Programul de colaborare moldo-norvegiană în Optometrie - finalizat cu succes
- vizualizări: 1081
„Proiectul de colaborare moldo-norvegiană în Optometrie, inițiat în anul 2015, a avut un impact deosebit atât asupra Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cât și asupra sistemului de sănătate din Republica Moldova. Prin lansarea programului Optometrie, în anul 2017, în cadrul Facultății de Medicină nr. 1, am reușit să înscriem o filă de istorie impunătoare, pe care vrem s-o completăm cu realizări demne, acest proiect fiind unic prin misiunea sa nobilă de a instrui specialiști autentici pentru asigurarea asistenței oftalmologice”, a declarat rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” în contextul finalizării Programului de colaborare moldo-norvegiană în Optometrie. Îmbunătățirea asistenței primare privind oftalmologia în Moldova. La întrunirea, desfășurată în data de 29 ianuarie cu acest prilej, au fost prezenți parteneri de la Universitatea din Sud-Estul Norvegiei - profesorii Irene Langeggen, Bonnie Nordahl Albert Uchermann și preşedintele Organizaţiei de caritate „Hjelp Moldova” din Norvegia, Hans Bjorn Bakketeig, reprezentanți ai administrației Universității, șefi de departamente, șefi de catedre și studenți, reprezentanta Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vederea Slabă „Low Vision”.
Rectorul Emil Ceban a exprimat gratitudine părții norvegiene pentru receptivitate și suport în renovarea și dotarea cu echipament performant a bazei clinice a Catedrei de oftalmologie-optometrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 3 „Sfânta Treime”, pentru organizarea mobilităților academice ale studenților și profesorilor ș.a. Totodată, rectorul a accentuat deschiderea pentru noi proiecte de dezvoltare cu statul norvegian, care s-a dovedit a fi receptiv.
Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică al USMF „Nicolae Testemițanu”, a accentuat că asistența primară oculară în țara noastră a devenit o necesitate acută, iar programul de studii în Optometrie este binevenit. Inițial, în legislația Republicii Moldova existau unele impedimente pentru implementarea acestuia, deoarece profesia de optometrist nu era inclusă în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior. „Modificarea legii a durat, iar, între timp, am elaborat curriculumul. La 27 iunie 2017, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Optometria a fost introdusă în noul Nomenclator, după care a avut loc admiterea la specialitatea respectivă”, a subliniat prim-prorectorul, menționând că în prezent se elaborează un program de masterat în acest domeniu.
Profesorul Valeriu Cușnir, șeful Catedrei de oftalmologie-optometrie, a prezentat etapele de evoluție a acestui proiect. „Colaborarea cu partenerii norvegieni a început acum zece ani, când Hans Bjorn, inițiatorul proiectului, cu suportul organizației pe care o conduce, a îmbunătățit baza tehnico-materială cu echipament ce ține de patologia oculară în mai multe instituții medicale din țară.
Clinica noastră a fost dotată cu echipament modern atât pentru instruirea studenților optometriști, cât și pentru examinarea și diagnosticarea pacienților cu probleme de refracție: truse de lentile, focimetre, pupilometre, biomicroscoape, oftalmoscoape, retinoscoape, lentile Wolk. Cu eforturile ambelor părți, am realizat obiectivele propuse, iar actualmente la Universitate învață trei grupe de studenți optometriști”, a relatat profesorul Cușnir.
Irene Langeggen, profesor la Universitatea din Sud-Estul Norvegiei, a remarcat că partea moldavă a respectat cu strictețe etapele de implementare a proiectului, iar studenții norvegieni care și-au realizat stagiul practic în Clinica Universității s-au întors bine instruiți și cu impresii pozitive, sugerând continuitatea acestui proiect în domeniul de cercetare științifică.
Proiectul de colaborare moldo-norvegiană în Optometrie a fost finanțat de către guvernul norvegian, unul dintre obiectivele acestuia fiind crearea unui sistem de educație pentru optometriști în Republica Moldova, în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.
Programul Optometrie a fost lansat la universitatea noastră în anul 2017 și are misiunea de a pregăti specialiști pentru asigurarea asistenței oftalmologice. Domeniul este orientat spre promovarea și utilizarea tehnologiilor moderne preponderent în managementul eficient al viciilor de refracție oculară, screeningul afecțiunilor oculare, precum și prevenirea acestora.
Optometristul este cel care descifrează în fază iniţială primele aspecte ale afecțiunilor de vedere, le evaluează şi le poate corecta, iar în caz de necesitate, indică consultarea medicului oftalmolog. Specialistul contribuie la efectuarea screeningului patologiilor oculare: prescrierea, ajustarea, confecționarea, adaptarea, reparația și vânzarea echipamentului optometric (ochelari, lentile de contact). Licențiatul în optometrie poate deține propriul cabinet optometric, magazin de comercializare, atelier de prelucrare şi de montare a ochelarilor; poate activa în unităţile producătoare de echipament optic şi medical, în laboratoarele pentru testarea capacităţilor vizuale, în instituţii specializate care oferă asistenţă socială populaţiei şi asigură profilaxia (şcoli, instituţii speciale ș.a.), în organizațiile care comercializează şi asigură întreţinerea aparaturii şi a echipamentelor optometrice. Cunoașterea limbii engleze este o condiție obligatorie pentru admiterea la această specialitate, deoarece studenții își vor desfășura stagiul practic în Norvegia.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii