată de 2 ore) pentru reprezentanții Oficiului Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova și pentru specialiștii din instituțiile medico-sanitare din țară, inclusiv din regiunea transnistreană. Totodată, alți membri ai catedrei respective instruiesc, conform programului de EMC, specialiștii de diferite profiluri (chirurgie, traumatologie, oftalmologie ș.a.) din cadrul Institutului de Medicină Urgentă.
O sugestie a membrilor grupului de lucru a fost și instituirea unei linii verzi pentru femeile gravide.
În finalul ședinței, rectorul Universității a subliniat că protocolul standardizat trebuie să fie unic și, cel mai important - util pentru toți actorii sistemului național de sănătate. Profesorul Ceban a menționat că comunitatea universitară și-a exprimat deplina deschidere pentru suport și o eficientă conlucrare cu autoritățile abilitate, în special în această perioadă complicată pentru tot sistemul de sănătate, dar și pentru întreaga societate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii