Primul pacient randomizat în cadrul studiului PARADIGM4TB în Europa: extinderea cercetării în domeniul tuberculozei pe toate continentele

Publicat: 17.02.2025

studiu antituberculozăLa 10 februarie 2025, primul pacient din Republica Moldova a fost inclus în studiul clinic PARADIGM4TB – platformă ce evaluează regimuri inovatoare de tratament al tuberculozei menite să îmbunătățească rezultatele și să reducă durata tratamentului. După ce anterior a fost implementat pe continentul african, studiul a fost extins și în Europa, acesta fiind un pas important în efortul global de a asigura dezvoltarea de tratamente inovatoare și eficiente împotriva tuberculozei pe toate continentele și cu o durată mai scurtă.

Cercetători principali ai studiului PARADIGM4TB în Republica Moldova sunt medicul pneumolog Dumitru Chesov, conferențiar universitar la Disciplina de pneumologie și alergologie din cadrul Departamentului Medicină Internă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care activează și la Centrul de Cercetare din Borstel al Universității din Lübeck (Germania), și Elena Tudor, conferențiar cercetător la Institutul de Pneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău. 

Cercetătorii noștri sunt susținuți de către Ohanna Kirakosyan de la Centrul de Cercetare Borstel, responsabilă de coordonarea locațiilor europene ale studiului și de asigurarea implementării eficiente și de înaltă calitate a studiului în mai multe locații din Europa, Collins Musia de la Borstel, colider al grupului de biomarker din cadrul UNITE4TB (ce identifică teste inovatoare ce pot prezice răspunsul la noi scheme de tratament), și prof. Christoph Lange, directorul medical al Centrului de Cercetare Borstel, conducătorul clinic al studiului, Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”.

Centrul de Cercetare din Borstel constituie o instituție europeană importantă în domeniul cercetării, asistenței în tuberculoză și infecții respiratorii, și este specializat în acordarea suportului necesar în procesul de combatere a tuberculozei, în special celei multidrog rezistentă. Acesta este unul dintre centrele de referință supranaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății, ce acordă asistență în consolidarea capacităților Laboratorului Național de Tuberculoză din Chișinău și catedrelor de profil ale USMF „Nicolae Testemițanu”. Colaborarea între universitatea noastră și Universitatea din Lübeck datează din anul 2011. 

studiu antituberculozăDe menționat că Republica Moldova se numără printre cele 30 de țări la nivel global ce sunt identificate cu o rată înaltă a tuberculozei multidrog rezistentă. Guvernul Republicii Moldova a adoptat Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, ce include un șir de obiective precum: asigurarea accesului universal la screeningul sistematic al pacienților și grupurilor cu risc sporit la tuberculoză, inclusiv copiilor, reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75%, majorarea ratei de vindecare în rândul bolnavilor, îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii ș.a.

UNITE4TB (https://www.unite4tb.org/) este un proiect internațional de cercetare, finanțat de Uniunea Europeană, ce reunește instituții academice de top, companii farmaceutice și organizații de cercetare pentru a accelera dezvoltarea unor terapii mai eficiente împotriva tuberculozei. De la lansarea sa în 2021, consorțiul a construit o rețea globală de parteneriate științifice și organizații de cercetare clinică. Pe măsură ce studiul progresează, UNITE4TB își menține angajamentul de a promova inovarea științifică pentru a combate una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume. Autorii studiului intenționează să includă mai multe locații în studiu, în special europene, astfel încât inovația să devină accesibilă în întreaga regiune.

studiul clinic PARADIGM4TB
studiul clinic PARADIGM4TB
studiul clinic PARADIGM4TB
studiul clinic PARADIGM4TB
usmf
universitate
medicina
PARADIGM4TB
tuberculoza
studiu clinic
Disciplina de pneumologie și alergologie
Centrul de Cercetare Borstel
UNITE4TB
tuberculoză multidrog rezistentă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii