Program de instruire pentru personalul didactic și cel medical în managementul clinic al cazurilor de viol
- vizualizări: 299
Managementul clinic al cazurilor de viol este tema unor ateliere de informare (nouă la număr) destinate personalului didactic din instituțiile de învățământ cu profil medical și personalului medical din instituțiile medico-sanitare din țară. Instruirile vor fi realizate de o echipă de formatori de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Activitățile sunt organizate în perioada 10 mai-17 iunie 2022, cu suportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).
De instruiri vor beneficia cadrele didactice de la: USMF „Nicolae Testemițanu”, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, colegiile de medicină din orașele Bălți, Ungheni, Orhei și Cahul, centrele de educație medicală continuă a personalului medical și farmaceutic cu studii medii din Chișinău și Bălți, precum și medicii de familie din instituțiile de asistență medicală primară din capitală și din țară și angajații Centrului de Medicină Legală, inclusiv ale subdiviziunilor teritoriale.
Programul atelierului include următoarele subiecte: Drepturile omului și asistența medicală pentru victimele violului, Etapele asistenței medicale după viol, Aspecte legale ale răspunsului medical în cazurile de viol (documentare leziuni, prelevare probe, informarea Poliției); Asistența medicală acordată copiilor – victime ale violenței sexuale; Monitorizarea victimelor violenței sexuale etc.
Atelierele facilitează inclusiv inițierea aplicării de către personalul medical a prevederilor Protocolului Clinic Standardizat privind Managementul Clinic al Cazurilor de Viol, act normativ aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, în toamna anului 2021. Protocolul dat a fost elaborat de către corpul profesoral-didactic al USMF „Nicolae Testemitanu”, cu suportul UNFPA, fiind ulterior publicat și distribuit tuturor instituțiilor medicale din țară.
Din grupul de moderatori de la USMF „Nicolae Testemițanu” fac parte: Natalia Zarbailov, conferențiar universitar la Catedra de medicină de familie; Irina Sagaidac, conferențiar universitar, Departamentul Obstetrică și Ginecologie; Andrei Pădure, conferențiar universitar, șeful Catedrei de medicină legală, și Rodica Eremciuc, asistent universitar, Departamentul Pediatrie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii