Prof. Silviu Constantinoiu – Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 915
Iscusitul chirurg Silviu Constantinoiu, doctor în științe medicale, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România, director al Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Clinic „Sf. Maria”, personalitate eminentă de talie internațională, a devenit astăzi, 7 octombrie 2022, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
În deschiderea festivității, rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, a declarat că titlul onorific i se conferă Dr. Constantinoiu în semn de înaltă apreciere a meritelor sale remarcabile și pentru aportul considerabil în promovarea relaţiilor de cooperare între USMF „Nicolae Testemițanu” și UMF „Carol Davila”.
„Profesorul Silviu Constantinoiu este o personalitate notorie a sistemului de sănătate din România, unul dintre specialiștii de vază în chirurgia esofagiană din sud-estul Europei, având cea mai importantă experiență în chirurgia rezectivă a esofagului din regiune, promotor al metodelor noi, miniinvazive de tratament al acestor patologii. Este un remarcabil specialist în domeniul foarte dificil al chirurgiei esofagiene şi eso-gastrice, cu peste 25 de mii de intervenții chirurgicale efectuate în ultimii 30 de ani, dintre care peste 1000 de operații mari pe esofag”, a subliniat în prezentarea Laudatio rectorul Ceban. Domnia Sa a accentuat că un loc aparte în activitatea prodigioasă a distinsului profesor îi revine colaborării științifice pe segmentul cercetării în patologia esofagului și a joncțiunii eso-gastrice, pregătirea specialiștilor în aplicarea metodelor noi și progresive de investigare a acestor patologii. Cu suportul nemijlocit al Dr. Constantinoiu, chirurgii din Republica Moldova au fost permanent prezenți la diverse congrese, conferințe, prelegeri, simpozioane, organizate de Societatea Română de Chirurgie.
„Dr. Silviu Constantinoiu a fost inițiatorul și promotorul Actului de Înfrățire a Societății Române de Chirurgie și a Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, semnat în luna noiembrie 2020 la București, fapt ce contribuie la colaborarea profesională fructuoasă între chirurgii de pe ambele maluri ale Prutului. Domnia Sa, împreună cu colegii de echipă, este disponibil să susţină şi să contribuie pe viitor la realizarea şi extinderea planurilor de cooperare în toate domeniile de activitate universitară, fapt pentru care îi suntem profund recunoscători”, a punctat profesorul Emil Ceban.
La rândul său, academicianul Gheorghe Ghidirim a subliniat faptul că a vorbi despre o asemenea personalitate e foarte complicat, iar ca să cuprinzi tot arealul de activitate al distinsului profesor – unul dintre cei mai cunoscuți profesori în chirurgia arealului românesc este dificil. „Totuși, ziua de astăzi constituie o mândrie pentru domnul profesor Constantinoiu, la fel și pentru universitatea noastră, care astăzi își completează lista personalităților de doctori honoris causa cu încă un nume strălucit ce a dus faima chirurgiei românești departe în Europa și pe mapamond”, a subliniat academicianul Ghidirim.
În opinia profesorului Sergiu Ungureanu, șef al Catedrei de chirurgie nr. 4, distinsul profesor Dr. Constantinoiu – bunul nostru prieten, coleg de breaslă și îndrumător, a fost întotdeauna cel care a stat alături de chirurgii basarabeni, oferindu-le suportul pe care l-au meritat, în special celor tineri, pe care i-a promovat întotdeauna și asigurându-le participarea la toate forumurile științifice din România. „Dumneavoastră ați devenit chirurgul de frunte în cel mai complicat domeniu – patologia esofagului, iar acest fapt îl confirmă pacienții pe care i-ați operat cu succes”, a afirmat colegul de breaslă.
Potrivit președintelui Asociației Chirurgilor Nicolae Anestiadi din Republica Moldova, prof. Gheorghe Rojnoveanu, șef al Catedrei de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, „universitatea noastră a obținut în persoana Dumneavoastră un excelent coleg, un profesor de chirurgie de excepție, un cercetător și un savant, care în calea sa profesională a obținut un bagaj vast de cunoștințe de procedee chirurgicale de excepție, și, nu în ultimul rând, a publicat manuale și lucrări științifice”.
Cuprins de emoții, profesorul Silviu Constantinoiu a declarat că este onorat de înaltul titlu și că această realizare o dedică echipei sale de la Spitalul Clinic „Sf. Maria” din București. Profesorul a evidențiat parteneriatul durabil stabilit între universitățile de medicină din Chișinău și București, precum și la nivel de instituții medicale: „Sper ca aceste relații de înfrățire să contribuie și mai mult la o colaborare benefică între chirurgii din România și Republica Moldova”. În finalul ceremoniei, profesorul Constantinoiu a ținut o prelegere captivantă la tema „Istoria chirurgiei esofagiene”.
Silviu Constantinoiu s-a născut la 10 octombrie 1952, în comuna Varbilau, județul Prahova, România. A absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 1971.
A debutat în carieră în anul 1976 în calitate de medic internist la Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic „Grivița” din București, unde este promovat succesiv și activează în funcțiile de medic rezident (1980-1982), medic chirurg (1983-1990) și medic primar chirurgie generală.
Concomitent a evoluat în cariera academică de la asistent universitar stagiar, asistent universitar titular, șef de lucrări, șef clinică, conferențiar universitar, până la profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Clinica de Chirurgie, Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București.
Dr. Silviu Constantinoiu a obținut titlul de doctor în științe medicale în 1994, susținând teza de doctor în științe medicale cu tema „Gastrita şi esofagita de reflux postoperator”. În anul 2000 a devenit profesor universitar, remarcându-se ca un cadru didactic înalt apreciat de studenți și colegi pentru cunoștințele sale vaste în domeniul profesat, pentru dinamismul și omenia sa.
Activitatea clinică a profesorului Constantinoiu se remarcă prin vocație și profesionalism în chirurgia laparoscopică, toracică, oncologică și esofagiană. A participat la multiple cursuri de specializare naționale și internaționale, consacrate chirurgiei laparoscopice: Institutul de Cercetări a Cancerului Digestiv și Institutul de Telechirurgie din Strasbourg, Franța (1998, 1999), Curs de chirurgie robotică în Washington în cadrul Congresului Asociației Americane de Chirurgie Toracică (2007) ș.a. În anul 2014 este numit în funcția de director al Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Clinic „Sf. Maria”, instituție pe care o conduce până în prezent.
Pe lângă activitatea clinică, instructiv-metodică şi educaţională, marcată de o ţinută academică de excepţie, profesorul Silviu Constantinoiu a desfăşurat şi o amplă activitate ştiinţifică. Cercetările ştiinţifice s-au materializat în teza de doctor în științe medicale (1994) şi în numeroase lucrări științifice și didactice, înalt apreciate în țară și peste hotare. Este autor a 25 de tratate, monografii și cursuri publicate în reviste cu factor de impact. Rezultatele activității de cercetare au fost prezentate la multiple forumuri ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Monografiile scrise de către profesorul Silviu Constantinoiu „Gastrita şi esofagita de reflux postoperator”(1994) și „Icterul litiazic” (1998) sunt incluse ca surse recomandate în programul de pregătire a studenților, medicilor rezidenți, precum și a medicilor chirurgi ce urmează cursuri de educație medicală continuă. O realizare deosebită este apariția „Tratatului de Patologie și Chirurgie Esofagiană” la Editura Academiei Române, București (2017) - una dintre cele mai valoroase cărți în domeniu.
Din 2002 și până în prezent, prof. Constantinoiu este conducător de doctorat la specialitatea Chirurgie generală. Sub ghidarea Domniei Sale au fost finalizate și susținute 10 teze de doctor în științe medicale.
În calitate de preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie a organizat două congrese naționale de chirurgie cu participare internațională (2018 și 2020), precum și două conferințe naționale de chirurgie cu participare internațională (2017 și 2019). Cu suportul nemijlocit al distinsului profesor a fost posibilă participarea chirurgilor din Republica Moldova la aceste evenimente științifice, cu taxe de participare reduse, iar pentru medicii-rezidenți accesul a fost gratuit. Domnia Sa a participat activ și la congresele Asociației Chirurgilor din Moldova în ultimii 10 ani și a Congresului organizat de USMF „Nicolae Testemițanu” cu ocazia celor 75 de ani de la fondare (octombrie 2020), unde a organizat un workshop cu tematica ,,Patologiile esofagului și a joncțiunii eso-gastrice”.
Grație vastei și valoroasei activități științifice, profesorul Silviu Constantinoiu a fost ales membru al mai multor societăți profesionale științifice precum: Societatea Româna de Chirurgie, unde în perioada 2016-2020 a fost președinte; Societatea Română de Gastroenterologie; Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică; Societatea de Chirurgie Europeană; Societatea Internațională de Maladii ale Esofagului; ISDE; Societatea de Chirurgie Digestivă Europeană; Asociaţia Internațională a Chirurgilor; Gastroenterologilor și Oncologilor; Asociația Franceză de Chirurgie și altele. Domnia Sa este Membru de Onoare al Asociaţiei Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova.
Impunătoare sunt și aprecierile meritelor remarcabile ale medicului, savantului, profesorului și managerului Silviu Constantinoiu. Printre acestea se numără: Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler; titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității „Grigore T. Popa” din Iași și al Universității Ovidius din Constanța; membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România; membru corespondent al Academiei de Ştiințe Medicale din România; președintele Comisiei de Chirurgie Generală a Ministerului Sănătății al României ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii