Proiectul moldo-italian pentru consolidarea răspunsurilor la COVID-19 și alte epidemii

Publicat: 03.02.2021

 

COVID-19Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Grupul de Virologie Moleculară al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologii (ICGEB) din orașul Trieste, Italia, vor colabora pentru a spori capacitățile de cercetare ale Republicii Moldova în lupta împotriva COVID-19 și vor contribui la crearea unei infrastructuri permanente pentru supravegherea corona virusurilor și a altor virusuri umane.

Acest lucru va fi posibil în cadrul proiectului de cooperare „Consolidarea capacității de supraveghere epidemiologică pentru combaterea COVID-19 și a altor epidemii”, ce a demarat oficial în data de 1 februarie curent și va fi implementat de către ICGEB și USMF „Nicolae Testemițanu”, cu sprijinul Regiunii autonome italiene Friuli-Veneția Giulia, în conformitate cu Legea Regională 19/2000 privind cooperarea pentru dezvoltare și parteneriatul internațional.

„Proiectul va permite cercetătorilor moldoveni să obțină noi competențe în domeniul virologiei moleculare și să studieze în mod specific evoluția moleculară a  SARS-Cov-2  ce circulă în Republica Moldova, acest lucru fiind posibil prin activități de formare profesională avansată și vizite reciproce”,  a menționat, în context, Alessandro Marcello, lider de grup al Laboratorului de Virologie Moleculară al ICGEB din Trieste. 

Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu”, a specificat că partenerii vor face schimb de protocoale și materiale și vor efectua experimente și analize comune asupra izolatelor virale din Republica Moldova. „Țara noastră a devenit membră a ICGEB în anul 2019, iar acest nou proiect va consolida cooperarea dintre grupurile științifice ale celor doi parteneri pentru a face față provocării coronavirusului de tip nou”.

În comun, ICGEB și USMF „Nicolae Testemițanu” vor contribui la îmbunătățirea cercetării în domeniul bolilor infecțioase și a sistemelor de supraveghere a sănătății și vor institui  bazele  pentru adoptarea deciziilor bazate pe dovezi de către autorități și decidenți în acest domeniu din Republica Moldova.

Inițiativa va completa, într-o manieră sinergetică, gama largă a activităților de asistență tehnică oferite de ICGEB statelor membre din momentul declanșării pandemiei, și va fi promovată prin intermediul platformei sale:  https://www.icgeb.org/covid19-resources/

Republica Moldova a devenit țară membră cu drepturi depline în cadrul Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie în data de 6 martie 2019. Având componente în Trieste, New Delhi (India) și Cape Town (Africa de Sud), Centrul este parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite și formează o rețea interactivă cu centrele afiliate din statele membre.

COVID-19
ICGEB
COVID-19
ICGEB
usmf
ICGEB
proiect de colaborare
proiect moldo-italian
COVID-19
cercetare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii