Proiectul „OlimpHelp” a contribuit la obținerea performanțelor de către liceenii olimpici

Publicat: 29.03.2023

 

OlimpHelp

Un grup de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a inițiat un proiect nou pentru liceeni cu scopul de a acorda suport la pregătirea lor pentru olimpiade la biologie și chimie. Proiectul cu genericul OlimpHelp s-a desfășurat în format on-line, în perioada 17 ianuarie – 28 februarie curent, la inițiativa Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova (ASRM). 

Pe parcursul proiectului s-au desfășurat 28 de ședințe, la care s-au alăturat peste 200 de elevi din 44 de licee și 20 de gimnazii din raioanele: Cahul, Hîncești, Edineț, Strășeni, Anenii Noi, Orhei, Cimișlia, Nisporeni, Bălți, Dondușeni, Șoldănești, Dondușeni, Ialoveni, Criuleni, Sîngerei și din municipiul Chișinău.

La instruiri au fost abordate subiecte precum: mutațiile cromozomiale, izomeria compușilor chimici, compoziția chimică a mineralelor naturale, noțiuni de bază în chimia analitică, bazele anatomiei, carbonul și compușii lui, structura și fiziologia sistemului nervos  etc. De asemenea, au fost rezolvate teste pentru clasa a X-a de la Olimpiada Municipală la Chimie din anul 2022. În calitate de formatori au fost studenții Daniel Cristea, Ion Cojocaru, Shannon Ioniță, Casiana Lapicus, Valentina Asaftei, Dorina Cebotari și Sorin Cenușă – membri ai ASRM, care au transmis elevilor cunoștințe utile pentru olimpiade.

Daniel Cristea, coordonatorul proiectului OlimpHelp, student în anul I la Facultatea de Medicină nr. 1, a menționat că ideea proiectului vine din experiența proprie, atunci când în perioada pregătirilor pentru olimpiadele de nivel municipal și republican s-a confruntat personal cu lipsa surselor de informație. „În raioane sunt tineri cu potențial, dar le este dificil să se pregătească din cauza insuficienței de suporturi informaționale și nu pot obține rezultatele dorite la olimpiade, în special la biologie și chimie, unde sunt multe aspecte complicate pentru un licean. Astfel, mi-a venit ideea ca studenții de la Medicină, care la rândul lor au fost olimpici în școală, să participe la instruirea elevilor. În acest mod, cunoștințele obținute la cursurile universitare – la disciplinele de biologie moleculară, genetică, histologie, biochimie și biofizică – să servească drept suport pentru elevi în obținerea performanțelor la olimpiade”, a adăugat medicinistul.

Câțiva dintre tinerii care au luat parte la proiect au participat ulterior la olimpiade și au expediat mesaje de recunoștință.

OlimpHelp

Potrivit Gabrielei Niculai, elevă la Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni, „proiectul a fost unul folositor, deoarece am obținut un rezultat foarte bun și sunt sigură că a ajutat și mulți alți elevi. Studenții de la Medicină au fost foarte receptivi și înțelegători, au venit cu explicații detaliate la toate întrebările noastre”. 

„Proiectul OlimpHelp este o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea competențelor în domeniul biologiei și chimiei: lecțiile sunt interactive, explicațiile clare, iar echipa proiectului ne-a trezit interesul pentru aceste discipline. Vă propun să participați cu încredere în aceste activități. Vă asigur că nu veți regreta că ați acceptat provocarea!”, îndeamnă Valeria Banu, elevă la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din orașul Dondușeni. 

La rândul său, Doriana Lungu, elevă la Liceul Teoretic din satul Zubrești, raionul Strășeni, consideră că proiectul OlimpHelp este un mare suport în parcursul spre olimpiade, având în vedere faptul că în teste se regăsește informație care nu se studiază în programul școlar, iar unele întrebări se bazează pe subiecte din anii I-II de facultate. „Știind că este cineva dispus să te ajute, să-ți explice și să îți predea lecții, să-ți răspundă la întrebări într-un mod deschis și prietenos este extrem de îmbucurător pentru fiecare pretendent la statutul de olimpic”, a menționat eleva.

În opinia Mirelei Vintilă, elevă la Liceul Teoretic „Universum” din comuna Sărata-Galbenă, raionul Hîncești, „OlimpHelp” este un proiect foarte util pentru elevii participanți la olimpiade, deoarece temele sunt predate cu multe detalii și destul de complex. Apreciez munca studenților de la Medicină, presupun că ei au foarte mult de învățat, dar ne oferă din timpul lor și nouă”. 

Douăzeci de elevi înscriși la prima ediție a proiectului OlimpHelp au obținut locul I, 25 – locul II, 30 – locul III și 25 – mențiune de onoare la olimpiadele raionale și municipale de biologie și chimie. Deținătorii locurilor I și-au reprezentat instituțiile la cel mai înalt nivel la olimpiadele republicane. 

La moment, șase participanți ai proiectului se numără printre laureații Olimpiadei Republicane la Biologie, ediția 2023: Patricia Moraru (Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu”, or. Hîncești) a devenit premiantă a locului I; Ion Valeanu (Gimnaziul din s. Bobeica, r-nul Hîncești) și Daniela Neamțu (Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”, or. Strășeni) – locul II; Nicoleta Rachiteanu (Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Hîncești) – locul III, Sofia Codreanu (Liceul Teoretic „Olimp”, or. Sîngerei) și Fiodor Marandici (Liceul Teoretic din s. Costești, r-nul Ialoveni)  – mențiune. 

Alți doi participanți ai proiectului sunt laureați ai Olimpiadei Republicane la Chimie: Roman Movilă (Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir”, or. Cahul)  – locul III, iar Adelina Dîru (Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu”, or. Hîncești) –  mențiune.

Admirăm inițiativa și receptivitatea elevilor care au ales să participe la acest proiect. Le dorim sănătate, perseverență și realizări remarcabile în continuare! Sperăm ca majoritatea dintre ei să se regăsească în rândurile noilor studenți admiși la universitatea noastră.

 

 

OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
OlimpHelp
usmf
OlimHelp
olimpici
olimpiade
elevi
chimie
biologie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii