Proiect de cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu” - implementat în parteneriat cu Turcia

Publicat: 24.11.2020

 

proiect de cercetare moldo-turcUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova va implementa, în următorii doi ani, proiectul Extinderea profilului genetic al epilepsiei rezistente la medicamente (Extending the genetic landscape of drug-resistant epilepsy), selectat în baza Protocolului de cooperare științifică și tehnologică dintre Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) și Consiliul Tehnologic de Cercetare din Turcia (TUBITAK). 

Proiectul are drept scop facilitarea accesului la noi medii de cercetare, cunoștințe și expertiză în domeniul epilepsiei și genomicii și va fi realizat de Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală al USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Centrul de Genomică și Celule Stem (GENKOK), Kayseri, Turcia. Coordonatorii proiectului sunt academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, dr. hab. șt. med., profesor universitar, șef al Catedrei de neurologie nr. 2 - reprezentant al Republicii Moldova, iar din partea Turciei - profesorul Yusuf Özkul, Universitatea Erciyes, director al GENKOK. 

Proiectul comun va include schimbul de rezultate științifice și de cercetare, de informații și de documente ce rezultă din cooperarea științifică și tehnologică bilaterală și va fi axat pe epilepsie - o afecțiune neurologică devastatoare ce afectează peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume. 

Potrivit specialiștilor, epilepsia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurologice cronice, care afectează la nivel global aproximativ 1% din populație. În ciuda disponibilității unui număr mare de medicamente antiepileptice, aproximativ o treime dintre  pacienții cu epilepsie vor prezenta crize refractare la farmacoterapie (epilepsie farmacorezistentă). Epilepsia farmacorezistentă este asociată cu o morbiditate și mortalitate crescută, deficiențe psihosociale și cognitive și o calitate de viață  redusă. Mecanismele ce stau la baza rezistenței la medicamente sunt complexe și multifactoriale, implicând factori de mediu, genetici, precum și factori de boală și de medicamente. Este demonstrat faptul că factorii genetici joacă un rol important în dezvoltarea și eterogenitatea rezistenței la medicamente în epilepsie. Utilizarea analizelor de înaltă performanță ce investighează genele și produsele lor (ARNm) poate facilita, în continuare, descifrarea profilului genetic complex al rezistenței la preparatele farmacologice. Astfel, există o necesitate stringentă de a obține noi perspective asupra bazei genetice a intractabilității epilepsiei pentru a detecta pacienții predispuși să dezvolte această rezistență. Proiectul va fi orientat spre integrarea rezultatelor științifice și inovaționale din Republica Moldova în spațiul european de cercetare, precum și integrarea în rețelele de infrastructură regională și internațională.

Academicianul Stanislav Groppa a specificat că facilitățile științifice și tehnice disponibile în ambele centre de cercetare din Republica Moldova și din Turcia vor oferi un mediu adecvat și favorabil pentru realizarea etapelor principale ale proiectului: recrutarea pacienților, colectarea probelor de sânge, izolarea ADN/ARN, secvențierea, pregătirea bibliotecii de gene, generarea de date și analiza bioinformatică și statistică. Până la sfârșitul proiectului, se mizează pe identificarea markerilor genetici și epigenetici predictivi ai farmacorezistenței, fapt ce va contribui la avansarea studiilor în domeniul geneticii epilepsiei și o posibilă aplicare în activitatea clinică. Astfel, detectarea precoce a pacienților cu risc de a dezvolta rezistență la medicamente în baza markerilor genetici îi va ghida pe clinicieni să ia decizii personalizate de diagnostic și tratament.

Acesta este unul dintre cele trei proiecte desemnate câștigătoare, ca rezultat al organizării concursului proiectelor bilaterale moldo-turce pentru anii 2020-2022, desfășurat în cadrul programului de cooperare bilaterală cu Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia, două dintre care au fost câștigate de USMF „Nicolae Testemițanu”. Proiectul menționat la prioritatea Medicină și sănătate urmează să fie implementat în perioada octombrie 2020–octombrie 2022. 

Finanțarea proiectelor de cercetare va fi asigurată în comun de TÜBİTAK pentru organizațiile din Turcia și de ANCD pentru organizațiile din Republica Moldova. Cuantumul total al mijloacelor financiare pentru anul 2020 stabilit pentru organizațiile din Republica Moldova este de 1,6 milioane de lei, fiind distribuit în mod egal pentru cele patru priorități propuse în concurs: Inginerie și tehnologii; Medicină și sănătate; Agricultură și Mediu. Alocațiile bugetare maximale prevăzute pentru un proiect nu vor depăși valoarea de 400 mii de lei pentru un an de realizare.

proiect de cercetare moldo-turc
USMF
proiect
epilepsia
Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare
TÜBITAK
proiect bilateral
concurs
medicina
sănătate
centre de cercetare
Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală
Catedra de neurologie nr. 2
cercetare
rezistența la medicamente

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii