Profesorul Liliana Groppa şi conferențiarul Aureliu Batrînac – laureați ai Premiului Naţional
- vizualizări: 470
Reprezentanţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” – medicii de excepţie Aureliu Batrînac şi Liliana Groppa – au obținut Premiului Naţional în domeniul medicinei pentru anul 2018.
Aureliu Batrînac, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie, doctor în științe medicale, cercetător ştiinţific, a fost evidenţiat pentru inovații și cercetări ştiinţifice remarcabile în domeniul cardiochirurgiei și pentru promovarea medicinei naţionale. Aureliu Bătrînac este membru al asociaţiilor europene şi internaţionale de specialitate şi autorul a două brevete de invenţie. Până în prezent, a efectuat peste 2000 de intervenţii chirurgicale pe cord şi vase mari.
Liliana Groppa, şefa Disciplinei de reumatologie şi nefrologie, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, a fost apreciată pentru cercetările și activitatea practică de excepție în domeniul reumatologiei. Liliana Groppa este fondatoarea Şcolii ştiinţifice în domeniul reumatologiei şi autoarea a 400 de lucrări ştiinţifice, a cinci manuale, a trei monografii şi a zece lucrări metodice.
Distincţia de stat a fost acordată, în total, la 10 personalităţi notorii din ţară în cadrul Galei Laureaților Premiului Național 2018, consacrate aniversării a 27-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat astăzi, 24 august, la Palatul Republicii din Chişinău.
Prim-ministrul Pavel Filip a declarat, la festivitate, că „astăzi premiem talentul, creaţia, altruismul, inovaţiile, valorile naţionale şi patriotismul. Iubirea de ţară nu înseamnă declaraţii puternice, ci oameni care dau dovadă de muncă şi dedicaţie. Premiul Naţional vine să promoveze valorile autentice şi să încurajeze creaţia. Prin munca Dumneavoastră, zi de zi, creaţi imaginea Republicii Moldova”.
În context, Aureliu Bătrînac a accentuat: „Sunt recunoscător pentru aprecierea primită pentru anii de activitate în domeniului cardiovascular. Sunt de 30 de ani în discuţie cu inimile – nu întotdeauana sănătoase. De la cele bolnave am aflat ce să fac şi cum trebuie să fac”. Aureliu Bătrînac a încurajat tinerii care preiau experienţă în universităţile şi în spitalele din străinătate să revină în Moldova. „Ţara vă apreciază şi vă aşteaptă”, a remarcat conferenţiarul.
La rândul său, Liliana Groppa a exprimat recunoştinţă pentru distincţie, inclusiv Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, unde activează de peste 40 de ani şi care, după cum a afirmat profesorul, „m-a format şi mi-a devenit, practic, a doua casă”.
Printre laureaţi se mai numără: savanţii Gheorghe Savin şi Oleg Lupan, regizorul Viorel Mardare, scriitorul Iurie Colesnic, interpretul Andrei Jilihovschi, meșterulul popular Maria Cristea, Victoria Dunford, directorul unei asociații de caritate, şi Ion Solonenco, conducătorul Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.
Premiul Naţional, în valoare de 100 mii de lei, se acordă anual, de către Guvern, cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile, care au îmbogăţit substanţial ştiinţa, tehnologiile, cultura, arta şi sportul, au contribuit la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional, au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic. Selectarea laureaţilor are loc prin vot secret, de către o comisie de concurs prezidată de prim-ministru.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii