Profesorii universitari Natalia Cherdivarenco și Grigore Bivol - laureați ai Galei Premiilor în Sănătate 2019
- vizualizări: 853
Profesorii universitari Natalia Cherdivarenco și Grigore Bivol au fost desemnați printre laureații Galei Premiilor în Sănătate, ediția a VI-a. Doamna Cherdivarenco a primit trofeul pentru performanță în activitatea didactică, iar profesorul Bivol a fost apreciat pentru întreaga carieră medicală. Ceremonia de premiere a celor mai ilustre personalități din domeniul sănătății a avut loc în data de 11 aprilie curent, la Palatul Republicii din capitală.
În debutul manifestării, ministra sănătății, muncii și protecției sociale Silvia Radu a menționat că prin acest eveniment „ne exprimăm recunoștința pentru reușitele obținute, pe parcursul ultimului an, de către medici și echipele medicale, promotori ai modului sănătos de viață și ai schimbărilor în medicină”. Oficialul a apreciat specialiștii nominalizați drept eroi ai întregii societăți, pentru că viața oamenilor depinde de profesionalismul și calitățile lor umane. „Recunoaștem că avem lacune în sistem, dar împreună vom munci și le vom înlătura, deoarece ne dorim ca medicii noștri să profeseze aici, acasă, fără dorința de a pleca”, a accentuat ministrul.
Academicianul Ion Ababii, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, prezent la Gală, a exprimat gratitudine colegilor din sistemul medical, care-și fac datoria cu demnitate, așa cum au fost instruiți la Universitate - cu responsabilitate, consacrare si dragoste pentru pacient, astfel contribuind la promovarea imaginii Alma Mater și a instituțiilor medico-sanitare în care activează. Și, deoarece premiul pentru performanță în activitatea didactică a fost oferit Nataliei Gherdivarenco, doctor habilitat în științe medicale, profesor consultant la Catedra de biologie moleculară și genetică medicală, Om Emerit al Republicii Moldova, rectorul a ținut să menționeze devotamentul distinsei doamne pentru USMF „Nicolae Testemițanu”, cu care și-a legat destinul de la vârsta de 17 ani. A fost profesorul majorității celor prezenți în sală - un Om excepțional, un model al onestităţii, al profesionalismului, al dăruirii de sine şi al bunăvoinţei.
La rândul său, dascălul şi-a exprimat recunoştinţa pentru apreciere, menționând că-și amintește ziua când a ajuns la Chișinău, cu un tren marfar din Rusia. Orașul era plin de ruine după război, dar știa că trebuie să ajungă la o anumită clădire - unde și astăzi este Universitatea USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Au fost timpuri extrem de grele, am studiat în condiții foarte modeste… Acum sunt mândră de fiecare dată când merg prin instituție cum a evoluat Universitatea în timp, iar toate acestea, grație echipei administrative și a întregii comunități universitare, fapt ce încurajează și inspiră optimism”, a spus profesorul Cherdivarenco.
Trofeul pentru întreaga activitate medicală a fost decernat profesorului universitar Grigore Bivol, doctor habilitat în ştiinţe medicale, fondatorul Catedrei de medicină de familie, pentru realizări remarcabile și de impact major în procesul de dezvoltare a sistemului autohton de sănătate.
„Profesorul este un model pentru toți cei care vin în sistem. Contribuția Domniei Sale este apreciată de întreaga țară”, a subliniat ministrul sănătăţii.
La rândul său, Grigore Bivol a mulțumit juriului pentru apreciere, menționând că medicina primară este poarta sistemului de sănătate. Profesorul a mulțumit celor peste 1600 de medici de familie şi 4000 de asistenți medicali, care, împreună, formează echipa asistenței medicale primare din țară, pentru devotament și consacrare problemelor de sănătate ale populației.
În încheiere, profesorul a urat audienței sănătate, iar vizitele la medicul de familie să fie necesare doar pentru un certificat în stațiunile balneare.
În cadrul Galei Premiilor în Sănătate au fost oferite încă zece trofee la următoarele secțiuni:
Cea mai bună echipă a medicului de familie – echipa medicului de familie Elena Neaga, CS Pepeni, comuna Bălășești;
Cea mai bună echipă de asistenţi medicali – echipa Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui;
Cea mai bună echipă de urgenţă – Substaţia Asistenţă Medicală Urgentă Străşeni;
Cea mai bună echipă/secţie spitalicească – Secţia de microchirurgie din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, echipa de medici din care fac parte și medicii-rezidenții noștri Olesea Catărău și Vladimir Stratan.
Cea mai bună echipă în promovarea sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală – Sergiu Negritu (CNAM) și Angela Voronin ( Ministerul Finanţelor)
Cea mai reuşită activitate în domeniul sănătăţii publice – Unitatea de Coordonare a Programului național de prevenire și control a infecției cu HIV/SIDA și ITS, IMSP Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile
Cel mai performant management al instituţiei medicale – Valeri Savciuc, Centrul de Medicină Legală;
Inovaţie și performanţă în medicină – Secţia reanimare și terapie intensivă nou-născuţi, Institutul Mamei și Copilului - echipa condusă de Larisa Crivceanschi, conferențiar universitar, Departamentul Pediatrie a USMF „Nicolae Testemițanu”;
Cel mai activ ONG în domeniul sănătăţii – Asociaţia Pacienților cu diabet PRODIAB.
Jurnalism în sănătate – Ana Bejenaru, Moldova 1.
Printre personalitățile nominalizate pentru Gală a fost și conferențiarii universitari Vasile Musteață, dr. şt. med, Disciplina de Hematologie și Rodica Gramma, Școala de Management în Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemiţanu”.
Gala Premiilor în Sănătate 2019 s-a desfăşurat sub genericul Zilei Mondiale a Sănătăţii - „Acoperirea universală cu servicii medicale pentru fiecare şi oriunde” - și a fost organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii