Prima intervenție chirurgicală realizată de o echipă de medici oreliști și neurochirurgi
- vizualizări: 791
Intervenția de înlăturare a schwanomului vestibular prin abord translabirintic la un pacient de 60 de ani – o premieră pentru medicina din Republica Moldova, ce a avut loc în data de 9 decembrie curent – este apreciată drept una reușită. Operația a durat peste 8 ore, iar pacientul și-a revenit și a reușit să schițeze un zâmbet, fapt ce demonstrează că nervii faciali nu au fost afectați, iar tomografia computerizată a confirmat lipsa tumorii. Despre acest fapt ne-a comunicat Marin Buracovschi, medic chirurg ORL, student-doctorand la Catedra de otorinolaringologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unul dintre medicii care a participat nemijlocit la intervenția chirurgicală.
Operația a fost una extrem de dificilă, fiind efectuată de mai multe echipe de specialiști, care s-au implicat la diferite etape. Printre aceștia a fost și profesorul universitar Grigore Zapuhlîh de la Catedra de neurochirurgie a universității noastre, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, împreună cu profesorul Oleg Borysenko, șeful Departamentului Microchirurgie și Otoneurochirurgie, Institutul de Otolaringologie „A.I. Kolomyichenko” din Kiev, Ucraina, asistați de alți colegi și medici-rezidenți.
Potrivit profesorului Grigore Zapuhlîh, intervenția chirurgicală este considerată o premieră deoarece pentru prima dată a fost realizată de o echipă de specialiști oreliști și neurochirurgi, dar, în general, astfel de operații se efectuează în țara noastră de peste douăzeci de ani, doar că separat în clinicile de profil.
Schwanomul vestibular reprezintă o tumoare intracerebrală, ce își are originea din cea de-a VIII-a pereche de nervi cranieni și poate fi localizată oriunde pe traiectul nervului vestibulocohlear, începând de la urechea internă până la unghiul pontocerebelos. Tratamentul chirurgical al acestei patologii se efectuează prin trei tipuri de intervenții: abord retrosigmoidian, abord translabirintic și prin fosa craniană medie în cazul tumorilor de dimensiuni mici. Pacientul dat a acuzat inițial un zgomot în ureche și treptat a pierdut auzul definitiv. Este un defect sensibil pentru o persoană care, în afară de aceasta, nu are alte probleme de sănătate. În urma mai multor investigații s-a depistat o tumoare benignă ce a dus la atrofierea nervului de auz. După această intervenție auzul pacientului nu se va restabili, în schimb vor fi păstrate intacte toate celelalte funcții ale organismului.
Operația a fost efectuată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din capitală, care are în dotare o sală cu utilaj medical performant de ultimă generație, ce asigură o securitate aseptică maximală. Condițiile operatorii au fost apreciate și de profesorul Oleg Borysenko de la Institutul de Otolaringologie „A.I. Kolomyichenko”, care a acccentuat că asemenea săli de operații nu se regăsesc nici chiar în toate centrele europene. În alt context, profesorul ucrainean, cu o experiență de 25 de ani în astfel de intervenții, a salutat spiritul de echipă și conlucrarea neurochirurgilor cu otolaringologii, care prin această intervenție au lansat o nouă direcție în domeniul medicinei – Otoneurochirurgia. Specialiștii din domeniu își dedică cercetările descoperirii noilor posibilități de a trata astfel de patologii.
Intervenția chirurgicală a fost realizată în baza Acordului de colaborare încheiat între USMF „Nicolae Testemițanu” și Institutul de Otolaringologie „A.I. Kolomyichenko” din Kiev.
În acest context, în data de 10 decembrie curent, universitatea noastră a fost vizitată de delegația Institutului de Otolaringologie „A.I. Kolomyichenko”, reprezentată de Oleg Borysenko, șeful Departamentului Microchirurgie și Otoneurochirurgie, și Alexander Papp, cercetător științific superior. Însoțiți de Sergiu Vetricean, șeful Catedrei de otorinolaringologie, și Marin Buracovschi, student-doctorand la aceeași catedră, medicii ucraineni au avut o întrevedere cu profesorul Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică. Discuția s-a axat preponderent pe marginea intervenției de înlăturare a schwanomului vestibular, efectuată în comun de către medicii ucraineni și echipele catedrelor universitare, și pe bunele impresii ale acestei conlucrări.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii