Profesorul universitar Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări: „Adolescenții cu afecțiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze”
- vizualizări: 217
Peste 4730 de minori din Republica Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3600 au fost vaccinați cu schema completă. Imunizarea acestei categorii de populație, care a început pe 18 noiembrie, se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat. Profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu", doctor habilitat în științe medicale, coordonatoarea Programului național de imunizări și expertul Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, oferă mai multe detalii privind siguranța procesului de vaccinare la minori.
- Stimată Doamnă profesor, pentru vaccinarea minorilor, în țara noastră este utilizat vaccinul Pfizer/ BioNTech, prin administrarea a două doze la un interval de 21 de zile. În ce măsură acest vaccin este sigur pentru copii mai mari de 12 ani?
Siguranța și eficacitatea vaccinului atât la copii, cât și la adulți, va continua să fie monitorizată prin sistemul de farmacovigilență al Uniunii Europene și prin studii suplimentare, efectuate de către companii și autorități europene. Studiile privind evaluarea eficienței, siguranței și imunogenității acestor vaccinuri au fost realizate în conformitate cu planul de investigație pediatrică al Comirnaty, aprobat de către Comitetul pediatric al Agenției Europene a Medicamentului.
Efectele Comirnaty la copii au fost studiate în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, pe un eșantion de 2.260 de copii din SUA, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Studiul a arătat că răspunsul imun la Comirnaty a fost comparabil cu răspunsul imun pentru grupul de vârstă 16-25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2). Eficacitatea Comirnaty a fost calculată pentru 2000 de copii, cu vârste de la 12 la 15 de ani, care nu au prezentat nici un semn de infecție anterioară. Aproximativ 1005 copii au fost vaccinați cu serul Comirnaty, iar altora 978 li s-a administrat placebo. După două săptămâni de la administrarea ultimei doze, niciunul din cei inoculați cu vaccin nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 cazuri din grupul care a primit placebo. Cele mai frecvente efecte secundare ale Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta mai mare de 18 ani.
Cercetătorii au estimat riscul de efecte secundare cunoscute, precum miocardita și pericardita, dar în pofida acestei incertitudini, profilul general de siguranță al Comirnaty, determinat la adulți, a fost confirmat în studiul la adolescenți. Prin urmare, beneficiile Comirnaty la copii cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani sunt mai mari decât riscurile.
Potrivit unui alt studiu, realizat în SUA, pe un eșantion de aproximativ 9 mln.de copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, unul dintre 1000 de copii a prezentat efecte secundare după vaccinare, 90% dintre acestea fiind de gravitate ușoară sau moderată. Aproximativ 9 din 100.000 de copii vaccinați au dezvoltat un efect secundar grav, adică un efect secundar ce necesită o examinare medicală. Dintre efectele secundare grave au fost menționate miocardita și pericardita, dar în prezent nu există niciun indiciu că aceste cazuri se datorează anume vaccinului. Agenția Europeană a Medicamentului monitorizează permanent acest aspect.
Ce reacții adverse ar putea avea minorii în urma vaccinării?
Ca și în cazul administrării oricărui alt produs farmaceutic, după imunizarea împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, ce reprezintă un semn că organismul își formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul. Efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale și generale. Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării sub formă de durere, roșeață și/sau edem. Din categoria evenimentelor adverse generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața etc. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării.
În cazul căror afecțiuni preexistente la copii este contraindicată imunizarea împotriva COVID-19?
Minorii cu afecțiuni preexistente reprezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și prin urmare, trebuie să fie printre primii care se vaccinează împotriva COVID-19. Dar, ca și oricare alte medicamente existente, vaccinurile împotriva COVID-19 prezintă anumite contraindicații. Centrul pentru Control al Maladiilor consideră că reacția alergică severă (de exemplu, anafilaxia) și reacția alergică imediată, de orice severitate, declanșată după administrarea unei doze, sau alergie cunoscută (diagnosticată) la una din componentele vaccinului împotriva COVID-19 reprezintă contraindicații pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Reacțiile alergice care nu sunt asociate cu vaccinurile sau terapiile injectabile, precum cele declanșate de alimente, animale de companie, venin sau medicamente orale, inclusiv echivalenții orali de medicamente injectabile, nu reprezintă o contraindicație sau măsură de precauție pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Dopurile pentru flacoanele vaccinurilor COVID-19 nu sunt fabricate din latex de cauciuc natural și nu există nicio contraindicație sau precauție pentru persoanele cu alergie la latex. În plus, vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin ouă sau gelatină, din acest considerent persoanele alergice la aceste substanțe nu au nicio contraindicație.
- Dacă minorul a avut deja COVID-19 și s-a vindecat, mai trebuie să se vaccineze?
Cu siguranță că DA, doar că poate amâna momentul vaccinării până la 90 zile de la suportarea COVID-19. Dacă sunteți programat pentru vaccinare, dar copilul nu se simte bine, nu se recomandă imunizarea în acea zi. Vaccinul se administrează doar după obținerea unui rezultat negativ la COVID-19.
- Ce le putem spune părinților care au convingerea că vaccinul împotriva COVID-19 va afecta cumva în viitor fertilitatea copilului? E un mit care circulă destul de intens pe internet…
NU există dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 pot afecta fertilitatea. Nu există nicio plauzibilitate biologică pentru acest lucru. Există dovezi că persoanele care și-au administrat vaccinul au putut concepe copii. Știm, de asemenea, din studiile anterioare efectuate că un număr egal de femei, cărora li s-a administrat vaccinul și care au primit placebo, au rămas însărcinate.
- Cum pot vorbi părinții cu copiii despre vaccinare și despre reacțiile adverse ale vaccinului?
Știrile despre vaccinurile împotriva COVID-19 ne inundă viața de zi cu zi și este firesc ca adolescenții să aibă întrebări. Vă prezentăm câteva recomandări, care vă pot fi de folos în discuția despre imunizare cu copilul dvs.
- Fiți sincer. Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă, dar ar trebui să li se explice într-un mod adecvat vârstei. Rețineți: copii preiau indicațiile emoționale ale adulților, așa că, dacă sunteți îngrijorat de faptul că ei ar putea trece printr-o perioadă mai puțin confortabilă după imunizare, încercați să nu vă împărtășiți temerile cu copiii.
- Explicați-i că un vaccin este ca un scut, care îl protejează de o boală. Spuneți-i că vaccinurile vor învață corpul să lupte împotriva COVID-19.
- Nu ezitați să vorbiți despre siguranța imunizării. Vaccinurile sunt foarte sigure! Milioane de copii (și adulți!) se vaccinează în fiecare an, pentru a se proteja de multe boli. Spuneți-i că după vaccinare ar putea să aibă febră sau unele dureri ce nu vor dura mult, dar aceasta demonstrează că vaccinul funcționează.
- De ce părinților nu ar trebui să le fie frică să-și vaccineze copii?
Vaccinarea împotriva COVID-19 poate împiedica îmbolnăvirea copilului dumneavoastră. Dacă copilul va contacta virusul, vaccinul îl va proteja de consecințele grave asupra sănătății. De asemenea, vaccinarea împotriva COVID-19 îi va permite copilului dumneavoastră să revină la activitățile la care a fost nevoit să renunțe din cauza pandemiei.
- După ce copilul se vaccinează mai trebuie să poarte mască de protecție?
Da, e nevoie de purtat masca, pentru că procedura de vaccinare nu înseamnă că ne putem întoarce la normalitate imediat. Este nevoie de timp și de forțe comune pentru a atinge imunitatea colectivă. Până când nu vom avea o acoperire vaccinală de 60-80%, va trebui să respectăm în continuare măsurile epidemiologice. Un alt motiv ar fi protejarea celor cu sistem imunitar compromis și a celor care nu pot fi vaccinați din cauza vârstei, cum ar fi copii mai mici de 12 ani. Nimeni nu este în siguranță până când cu toții nu vom fi în siguranță.
Sursa: Ministerul Sănătății
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii