scoala de neurostiinte

Premieră în cadrul Congresului neurologilor din Republica Moldova – Școala avansată de neuroștiințe

Publicat: 16.06.2025

 

scoala de neorostiinteÎn premieră, Societatea Neurologilor din Republica Moldova (SNRM) în colaborare cu catedrele de Neurologie nr. 1 și nr. 2 ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat Școala avansată de neuroștiințe. Evenimentul s-a desfășurat în zilele de 11 și 12 iunie 2025 și a reunit experți de talie națională și internațională, care au participat activ cu prezentări, au moderat dezbateri și workshopuri interactive. Manifestarea a constituit un bun prilej pentru lansarea oficială a rețelei NeuroDiaspora.MD – cu scop de conectare a comunității științifice din Moldova cu cea internațională.

Prezent la inaugurarea forumului, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a menționat că acest eveniment denotă un progres în domeniul neurologiei, o evoluție pentru neuroștiințe și medicina modernă, precum și o oportunitate de dezvoltare profesională pentru medicii specialiști. „Școala avansată de neuroștiințe reprezintă o inițiativă ce îmbină cercetarea, inovația și abordarea clinică, oferind o platformă valoroasă pentru schimbul de experiență între medicii specialiști din țară și cei din diasporă. Evenimentul are o semnificație dublă, fiind organizat în contextul  aniversării a 80-a de la fondarea Universității și consemnării celor 30 de ani de la înființarea Catedrei de neurologie”, a afirmat rectorul.

Jana Chihai, prorector pentru activitatea de cercetare și inovare la USMF „Nicolae Testemițanu”, a declarat că manifestarea dată are un rol esențial în stabilirea conexiunilor cu diaspora și realizarea unor schimburi practice și academice cu profesioniști cu renume internațional în domeniul neurologiei. „Această întrunire va genera un impact pozitiv pentru Republica Moldova, pentru comunitatea medicală și, îndeosebi, pentru progresul neurologiei și neuroștiințelor în țara noastră”, a punctat prorectorul.

În cadrul evenimentului, speakerii invitați din diasporă au abordat mai multe subiecte precum: neurogenetica, cefaleea, epilepsia, sănătatea creierului, patologii neurodegenerative, neuroinfecțiile, patologiile autoimune, accidentele vasculare cerebrale, neuroreabilitarea ș.a. 

Rectorul Ceban a decernat diplome de onoare reprezentanților diasporei medicale, în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru conlucrare și promovare la nivel internațional a Almei Mater, și participare în calitate de speakeri la Școala avansată de neuroștiințe. 

Școala avansată de neuroștiințe a fost succedată de Congresul neurologilor din Republica Moldova, ediția a VIII-a, ce s-a desfășurat în zilele de 13 și 14 iunie curent. Forumul a întrunit medici neurologi, medici rezidenți și studenți pasionați de domeniul neuroștiințelor, specialiști din alte domenii medicale conexe din Republica Moldova și alte țări precum Germania, România, Ucraina, Spania, Portugalia, Elveția, Regatul Unit, Franța, Turcia și Italia. 

Congresul a fost deschis de către profesorul Stanislav Groppa, președintele Societății neurologilor din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), membru de onoare al Academiei Române, care a evidențiat progresele din ultimii ani, inclusiv adoptarea unor tratamente inovatoare pentru afecțiuni cerebrovasculare, în special pentru bolile neurodegenerative. Totodată, academicianul a subliniat provocările cauzate de pandemie și anume incidența crescută a patologiilor neurologice și vasculare, ce necesită un efort dublu din partea sistemului de sănătate. În final, prof. Groppa și-a exprimat încrederea că ediția curentă a congresului va contribui la dezvoltarea nivelului de cunoștințe și la îmbunătățirea calității asistenței neuromedicale.

Invitat de onoare la eveniment a fost prim-ministrul Dorin Recean, care a evidențiat eforturile constante ale comunității neurologilor de a integra inovația în educație, cercetare și în practica medicală, și a accentuat importanța crucială a sănătății creierului, considerând-o o provocare majoră a secolului XXI. „Pe fonul schimbărilor tehnologice accelerate și al îmbătrânirii demografice, sănătatea creierului devine un barometru al prosperității. Nu trebuie să o privim ca pe o simplă cheltuială, ci ca pe o investiție strategică în Produsul Intern Brut, deoarece investind în creiere, investim, de fapt, în viitorul întregii societăți”, a declarat premierul. Totodată, Domnia sa a apreciat inițiativa doctorilor neurologi de a lansa rețeaua NeuroDiaspora.MD, ce va promova cooperarea între specialiștii autohtoni și cei din diaspora medicală, facilitând transferul de cunoștințe și experiență profesională. Medicii din diasporă pot conecta instituțiile medicale, universitățile și companiile din țară cu centrele mondiale de excelență, amplificând potențialul național din sănătate, a conchis oficialul.

La eveniment au mai participat: acad. Ion Tighineanu – președintele Academiei de Științe a Moldovei, prof. Günther Deuschl – fondatorul și primul președinte al Academiei Europene de Neurologie, Anja Sander – director executiv al Academiei Europene de Neurologie, Mateusz Stolarczyk – director regional de proiect Angels Initiative și alți invitați, care au subliniat importanța cercetărilor fundamentale și aplicative în domeniul neurologiei, rolul esențial al savanților și medicilor, precum și al autorităților publice responsabile de politicile în domeniul sănătății, și dezvoltarea științelor medicale ca o componentă esențială pentru procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Programul Congresului a inclus o serie de comunicări și simpozioane pe teme actuale în domeniul neurologiei precum: accidentul vascular cerebral, epilepsia, scleroza multiplă, patologia neurodegenerativă, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, tulburări cefalalgice și neurogenetica. Totodată, în cadrul lucrărilor forumului a avut loc ședința de lansare a Declarației IGAP și a proiectului „Sănătatea creierului în Republica Moldova”.

Manifestările științifice au fost organizate de SNRM, catedrele de Neurologie nr. 1 și nr. 2 ale USMF „Nicolae Testemițanu”, cu suportul Ministerului Sănătății al RM și AȘM. Evenimentele s-au desfășurat sub egida platformei DiaMed.MD și a rețelei NeuroDiaspora.MD – coordonate de universitatea noastră, cu scopul promovării educației și științelor medicale, fortificării colaborării între medicii specialiști din diasporă și cei din țară.

neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
neurostiinte
usmf
Congresul neurologilor
Școala avansată de neuroștiințe
catedra de Neurologie nr. 1
Catedra de neurologie nr. 2
Societatea Neurologilor din Republica Moldova

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii