Program de informare în domeniul planificării familiale
- vizualizări: 392
Medicii de familie din mediul urban și rural, precum și medicii obstetricieni-ginecologi din cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor și cabinetelor de sănătate a reproducerii, din 25 de raioane din centrul și sudul țării, vor participa la un șir de sesiuni de informare în domeniul planificării familiale, care se vor desfășura în format on-line, în perioada 14 iulie-18 septembrie 2020.
Webinarele sunt parte a unui program amplu de informare de la distanță a personalului din cadrul asistenței medicale primare din Republica Moldova, ce vizează planificarea familială și mijloacele de contracepție, inclusiv asigurarea continuității serviciilor în caz de urgențe de sănătate publică.
Personalul medical va fi informat și despre posibilitatea de instruire la distanță în domeniul planificării familiale și managementului lanțului de aprovizionare cu contraceptive, prin accesarea platformei on-line ViC, integrată în Programul de învățământ al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Virginia Șalaru, conferențiar universitar la Catedra de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a specificat că, pentru al doilea an consecutiv, specialiștii din cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie și din subdiviziunea pe care o reprezintă, au participat la elaborarea celor 19 protocoale clinice standardizate privind metodele moderne de contracepție, în vigoare la nivel național, și a Regulamentului de asigurare a grupurilor vulnerabile cu contraceptive, aprobat în luna iunie curent de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).
„Webinarele sunt organizate în scopul familiarizării personalului medical cu prevederile acestor documente, dar și ale actelor normative în vigoare din domeniu și, respectiv, vor contribui la sporirea accesului persoanelor de vârstă fertilă la informația despre metodele moderne contraceptive. Aceasta este prima experiență de acest gen, ulterior urmând ca asemenea sesiuni să fie desfășurate și pentru specialiștii în medicina de familie și pentru obstetricieni-ginecologi din raioanele de nord”, a adăugat Virginia Șalaru.
Intervențiile sunt realizate în scopul fortificării serviciilor de planificare familială din țară și îmbunătățirii asigurării grupurilor vulnerabile ale populației cu contraceptive moderne, inclusiv în contextul situațiilor de urgență de sănătate publică. Asigurarea accesului universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv la serviciile de planificare familială și la mijloacele de contracepție, este una dintre țintele Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă.
Cele 25 de evenimente de informare în domeniul planificării familiale vor fi realizate în format on-line, sub egida MSMPS, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație Moldova (UNFPA) și Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, în colaborare cu specialiști de la USMF „Nicolae Testemiţanu” și de la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală a Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.
Foto-credit: UNFPA.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii