Proiectul moldo-italian pentru consolidarea răspunsurilor la COVID-19 și alte epidemii
- vizualizări: 362
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Grupul de Virologie Moleculară al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologii (ICGEB) din orașul Trieste, Italia, vor colabora pentru a spori capacitățile de cercetare ale Republicii Moldova în lupta împotriva COVID-19 și vor contribui la crearea unei infrastructuri permanente pentru supravegherea corona virusurilor și a altor virusuri umane.
Acest lucru va fi posibil în cadrul proiectului de cooperare „Consolidarea capacității de supraveghere epidemiologică pentru combaterea COVID-19 și a altor epidemii”, ce a demarat oficial în data de 1 februarie curent și va fi implementat de către ICGEB și USMF „Nicolae Testemițanu”, cu sprijinul Regiunii autonome italiene Friuli-Veneția Giulia, în conformitate cu Legea Regională 19/2000 privind cooperarea pentru dezvoltare și parteneriatul internațional.
„Proiectul va permite cercetătorilor moldoveni să obțină noi competențe în domeniul virologiei moleculare și să studieze în mod specific evoluția moleculară a SARS-Cov-2 ce circulă în Republica Moldova, acest lucru fiind posibil prin activități de formare profesională avansată și vizite reciproce”, a menționat, în context, Alessandro Marcello, lider de grup al Laboratorului de Virologie Moleculară al ICGEB din Trieste.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu”, a specificat că partenerii vor face schimb de protocoale și materiale și vor efectua experimente și analize comune asupra izolatelor virale din Republica Moldova. „Țara noastră a devenit membră a ICGEB în anul 2019, iar acest nou proiect va consolida cooperarea dintre grupurile științifice ale celor doi parteneri pentru a face față provocării coronavirusului de tip nou”.
În comun, ICGEB și USMF „Nicolae Testemițanu” vor contribui la îmbunătățirea cercetării în domeniul bolilor infecțioase și a sistemelor de supraveghere a sănătății și vor institui bazele pentru adoptarea deciziilor bazate pe dovezi de către autorități și decidenți în acest domeniu din Republica Moldova.
Inițiativa va completa, într-o manieră sinergetică, gama largă a activităților de asistență tehnică oferite de ICGEB statelor membre din momentul declanșării pandemiei, și va fi promovată prin intermediul platformei sale: https://www.icgeb.org/covid19-resources/
Republica Moldova a devenit țară membră cu drepturi depline în cadrul Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie în data de 6 martie 2019. Având componente în Trieste, New Delhi (India) și Cape Town (Africa de Sud), Centrul este parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite și formează o rețea interactivă cu centrele afiliate din statele membre.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii