Profesorul octogenar Grigore Bivol – omagiat de comunitatea universitară și cea medicală

Publicat: 23.11.2023

 

Grigore BivolAdministrația Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și membrii Catedrei de medicină de familie s-au întrunit într-o ședință festivă, în data de 20 noiembrie 2023, pentru a-l celebra pe octogenarul Grigore Bivol, profesor universitar, fondator și fost şef al Catedrei de medicină de familie, medic internist de categorie superioară, considerat părintele medicinei de familie în Republica Moldova.

„Numele profesorului Grigore Bivol reprezintă imaginea unui talentat pedagog, experimentat specialist în medicina de familie, savant renumit și înalt apreciat în mediul ştiinţific autohton şi nu doar. Va rămâne în istoria medicinei naționale ca unul dintre reformatorii sistemului de sănătate prin implementarea medicinei de familie și a serviciului de asistenţă medicală primară. Dl profesor a contribuit substanţial la realizarea cu succes a parteneriatului între universitatea noastră şi Universitatea de Medicină din Virginia de Est, Norfolk, SUA, grație căruia au fost create Policlinica „Pro-San”, Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară şi Centrul de testare a deprinderilor practice. Condiţiile de activitate şi de instruire la aceste baze clinice corespund standardelor contemporane, fapt ce contribuie la formarea specialiştilor competitivi în domeniul medicinei de familie”, a menționat rectorul Emil Ceban.

Cu prilejul frumoasei aniversări, în numele comunităţii academice a USMF „Nicolae Testemiţanu”, rectorul i-a exprimat profundă recunoştinţă și sincere mulţumiri profesorului Bivol şi membrilor Catedrei de medicină de familie, condusă cu multă  înţelepciune şi tact de către Domnia sa pe parcursul a 13 ani, pentru contribuție substanțială în formarea medicilor de familie şi crearea mediului adecvat pentru implementarea medicinei de familie pe întreg teritoriul republicii, dezvoltarea serviciului de asistenţă medicală primară în țara noastră şi a sistemului național de sănătate în ansamblu. Grație inteligenţei şi erudiţiei, dragostei de oameni şi de ţară, responsabilității, exigenţei, competenţei profesionale, profesorul Grigore Bivol se bucură de respect din partea colegilor, prietenilor, discipolilor și a pacienților. 

Grigore BivolÎn semn de apreciere și recunoaștere a excelenței și a performanței în activitatea didactică, științifică și clinică, obținute prin muncă asiduă, responsabilitate și devotament profesional, rectorul i-a înmânat distinsului profesor Diploma USMF „Nicolae Testemițanu”.

Profesorul universitar Ghenadie Curocichin, actualul șef al Catedrei de medicină de familie, l-a numit tatăl medicinei de familie din Republica Moldova – specialitate vitală pentru societate – și al Catedrei, deoarece pe parcursul activității profesionale s-a comportat ca un părinte: înțelegător, blând, înțelept, răbdător, vizionar, înzestrat cu capacitatea de a asculta și a ierta. „Noi, discipolii Dumneavoastră, am fost educați și alimentați cu idei, gânduri și viziuni, fiind  inspirați să realizăm doar lucruri frumoase. Vă dorim mulți ani înainte cu sănătate, cu forță, minte lucidă și să rămâneți un etalon de referință pentru noi toți”, a subliniat profesorul Curocichin. 

„Suntem foarte norocoși că suntem contemporanii deosebitului profesor Grigore Bivol, care se distinge prin calități extraordinare moștenite de la bunii săi părinți – omenia, bunătatea, onestitatea, înțelepciunea, chibzuința – ceea ce definește profilul etic al unui Om”, a accentuat asistentul universitar Lora Gîțu, Cateda de medicină de familie.

O mare parte a vieții sale, profesorul Bivol a activat în diferite clinici, iar cel mai mult timp – la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. În acest context, directorul interimar al instituției Vasile Guzun a venit cu un mesaj de felicitare și prețuire a medicului Grigore Bivol, accentuând excelența sa profesională și abilitățile excepționale de stabilire a diagnosticului și tratamentului, menționând că sistemul mai are nevoie încă mult timp de sfaturile valoroase ale Domniei sale, în special în cazurile pacienților aflați în stare critică.

Grigorebivol„Grigore Bivol este un Om cu literă mare: medic, savant, psiholog, manager de excepție, care a reușit să educe și să îndrume nu doar echipa Catedrei, dar și a Spitalului. Să trăiți până la 100 de ani”, a menționat Ion Arteni, conferențiar universitar la Catedra Medicina de familie.  

La rândul său, Angela Tomacinschi, medic-șef al Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară, i-a exprimat recunoștință și mulțumiri cordiale eminentului profesor pentru susținerea oferită încă de pe băncile Universității și ulterior în activitatea cotidiană la Clinică.

Potrivit profesorului Nicolae Bacinschi, șef al Catedrei de farmacologie și farmacologie clinică, profesorul Bivol ocupă o părticică mare din viața și inima sa: „Timp de 22 de ani am avut marea onoare să fiu alături de Dumneavoastră, să cresc profesional și ca om. Sunteți unul dintre dascălii mei în fața căruia îmi ridic pălăria și aplec capul”.

La finalul ceremoniei, omagiatul s-a declarat profund mișcat de cuvintele rostite în adresa Domniei Sale. „De 57 de ani viața mea este strâns legată de USMF, iar peste 40 de ani și de domeniul medicinei interne. Am avut noroc în viață de oameni luminați și buni la suflet, unul dintre ei fiind ilustrul om cu minte filosofică – academicianul Gheorghe Ghidirim. Am participat la reformele din sănătate, alături de colegi care au muncit cu multă sârguință, pricepere și dăruire, astfel încât astăzi să avem un model al medicinei de familie. Republica Moldova este unica țară din spațiul ex-sovietic, în afară de țările baltice, pe care Organizația Mondială a Sănătății o cataloghează ca țară de succes, iar meritul nu este doar al meu, dar al întregii comunități universitare, și în special al conducerii Universității de Medicină, care a avut încredere în noi și a susținut acest proiect”, a menționat profesorul Bivol. 

La ceremonia de omagiere au participat și membrii familiei profesorului Grigore Bivol, prieteni și alți oaspeți.

În numele comunității universitare, îi urăm distinsului profesor multă sănătate, pace și liniște sufletească, energie și putere pentru a inspira noile generații de medici să continue reformele inițiate de Domnia sa. 

grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol
grigore bivol

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii