Premieră în medicina internă din Republica Moldova
- vizualizări: 1707
Ecografia cu substanţă de contrast a fost efectuată în premieră pentru Republica Moldova, în cadrul conferinţei ştiinţifico-practice cu genericul „Zilele gastroenterologiei clujene la Chişinău”. Evenimentul de profil, desfășurat în zilele de 22 și 23 noiembrie curent, a fost organizat de Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă şi Laboratorul de gastroenterologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Asociaţia pentru Studiul Ficatului din Republica Moldova.
În deschiderea forumului, profesorul Eugen Tcaciuc, șeful Disciplinei de gastroenterologie, a menționat că prezentul eveniment confirmă colaborarea durabilă cu instituțiile medicale de peste Prut, iar întrunirile de acest gen contribuie la dezvoltarea gastroenterologiei în sistemul național de sănătate.
Dan Lucian Dumitraşcu, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România, prezent la manifestare, a exprimat recunoștință colegilor de la Chișinău pentru ideea desfășurării acestui forum, punctând că „deși ne despart kilometrii parcurși, venim de fiecare dată cu aceeași satisfacție și responsabilitate în realizarea dezideratelor propuse”. Specialistul român i-a oferit profesorului Eugen Tcaciuc medalia „Centenarul medicinei interne româneşti la Cluj”, în semn de apreciere și recunoștință.
Programul conferinței a inclus o serie de comunicări ştiinţifice referitoare la performanțele obţinute în studierea maladiilor tractului gastrointestinal şi ale ficatului, fapt ce deschide noi perspective diagnostice și terapeutice.
În cea de-a doua zi a evenimentului, a fost prezentat și un master-class privind ecografia cu substanţă de contrast. În cadrul acestuia, profesorul român Radu Badea a efectuat ecografie cu contrast la zece pacienţi cu formaţiuni de volum în ficat, examinarea respectivă fiind una esenţială în diferenţierea naturii benigne sau maligne a acestora.
„La ora actuală ecografia este principala metodă de screening în medicină, datorită avantajelor pe care le oferă: rapiditatea obținerii unui diagnostic, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare nelimitată ca număr și timp, obținerea unor planuri diverse și multiple de examinare a aceluiași organ”, a declarat profesorul universitar Radu Badea.
Ecografia cu substanţă de contrast (CEUS – „contrast enhanced ultrasonography”) este o investigație ecografică în care, prin administrarea intravenoasă a unui agent de contrast ecografic, se obține o mai bună vizualizare a vaselor de sânge, inclusiv a celor cu dimensiuni foarte mici sau cu flux sangvin foarte lent, ce nu pot fi investigate prin tehnici ecografice clasice.
Conferința științifică a întrunit peste 170 de persoane, printre care nume notorii din domeniul gastroenterologiei din Cluj-Napoca - profesorii Dan Lucian Dumitraşcu, Marcel Tanţău, Radu Badea, conferențiarii Alina Tanţău și Romeo Chira, doctorii Simona și Cosmin Grad, precum și medici specialiști din Republica Moldova: gastroenterologi, pediatri, chirurgi, endoscopiști, imagişti ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii