Rectorul Emil Ceban: „Calea spre o carieră în domeniul medicinei sau farmaciei poate nu este cea mai ușoară, dar, cu siguranță, este una ce aduce multă împlinire personală și satisfacție profesională”
- vizualizări: 3193
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își menține statutul de cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din Republica Moldova. O confirmare în acest sens este că USMF „Nicolae Testemițanu” ocupă primul loc la nivel național în patru clasamente internaționale. În fiecare an Universitatea înregistrează performanțe în toate domeniile de activitate, devenind mai vizibilă, competitivă și mai atractivă pentru tinerii din țară și de peste hotare. Numele USMF „Nicolae Testemițanu” se identifică cu Excelența, Calitatea și Performanța și a devenit un brand autohton recunoscut în formarea specialiștilor pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova și alte state.
Calea spre o carieră în domeniul medicinei sau farmaciei poate nu este cea mai ușoară, dar, cu siguranță, este una ce aduce multă împlinire și satisfacție, în special dacă ai sentimentul de compasiune și empatie față de suferința oamenilor, dacă tinzi de a contribui la bunăstarea lor fizică și psihică, dacă ai dorința să participi activ la îmbunătățirea asistenței medicale și farmaceutice în țara noastră.
Pentru a înțelege dacă rezonezi cu familia USMF „Nicolae Testemițanu” – te invităm să lecturezi interviul cu rectorul Universității, profesorul universitar Emil Ceban, doctor habilitat în științe medicale, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Cu siguranță, aici vei găsi răspunsuri la multe întrebări sau vei deveni și mai curios pentru a descoperi lumea fascinantă a medicinei și farmaciei.
– Stimate Domnule Rector, Vă rugăm să ne spuneți formula ascensiunii înregistrată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în special în ultimii patru ani.
Rector Emil Ceban: Astăzi, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova are o imagine pregnantă pe plan național și internațional, definită prin calitate, excelență și performanță. Aceasta se datorează eforturilor comunității universitare, care, în cei aproape 79 de ani de activitate, a pus bazele și a promovat continuu învățământul superior de calitate și cercetarea științifică în domeniul medicinei și farmaciei. De la predecesorii noștri am învățat că doar prin muncă asiduă, perseverență, responsabilitate și dedicare poți realiza misiunea și obiectivele stabilite.
În prezent, la USMF „Nicolae Testemițanu” își fac studiile 6500 de studenți din Republica Moldova și din alte 40 de țări. Procesul de instruire se realizează în patru limbi: română, rusă, engleză și franceză. Mediul în care studiază viitorii specialiști în medicină și farmacie, calitatea predării-învățării-evaluării, excelența în cercetare, parteneriatele interne și externe, internaționalizarea, mobilitățile academice, reputația profesorilor și a cercetătorilor noștri la nivel național și mondial, accesul la un spectru larg de resurse informaționale de profil medical și farmaceutic ș.a. constituie punctele forte, ce poziționează Universitatea în topul celor mai cotate instituții de învățământ superior din țară.
Provocările din ultimii ani – pandemia globală COVID-19, un război la hotar, criza refugiaților din Ucraina, cea energetică și economică ș.a. – ne-au făcut doar mai puternici și încrezători, înregistrând mai multe performanțe pe plan educațional și științific, cum ar fi: diversificarea programelor de studii de licență, acreditarea internațională a programelor de studii superioare integrate, extinderea parteneriatelor internaționale, sporirea numărului de mobilități academice pentru studenți și profesori, avansarea în clasamentele internaționale și multe altele.
– USMF „Nicolae Testemițanu” este prima instituție de învățământ superior din Republica Moldova acreditată internațional. Totodată, la finele anului 2022, cele trei programe de studii superioare integrate au fost acreditate internațional. Care sunt beneficiile acestor certificări pentru studenții și absolvenții Universității?
– Prin obținerea acreditării instituționale conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală, Universitatea și-a demonstrat angajamentul pentru asigurarea calității și excelenței în instruire și cercetare în domeniul medicinei și farmaciei. Această acreditare a fost un obiectiv strategic spre care a tins comunitatea universitară și constituie o realizare importantă atât pentru recunoașterea instituțională, cât și a diplomelor absolvenților USMF „Nicolae Testemițanu” pe plan internațional. Întradevăr, în anul 2022, programele de studii superioare medicale integrate Medicină, Stomatologie și Farmacie au fost evaluate de o comisie externă, în conformitate cu standardele Federației Mondiale pentru Educație Medicală, și ca rezultat au fost acreditate internațional.
Eforturile noastre sunt concentrate pe dezvoltarea continuă a ofertei și a serviciilor educaționale, a activității de cercetare și inovare, a asistenței medicale și farmaceutice, a studiilor postuniversitare prin rezidențiat și a educației profesionale continue a specialiștilor din domeniul sănătății pe parcursul întregii vieți. Din acest considerent tindem să îmbunătățim și să diversificăm programele de studii, să modernizăm procesele instituționale și să dezvoltăm infrastructura Universității. Toate aceste realizări ne impulsionează de a persevera și mai mult, de a fi competitivi și vizibili pe plan internațional, astfel încât să extindem aria geografică de cooperare și recrutare a studenților străini.
Remarcăm cu mândrie că primii ambasadori ai USMF „Nicolae Testemițanu” în lume sunt absolvenții noștri, care se disting printr-o pregătire excelentă, profesionalism și tenacitate, fapt pentru care sunt apreciați în toată lumea.
– Care este oferta educațională a Universității pentru anul 2024-2025?
– Oferta educațională a USMF „Nicolae Testemițanu” este în raport cu cerințele pieței muncii și a sistemului național de sănătate, în așa fel ca tinerii noștri să aibă posibilități să studieze și să profeseze acasă, fiind alături de părinți și cei dragi. Tradițional, oferta include programele de studii integrate Medicină, Stomatologie și Farmacie – acreditate la nivel național și internațional. În ultimii ani, Universitatea a lansat cinci programe de studii de licență – Optometrie, Asistență medicală generală, Sănătate publică, Tehnologii în radiologie și imagistică, și Fiziokinetoterapie și reabilitare. În anul curent, pe lângă cele cinci programe de master deja existente – Tehnologii moleculare în sănătate, Nutriție umană, Optometrie clinică, Sănătate mintală publică și Management în sănătate publică, Universitatea a lansat două programe noi – Nursing avansat, pentru a oferi absolvenților programului de licență Asistență medicală generală oportunitatea de creștere profesională și Intervenție timpurie în copilărie, pentru a consolida capacitatea sistemului de asistență familiei și copiilor cu tulburări de dezvoltare și dizabilitate.
Țin să subliniez că toate programele de studii sunt acreditate și autorizate la nivel național de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
– Ce condiții oferă Universitatea studenților?
– Universitatea de Medicină și Farmacie oferă beneficiarilor condiții optime de studii și cercetare: aule și săli dotate cu echipamente performante, centre științifice și laboratoare de cercetare utilate modern, diverse oportunități de dezvoltare profesională și personală; peste 2100 de locuri de cazare în cămine, cantine, două complexuri sportive și un teren sportiv în aer liber, zone de recreere ș.a.
Un rol important în procesul educațional îi revine Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, ce implementează metode moderne de formare a specialiștilor. Aici, începând cu anul II de studii, studenții obțin abilități de comunicare cu pacienții şi își formează competenţe medicale cu ajutorul pacienților standardizați și a simulatoarelor de fidelitate înaltă.
Pentru a ajuta tinerii să se integreze mai ușor în viața universitară, a fost creat Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră, ce oferă studenților și angajaților servicii de consiliere și suport.
Universitatea se află într-o continuă dezvoltare și modernizare a infrastructurii, astfel reușim să îmbunătățim condițiile de studii, cercetare și de trai. Anul trecut a fost dat în exploatare Căminul nr. 1, ce a fost reconstruit și renovat conform cerințelor contemporane. În acest an, reconstruim capital Căminul nr. 2 și un bloc de studii.
– Ce oportunități de mobilitate academică au mediciniștii?
– Studenții beneficiază de o multitudine de oportunități – stagii, burse, participări la proiecte internaționale – activități prin care își vor dezvolta continuu abilitățile profesionale și personale. Mediciniștii care înregistrează performanțe academice și cunosc bine limbile de circulație internațională au posibilitatea să realizeze stagii practice în clinici medicale de peste hotare, înscriindu-se la diverse programe Erasmus+ şi Erasmus Mundus. Prin intermediul programelor de mobilitate academică mai mulți studenți și-au realizat visul de a merge într-o țară străină pentru un schimb de experiență și de a acumula noi cunoștințe. În acest scop, Universitatea are semnate 108 acorduri de colaborare cu universități și instituții medicale din 27 de țări. Astfel, pe parcursul anilor de studii, mediciniștii pot beneficia de cursuri de instruire cu tematică variată, ținute de profesori renumiți de peste hotare, de mobilități academice în instituții de profil din străinătate, de programe internaționale cu finanțare externă ș.a. Avantajul este triplu: confortul de a studia acasă, de a face studii de calitate europeană și de a beneficia de stagii practice și de cercetare în afara țării, pentru o perioadă determinată de timp. Cunoștințele și deprinderile practice dobândite de către studenți și profesori ca rezultat al mobilităților academice se aplică la Alma Mater.
– Ce opțiuni are absolventul USMF „Nicolae Testemițanu” în Republica Moldova?
– După finalizarea studiilor de licență, absolvenții se pot angaja în instituțiile de profil sau au posibilitatea să-și continue studiile la programe de master, ulterior – doctorat. După absolvirea unui program de studii integrate cum ar fi Medicina, Stomatologia sau Farmacia, urmează cea de-a doua etapă de pregătire profesională – rezidențiatul. Cei pasionați de cercetare își pot continua studiile la Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale. Noi încurajăm toți absolvenții universității noastre să se angajeze în instituțiile medico-sanitare din țară, care se confruntă cu o insuficiență de medici specialiști și asistenți medicali. Împreună trebuie să contribuim la îmbunătățirea calității asistenței medicale și la consolidarea sistemului național de sănătate în beneficiul oamenilor.
Societatea contemporană și medicina se dezvoltă într-un ritm alert, iar cunoștințele și abilitățile pe care le posedă medicii și farmaciștii necesită perfecționare continuă. Actualmente, Universitatea oferă 428 de programe de educație în domeniul medicinei și farmaciei.
– Cum apreciați interesul tinerilor pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”?
– Analizând datele din ultimii ani, constatăm cu bucurie și mândrie că interes pentru specialitățile medicale este și sperăm că va fi și în continuare, deoarece țara are nevoie de specialiști tineri pentru a fortifica sistemul de sănătate. Anul trecut am avut o cerere destul de mare din partea tinerilor de a-și continua studiile la universitatea noastră. Aceasta ne demonstrează că profesiile de medic și farmacist rămân a fi prestigioase și nici pandemia provocată de noul tip de coronavirus nu a descurajat abiturienții să-și construiască o carieră în aceste domenii, ba dimpotrivă, ei au manifestat curaj și voință de a da o mână de ajutor instituțiilor medicale.
Suntem siguri că, și în acest an, tinerii determinați, inteligenți și empatici vor opta pentru Universitatea de Medicină. Subliniez faptul că la universitatea noastră studiază cei mai buni absolvenți de licee și colegii de medicină, care pe parcursul anilor se manifestă plenar și obțin rezultate remarcabile atât la învățătură și în activitatea de cercetare, cât și la diverse competiții sportive și concursuri naționale și internaționale. Și ne mândrim cu ei, deoarece ei sunt viitorul medicinei. Este de la sine înțeles că, pentru a deveni un specialist bun în domeniul sănătății trebuie să ai capacitatea de a învăța, a analiza și a lua decizii corecte. Or, Medicina este renumită și pentru faptul că aici se învață mult și aprofundat… De aceea, cei care aleg Medicina, Stomatologia, Farmacia…, din start sunt conștienți că alegerea lor profesională presupune multă muncă, sârguință, dedicare și responsabilitate.
– Cum se va desfășura concursul de admitere la studii superioare la USMF „Nicolae Testemițanu” în anul curent?
– Înscrierea la concursul de admitere va avea loc exclusiv on-line pe platforma guvernamentală eadmitere.gov.md. Platforma se va deschide în prima zi de depunere a cererilor – 22 iulie. Procesul de depunere a dosarului va include câțiva pași: crearea contului; introducerea datelor solicitate; achitarea taxei de înscriere la concurs; atașarea copiilor scanate ale documentelor (după caz); trimiterea dosarului. Completarea câmpurilor cu informaţia solicitată echivalează cu completarea cererii de participare la concurs, astfel nu este necesară îndeplinirea unui formular separat. Copiile scanate ale actelor vor fi încărcate și transmise prin intermediul platformei respective.
Recomandăm tinerilor să urmărească site-ul Universității la compartimentul Admitere 2024 – https://admitere.usmf.md, unde este plasată toată informația cu privire la oferta educațională pentru anul universitar 2024-2025, regulamentul și toate detaliile privind organizarea și desfășurarea procesului de înmatriculare la universitatea noastră.
– Aveți vreun mesaj pentru potențialii candidați la studii?
– Dragi tineri, se știe că fiecare om are o misiune în această lume… Pornind de la ideea că cea mai avantajoasă investiţie este cea în educație, vă încurajez să vă realizați aspirațiile și să depuneți tot efortul și energia pentru a reuși în viață. Cu siguranță, specialitatea în care veți investi astăzi vă va aduce multă împlinire personală și satisfacție profesională mâine.
Dintotdeauna medicina a avut un rol fundamental în societate, iar noblețea și prestigiul profesiilor de medic, stomatolog, farmacist, specialist în sănătate publică, asistent medical general, optometrist, tehnician radiolog sau kinetoterapeut vă pot determina, cu siguranță, să faceți cea mai bună alegere pentru un viitor prosper.
USMF „Nicolae Testemițanu” este instituția unde vă puteți valorifica pe deplin capacitățile intelectuale alegând unul dintre programele de studii. Astfel, veți deveni reprezentanții unor profesii nobile și ai unei comunități de elită, veți fi cei care veți avea grijă de sănătatea oamenilor, veți alina durerea și veți readuce, în mod direct, speranța de viață.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii