Conferinta in vaccinologie

Realizările, provocările și perspectivele în vaccinologie – abordate în cadrul unei conferințe științifice naționale

Publicat: 19.05.2025

Conferinta in vaccinologieAnual, imunizarea salvează de la 3 la 5 milioane de vieți la nivel mondial. În Republica Moldova, programul de vaccinare ajută la prevenirea a 350 de cazuri de decese și a 420 de cazuri de îmbolnăvire. Una dintre cele mai negative experiențe cu care s-a confruntat întreaga omenire a fost pandemia COVID-19, care, grație vaccinării, a intrat în fază latentă. Totuși, aceasta a generat și un val de dezinformare și manipulare în masă de către anumiți pseudo experți și persoane influente privind efectele adverse ale vaccinurilor, ce a dus la scindarea opiniei populației referitor la imunizare. În acest context, în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a fost implementată o platformă de ascultare socială (social listening) ce contribuie la identificarea mesajelor false și la combaterea dezinformării. În urma acestor opinii negative are de suferit programul de imunizare, ce aduce efecte adverse pentru sistemele de sănătate. De exemplu, în Republica Moldova au apărut câteva cazuri de rujeolă în raioane și, recent, în mun. Chișinău s-a remarcat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă, în 2024 fiind înregistrate peste o mie de cazuri. 

Despre aceste subiecte au discutat specialiști în imunologie, pediatrie, medicina de familie, boli infecțioase, sănătate publică și epidemiologie – din mediul academic și clinic – care s-au întrunit în cadrul conferinței naționale „Realizări, provocări și perspective în vaccinologie”. Specialiștii au abordat provocările și realizările din acest domeniu și au stabilit perspectivele de dezvoltare în viitor.  

Evenimentul a fost inaugurat de către profesorul Ninel Revenco, președinta Societății de Pediatrie din Republica Moldova, șefa Departamentului Pediatrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a declarat că medicina este un domeniu în continuă evoluție, iar vaccinologia a devenit un imperativ al timpului. „Această conferință este un prilej valoros de actualizare profesională, o reflexie critică și inițiere de noi direcții în practica imunizării”, a subliniat prof. Ninel Revenco.

Angela Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Sănătății al Republicii Moldova (MS), a vorbit despre acțiunile realizate de instituțiile de resort din țară pentru a combate dezinformarea și de a crește gradul de conștientizare a fiecărui cetățean privind necesitatea imunizării. „În Republica Moldova a fost elaborată Strategia națională de Sănătate „Sănătatea 2030”, conform Agendei Europene de Imunizare 2030, al cărei obiectiv principal este reducerea poverilor bolilor transmisibile și netransmisibile. A fost aprobat Programul național de imunizări pentru anii 2023-2027, ce vizează reducerea morbidității cauzate de bolile infecțioase și atingerea ratei de 95% de vaccinare a populației. Se depun eforturi continue în fortificarea sistemului de supraveghere a imunizării, dotarea laboratorului și a depozitului ANSP, se asigură logistica de achiziționare, transportare și depozitare a vaccinurilor. Sunt antrenați specialiști de la majoritatea specialităților interconectate în imunizare pentru a susține efortul de promovare și creștere a nivelului de conștientizare a populației referitor la imunizare”, a afirmat reprezentanta MS. 

Conferinta in vaccinologieLa inaugurare a participat și rectorul Emil Ceban, care a declarat că USMF „Nicolae Testemițanu” își reafirmă angajamentul de a promova imunizarea ca prioritate de sănătate publică, de a forma viitori profesioniști prin includerea tematicii imunizării în programele de studii la toate nivelurile: formare universitară și postuniversitară prin rezidențiat și educație medicală continuă. „În prezent, studenții și medicii rezidenți beneficiază de instruire temeinică în imunoprofilaxia bolilor infecțioase în cadrul disciplinelor de medicină preventivă, pediatrie și medicină de familie. Mai mult, pentru medicii de familie și medicii epidemiologi, care reprezintă actorii cheie în informarea populației, a fost implementat cu succes cursul „Imunoprofilaxie și comunicare interpersonală în imunizare”. Integrarea formării clinice cu cea de sănătate publică, consolidarea modulelor despre vaccinologie, etică și combaterea dezinformării nu sunt simple ajustări curriculare, ci răspunsuri strategice la o realitate, ce se schimbă mai repede decât manualele”, a subliniat rectorul. 

„Vaccinarea nu mai este o simplă procedură medicală, este un act de responsabilitate colectivă. Programul național de imunizări 2023-2027 reprezintă o continuitate fermă a angajamentului nostru național pentru menținerea Republicii Moldova ca țară liberă de poliomielită, rujeolă, oreon, pentru a reduce incidența altor boli, precum hepatita virală B, difteria, tetanosul sau gripa sezonieră, COVID 19 sau altele”, a accentuat Nicolae Jelamschi, director ANSP. 

„Prevenția salvează vieți și fiecare copil merită această protecție. Vaccinarea copiilor nu este o acțiune de rutină, este o piatră de temelie a unui sistem de sănătate rezilient, un catalizator pentru o dezvoltare echilibrată și o declarație de responsabilitate colectivă. Copii trebuie să fie protejați având acces la cele mai bune și sigure vaccinuri”, a declarat Angela Capcelea, reprezentanta UNICEF Moldova.

Conferinta in vaccinologieInvitat de onoare al conferinței a fost Dr. Federico Martinón-Torres, medic pediatru, cercetător și profesor la Universitatea din Santiago de Compostela, șef al Departamentului Pediatrie Translațională și Boli Infecțioase, Spitalul Universitar Santiago din Spania, care are o experiență clinică vastă în vaccinologie și este un expert în acest domeniu.

La deschiderea conferinței au participat și: Gabriele Fontana – consilier regional în domeniul sănătății, Oficiul Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală (în format on-line), Miljana Grbic – Reprezentanta Biroului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și alți invitați. 

Evenimentul s-a desfășurat în zilele de 15 și 16 mai, în format mixt, și a inclus pe agendă următoarele subiecte: Agenda Europeană de Imunizare 2030, efectele directe și indirecte ale vaccinurilor, prevenirea bolii meningococice, vaccinarea copiilor cu afecțiuni cronice – experiențe din sistemul național, comportamente și decizii în jurul vaccinării în Moldova, inechitatea în accesul la imunizare, vaccinarea maternă – dublu beneficiu, perspectivele vaccinologiei ș.a.

Conferința a fost organizată de Societatea de Pediatrie din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, IMSP Institutul Mamei și Copilului, USMF „Nicolae Testemițanu”, Oficiul regional UNICEF, Oficiul regional al OMS pentru Europa și ANSP.

Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
Conferinta in vaccinologie
usmf
medicina
conferinţă
vaccinologie
imunologie
prevenție

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii