Progresul în medicina de familie și asistența medicală primară: Congresul al V-lea al medicilor de familie
- vizualizări: 188
Tendințe și practici moderne, standarde în vigoare și noi oportunități de dezvoltare în domeniile medicină de familie și asistență medicală primară au fost abordate în cadrul celui de-al V-lea Congres al medicilor de familie din Republica Moldova cu participare internațională. Manifestarea științifică a fost organizată de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Asociația Medicilor de Familie din Republica Moldova (AMF) în zilele de 17 și 18 mai 2024.
Forumul științific a fost moderat de către profesorul universitar Ghenadie Curocichin, șef al Catedrei de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, președintele AMF, care a îndemnat participanții să inițieze și să desfășoare discuții constructive, să identifice soluții reale pentru fortificarea sistemului de asistență medicală primară, pentru inovarea și sporirea calității serviciilor. „Misiunea acestei întruniri este de a ne consolida eforturile și a ne susține reciproc în depășirea dificultăților cu care se confruntă domeniul și sistemul autohton de sănătate. Sunt încrezător că realizați cu devotament obligațiile profesionale și mențineți nivelul înalt de asistență medicală primară, fapt pentru care meritați aprecierea și recunoștința întregii societăți”, a afirmat profesorul Curocichin.
Deputata Ana Oglindă, reprezentanta Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, a venit cu un cuvânt de gratitudine în adresa medicilor de familie, evidențiind problemele cu care aceștia se confruntă și punând accent pe calitățile indispensabile pentru practicarea meseriei lor, precum empatia, răbdarea și sacrificiul. „Congresul va scoate în evidență realizările, dar și provocările medicilor de familie, care trebuie să cunoască mai mult decât un medic cu o specialitate mai îngustă. Noi vom continua să dotăm centrele medicilor de familie, astfel încât fiecare specialist să-și desfășoare activitatea la cel mai înalt nivel, pentru a spori satisfacția pacienților. În acest fel, indirect, menținem și creștem economia țării. Nouă ne rămâne să creștem cultura medicală a populației și respectul cetățenilor pentru medicii de familie”, a declarat deputata.
„Se spune că medicina primară este poarta de intrare în sistemul de sănătate, dar eu aș spune că medicii de familie și medicina primară reprezintă coloana vertebrală a sistemului de sănătate. Sunteți cei din prima linie, îngrijiți de sănătatea pacientului, stabiliți relații de colaborare și de încredere cu pacienții”, a menționat Luminița Avornic, consultant principal în Secția politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare la Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, prezentă la eveniment. Potrivit ei, Ministerul contribuie la promovarea medicinei primare, investind în infrastructură, la formarea medicilor de familie și a asistenților medicali, la îmbunătățirea calității asistenței medicale primare și a relației medic- pacient, ceea ce a reușit datorită suportului echipei mari a medicilor de familie din RM. Cu toate acestea, provocările persistă, mai sunt comunități în care nu sunt medici de familie sau asistenți medicali, dar se întreprind măsuri pentru a atrage tinerii specialiști să activeze în mediul rural. „Vă îndemn la colaborare, să învățăm unii de la alții, să realizăm un schimb de idei și opinii, să ne unim eforturile pentru a face medicina primară mai puternică, mai accesibilă și mai eficientă”, a punctat Avornic.
Invitată de onoare la congres, Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică din România, a venit cu un mesaj de salut din partea administrației prezidențiale, menționând că România acordă o importanță deosebită cooperării cu RM, susținând constant parcursul său european și dezvoltarea în toate domeniile, inclusiv în cel medical. „În medicină, colaborarea internațională și construcția de parteneriate durabile sunt esențiale pentru promovarea bunelor practici și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri. Medicina de familie joacă un rol vital în sistemul de sănătate, fiind adesea prima linie de asistență medicală. Acesta este motivul pentru care considerăm că trebuie să susținem constant investițiile în această componentă esențială, asigurând accesul la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii. Medicul de familie trebuie pus în valoare, iar investiția în cabinetul acestuia trebuie să reprezinte o prioritate pentru autorități, atâta timp cât acest specialist este prima verigă în contact cu pacientul”, a accentuat consilierul prezidențial.
La rândul său, profesorul universitar Valeriu Revenco, prorector pentru activitate clinică şi rezidenţiat, șef al Disciplinei de cardiologie, a vorbit despre rolul primordial al Universității în instruirea universitară, postuniversitară de rezidențiat și educația profesională continuă a medicilor de familie și a asistenților medicali. „De nivelul și calitatea asistenței medicale primare depinde eficiența activității tuturor domeniilor și nivelurilor sistemului de sănătate, cu repercursiuni asupra stării de sănătate a populației. În acest context, comunitatea universitară conștientizează acea enormă responsabilitate care i se atribuie în instruirea specialiștilor. Astfel, la toate etapele de formare și perfecționare a specialiștilor în domeniu, o atenție sporită se acordă armonizării procesului de studii la standardele europene, aşa ca absolvenții universității noastre, după nivelul de competență profesională să corespundă exigențelor timpului. Acesta este obiectivul principal al Strategiei de dezvoltare a Universității până în anul 2030, iar printre componentele strategice esențiale ale procesului educațional și instituțional se regăsesc: modernizarea și racordarea curriculei la standardele europene, instituirea unui sistem eficient de evaluare a calității activității didactice, dezvoltarea potențialului academic, implementarea principiului de instruire prin cercetare, promovarea cercetării științifice, a managementului instituțional și a colaborării internaționale”, a subliniat prorectorul Revenco.
„Organizația Mondială a Sănătății în Republica Moldova contribuie la consolidarea capacităților și a resurselor, astfel încât toți cetățenii țării să beneficieze de servicii calitative medicale, accesibile și imediate. OMS este partenerul parlamentului și al guvernului în acest proces de îmbunătățire a asistenței medicale primare și ne angajăm să fim alături de Dvs., consecvenți în acest proces, astfel încât medicul de familie să fie bine echipat și dotat, să aibă cunoștințe și să fie capabil să răspundă la provocările de astăzi. Eforturile Dumneavoastră nu sunt singure, iar noi suntem aici să vă îndrumăm pas cu pas”, a dat asigurări Daniela Demișcan, reprezentanta Biroului OMS în Republica Moldova. Ea a reiterat contribuția medicilor de familie în depistarea bolilor cronice ale pacienților, în promovarea unui mod activ și sănătos de viață și în îngrijirea continuă de comun cu alți specialiști, precum și rolul fundamental al asistenței medicale primare pe durata pandemiei COVID-19.
Guido Beltrani, director pe cooperare, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a vorbit despre suportul acordat sistemului de sănătate din Republica Moldova, timp de două decenii, pe diferite segmente, precum modernizarea serviciilor de sănătate, aplicarea măsurilor de prevenție și profilaxie a bolilor netransmisibile, îmbunătățirea cunoștințelor populației privind sănătatea, prevenirea bolilor psihice și îmbunătățirea bunăstării populației. „Elveția pune un accent mare pe consolidarea asistenței medicale primare și în special pe medicina de familie ca baza unei îngrijiri medicale cuprinzătoare și centrată pe oameni. Asistența medicală primară oferă o gamă largă de servicii de la promovarea sănătății până la prevenirea bolilor, tratamentul, reabilitarea și îngrijirile paliative. Aceasta își propune să satisfacă nevoia de sănătate a oamenilor într-un mod holistic. Considerăm că o abordare integrală în care serviciile de sănătate și de protecție socială lucrează împreună este esențială pentru a asigura servicii centrate pe pacient, eficiente, accesibile și de bună calitate”, a afirmat expertul.
Congresul medicilor de familie a întrunit peste 350 de specialiști din țară, reprezentanți ai OMS, Organizației Mondiale a Medicilor de Familie și ai Academiei Europene a Profesorilor în Practica Generală/Medicina de Familie (European Academy of Teachers în General Practice/Family Medicine) ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii