Ziua internațională a fetelor și a femeilor cu activități în domeniul științei 2021

Profesori universitari ai USMF „Nicolae Testemițanu” - apreciați pentru rezultate remarcabile în activitatea de cercetare

Publicat: 11.02.2021

Ziua femeilor și fetelor cu activități din domeniul ȘtiințăReprezentanților Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” -  profesorului universitar Larisa Spinei, dr. hab. șt. med., Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, și profesorului universitar Svetlana Șciuca, dr. hab. șt. med., Departamentul Pediatrie, le-a fost conferită Diploma Guvernului Republicii Moldova și, respectiv, Diploma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) pentru activitate prodigioasă și contribuție substanțială la dezvoltarea științei și promovarea rezultatelor remarcabile în domeniul cercetării și inovării, cu prilejul Zilei internaționale a fetelor și a femeilor cu activități în domeniul științei

Evenimentul festiv de decernare a mențiunilor a fost organizat de MECC, în format on-line, în data de 10 februarie curent, în total fiind nominalizate 86 de persoane de la universități și de la instituții de cercetare din țară. Printre cercetătoarele apreciate - angajate ale USMF „Nicolae Testemițanu” - nominalizate de alte instituții, se mai regăsesc: profesorul universitar Liliana Groppa, dr. hab. șt. med., şefa Disciplinei de reumatologie şi nefrologie, Departamentul Medicină Internă, și conferențiarul universitar Larisa Rotaru, dr. șt. med., de la aceeași disciplină, precum și Elena Privalova, dr. șt. biol., cercetător științific superior în Laboratorul de alergologie și imunitate clinică.  

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, a menționat că anul 2020 a fost unul special pentru întreaga omenire, iar pandemia COVID-19 a demonstrat importanța științei în combaterea provocărilor determinate de noul virus. 

Cu acest prilej, rectorul Emil Ceban a adresat un mesaj de felicitare cercetătoarelor din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”: „Vă dorim sănătate, perseverență, energie și noi forțe creatoare, și cât mai multe performanțe în domeniul cercetării, tehnologiei și inovării. Vă încurajăm să vă valorificați potențialul, să vă dezvoltați continuu capacitățile și abilitățile de cercetare în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate, să aplicați metode moderne și tehnologii avansate în activitatea de cercetare și inovare, să vă materializați rezultatele și noile cunoștințe prin publicații cu impact benefic asupra sănătății oamenilor, contribuind, astfel, la progresul științific și la dezvoltarea societății, în general”.

Ziua femeilor și fetelor cu activități din domeniul ȘtiințăMotto-ul acestei zile în anul 2021 este: „Cercetătoarele - în prima linie împotriva COVID-19”. Izbucnirea pandemiei COVID-19 a demonstrat, în mod clar, rolul esențial al cercetătorilor în diferite etape ale luptei împotriva COVID-19 - de la avansarea cunoştinţelor despre virus la dezvoltarea tehnicilor de testare şi, în cele din urmă, la crearea vaccinului împotriva virusului. În acelaşi timp, pandemia COVID-19 a avut, de asemenea, un impact negativ semnificativ asupra femeilor care lucrează în domeniul ştiinţei, afectându-le în special pe cele aflate la început de carieră, contribuind astfel la extinderea diferenţei de gen existente în ştiinţă şi la dezvăluirea disparităţilor de gen în sistemul ştiinţific, fapt ce trebuie abordat prin noi politici, iniţiative şi mecanisme pentru a sprijini femeile şi fetele în dezvoltarea acestui domeniu.

Printre obiectivele marcării Zilei internaţionale a fetelor şi a femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei se află: stoparea tuturor formelor de discriminare în activitatea de cercetare; accesul la o educaţie ştiinţifică primară şi secundară în mod gratuit, echitabil şi calitativ; accesul egal la o educaţie tehnico-ştiinţifică de calitate, profesională şi terţiară, inclusiv cea la nivel universitar; creşterea substanţială a numărului de femei de toate vârstele care au competenţe relevante pentru ocuparea forţei de muncă; sporirea accesului la locuri de muncă decente şi la oportunități de antreprenoriat ș.a.

Ziua internațională a fetelor și a femeilor cu activități în domeniul științei (International Day of Women and Girls in Science) se marchează anual, la 11 februarie,  în conformitate cu rezoluția Organizației Națiunilor Unite din 22 decembrie 2015. 

 

Larisa Spinei
Svetlana Șciuca
Ziua internațională a fetelor și a femeilor cu activități în domeniul științei 2021
Larisa Spinei
Svetlana Șciuca
Ziua internațională a fetelor și a femeilor cu activități în domeniul științei 2021
USMF
cercetători
Ziua internațională a fetelor și a femeilor cu activități în domeniul științei
știință
medicina
inovare
International Day of Women and Girls in Science
Organizația Națiunilor Unite
tehnologii
COVID
Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”
Departamentul Pediatrie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii