Rectorul Emil Ceban: USMF „Nicolae Testemițanu” se identifică cu excelența, calitatea și performanța, și a devenit un brand recunoscut pentru formarea specialiștilor competitivi în domeniul sănătății
- vizualizări: 46
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova consemnează anul acesta 80 de ani de excelență în educația medicală! De-a lungul timpului, instituția de învățământ superior a evoluat constant, devenind lider național, grație unei comunități academice care pune accent pe cercetare, inovație și progres în formarea specialiștilor în domeniul medicinei și farmaciei.
Programele de studii sunt actualizate și adaptate cerințelor contemporane și pieții muncii. Studenții învață sub îndrumarea unor profesioniști erudiți și dedicați. Datorită parteneriatelor cu universități de profil din afara țării, instituția oferă diverse oportunități pentru studenți și cadre didactice: mobilități academice, stagii clinice și de cercetare. Experiența internațională le îmbogățește cunoștințele, stimulează conlucrarea și îi ajută să devină mai pregătiți pentru provocările profesionale, aducând acasă nu doar competențe noi, ci și o nouă viziune asupra domeniului medical și farmaceutic.
Pentru a înțelege mai bine identitatea și valorile ce definesc USMF „Nicolae Testemițanu”, te invităm să citești interviul cu rectorul Emil Ceban, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Aici vei descoperi răspunsuri la multe întrebări, ce te vor inspira să explorezi lumea fascinantă a medicinei sau farmaciei.
– Stimate Domnule Rector, care este formula succesului ce a condus la ascensiunea remarcabilă a Universității pe parcursul celor opt decenii de activitate?
Rectorul Emil Ceban: Ascensiunea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se datorează, în primul rând, angajamentului personalului universitar pentru asigurarea calității educației, cercetării științifice și asistenței medicale. Îmbinarea studiilor teoretice cu practica medicală permite formarea unor specialiști competitivi atât pentru sistemul național de sănătate, cât și pentru alte state, care sunt la mare căutare pe piața muncii.
Un alt factor cheie este internaționalizarea Universității, ce favorizează mobilitățile academice pentru studenți și personalul universitar în instituții cu renume din diverse țări, cu scopul de a realiza transferul de cunoștințe și de a prelua cele mai bune practici în instruirea, cercetarea și asistența medicală. Parteneriatele internaționale au creat premize pentru dezvoltarea și diversificarea programelor educaționale, fortificarea activității de cercetare și inovare în domeniul sănătății, sporirea calității serviciilor medicale, modernizarea infrastructurii universitare etc. Aceste aspecte sunt esențiale pentru consolidarea prestigiului Universității și atragerea unui număr tot mai mare de tineri – dornici să-și construiască o carieră în medicină sau farmacie.
Putem afirma că succesul USMF „Nicolae Testemițanu” se datorează și unei viziuni strategice bazată pe tradiție, inovație, cooperare internațională și pe angajamentul constant de a oferi servicii educaționale de calitate prin excelență academică.
Mediul în care studiază viitorii specialiști în medicină și farmacie, calitatea și varietatea metodelor de predare-învățare-evaluare, excelența în cercetare, spiritul inovator, colaborarea cu partenerii de dezvoltare și universități de peste hotare, reputația profesorilor și a cercetătorilor noștri la nivel național și mondial, accesul la un spectru larg de resurse informaționale de profil medical și farmaceutic ș.a. constituie câteva dintre punctele forte ce poziționează Universitatea în topul celor mai cotate instituții de învățământ superior din țară.
Actualmente, Universitatea este prezentă în 7 clasamente mondiale, dintre care în 4 topuri ocupă locul I la nivel național: Ranking Web of Universities, SCImago Institutions Rankings, Global Aggregate Ranking și The Three University Missions.
– USMF „Nicolae Testemițanu” este prima instituție de învățământ superior din țară acreditată internațional. Care sunt avantajele certificărilor internaționale obținute pentru studenți și absolvenți?
– Recent, universitatea noastră a fost reacreditată internațional la nivel instituțional conform standardelor Federației Mondiale pentru Educație Medicală (FMEM). Prima acreditare am obținut-o în anul 2019, iar acest proces reflectă aprecierea înaltă și recunoașterea activității instituției și asigură realizarea programelor de studii, la toate nivelurile, în conformitate cu standardele internaționale. Totodată, în anul 2022, au fost acreditate internațional și programele de studii integrate Medicină, Farmacie și Stomatologie (certificate valabile până în 2026).
Mai mult decât atât, ca rezultat al acreditării Facultății de Stomatologie de către Consiliul Dentar din California, SUA, Universitatea a admis la studii universitare și postuniversitare cetățeni din acest stat american, diplomele eliberate fiind recunoscute și specialiștii înalt apreciați.
Eforturile noastre sunt concentrate pe dezvoltarea continuă a ofertei și a serviciilor educaționale, a activității de cercetare și inovare, a asistenței medicale și farmaceutice, a studiilor postuniversitare prin rezidențiat și a educației profesionale continue a specialiștilor din domeniul sănătății pe parcursul întregii vieți. Din acest considerent tindem să îmbunătățim și să diversificăm programele de studii, să modernizăm procesele instituționale și să dezvoltăm infrastructura Universității. Toate aceste realizări ne impulsionează să perseverăm și mai mult, să fim competitivi și vizibili pe plan internațional, astfel încât să extindem aria geografică de cooperare și recrutare a studenților.
Printre avantajele acreditărilor internaționale pentru studenții și absolvenții noștri se numără recunoașterea diplomei de studii – esențială pentru obținerea certificării ECFMG. Comisia internațională pentru absolvenții de medicină din străinătate a anunțat că, începând cu anul 2024, medicii care doresc certificarea ECFMG vor trebui să absolve o instituție de medicină acreditată conform standardelor FMEM. În acest context, USMF „Nicolae Testemițanu” îndeplinește aceste cerințe internaționale.
Ne mândrim cu absolvenții noștri, care s-au realizat profesional aici, în Republica Moldova, și în multe țări ale lumii, care se disting prin pregătire excelentă, profesionalism și tenacitate, calități pentru care sunt apreciați și respectați.
– Care este oferta educațională a Universității pentru anul 2025-2026?
– Oferta educațională a USMF „Nicolae Testemițanu” este în raport cu cerințele pieței muncii și ale sistemului național de sănătate, în așa fel ca tinerii noștri să aibă posibilități să studieze și să profeseze acasă, fiind alături de părinți și cei dragi.
Tradițional, oferta include programele de studii integrate Medicină (6 ani), Stomatologie (5 ani) şi Farmacie (5 ani) – acreditate la nivel național și internațional.
În ultimii ani, Universitatea a lansat cinci programe de studii de licență (3 ani) – Optometrie, Tehnologii în radiologie și imagistică, Sănătate publică, Fiziokinetoterapie și reabilitare, și Asistență medicală generală (Nursing – 4 ani).
Universitatea oferă și 7 programe de master (2 ani): Nutriție umană, Optometrie clinică, Sănătate mintală publică, Nursing avansat, Intervenție timpurie în copilărie, Management în sănătate publică, Tehnologii moleculare în sănătate (master științific).
Țin să subliniez că toate programele de studii de licență, integrate și de master sunt acreditate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, iar cele mai noi – autorizate.
În anul curent se oferă 500 de locuri cu finanțare din bugetul de stat pentru studii de licență și integrate, inclusiv 25 de locuri pentru candidații din raioanele de est ale republicii și, pentru prima dată, 10 locuri pentru candidații din diasporă. Din numărul total de locuri bugetare, 440 de locuri sunt destinate pentru programul Medicină, câte 10 pentru Stomatologie, Farmacie, Asistență medicală generală, Tehnologii în radiologie și imagistică și Sănătate publică, câte 5 locuri pentru Optometrie și Fiziokinetoterapie și reabilitare.
Planul de admitere prevede și 518 locuri în bază de contract: Medicină – 250 de locuri, Stomatologie – 118, Farmacie – 60, Sănătate publică – 10, Optometrie – 15, Asistență medicală generală – 15, Tehnologii în radiologie și imagistică – 15, Fiziokinetoterapie și reabilitare – 40 de locuri.
– Ce condiții oferă Universitatea studenților?
– USMF „Nicolae Testemițanu” pune la dispoziția studenților condiții excelente pentru studii și cercetare, inclusiv săli și aule dotate cu echipamente moderne, centre științifice și laboratoare de cercetare performante. De asemenea, instituția oferă peste 2100 de locuri de cazare în cămine, cantine, două complexuri sportive, un teren sportiv în aer liber și zone de recreere.
Un rol important în procesul educațional îi revine Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, ce implementează metode moderne de formare a specialiștilor. Aici, începând cu anul II de studii, studenții obțin abilități de comunicare şi își formează competenţe medicale cu ajutorul pacienților standardizați și simulatoarelor de fidelitate înaltă.
Centrul de consiliere psihologică și ghidare în carieră ajută studenții să se integreze mai ușor în viața universitară, oferindu-le servicii de consiliere și suport.
Universitatea se află într-o continuă dezvoltare și modernizare a infrastructurii, având ca scop îmbunătățirea condițiilor de studii, cercetare și trai. În acest context, în ultimii ani, au fost efectuate lucrări de reconstrucție capitală a trei dintre căminele studenților, astfel oferindu-le condiții foarte bune de cazare, ce le asigură confortul pe parcursul perioadei de studii. De asemenea, în luna februarie curent a fost redeschis Blocul morfologic, care a fost reconstruit și modernizat în totalitate, dotat cu sisteme performante de ventilație, climatizare, instrumentar și echipamente de ultimă generație pentru studierea disciplinelor fundamentale, cum ar fi anatomia omului, histologia ș.a.
– Ce oportunități de mobilitate academică au mediciniștii?
– Studenții beneficiază de o multitudine de oportunități – stagii, burse, participări la proiecte internaționale – activități prin care își dezvoltă continuu abilitățile profesionale și personale. Mediciniștii care înregistrează performanțe academice și cunosc bine limbile de circulație internațională au posibilitatea să realizeze stagii practice în clinici medicale de peste hotare, înscriindu-se la diverse programe. Prin intermediul programelor de mobilitate academică mai mulți studenți și-au realizat visul de a merge într-o țară străină pentru un schimb de experiență și acumularea de noi cunoștințe. În acest scop, Universitatea a semnat 121 de acorduri de colaborare cu universități și instituții medicale din 30 de țări. Astfel, pe parcursul anilor de studii, studenții pot beneficia de cursuri de instruire cu tematică variată, ținute de profesori renumiți de peste hotare, de mobilități academice în instituții de profil din străinătate, de programe internaționale cu finanțare externă ș.a. Avantajul este triplu: confortul de a studia acasă, de a face studii de calitate europeană, de a beneficia de stagii practice și de cercetare în afara țării, pentru o perioadă determinată de timp. Cunoștințele și deprinderile practice dobândite de către studenți și profesori ca rezultat al mobilităților academice se aplică în activitatea Almei Mater.
– Unde se pot angaja absolvenții Universității?
– După finalizarea studiilor de licență, absolvenții se pot angaja în instituțiile de profil medical sau au posibilitatea să-și continue studiile la programe de master, ulterior – doctorat. După absolvirea unui program de studii superioare integrate, cum ar fi Medicina, Stomatologia sau Farmacia, urmează cea de-a doua etapă de pregătire profesională – rezidențiatul. Cei pasionați de cercetare își pot continua studiile la Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale. Noi încurajăm toți absolvenții Universității să se angajeze în instituțiile medico-sanitare din țară, care se confruntă cu o insuficiență de medici specialiști și asistenți medicali. Împreună trebuie să contribuim la îmbunătățirea calității asistenței medicale și la consolidarea sistemului național de sănătate în beneficiul oamenilor.
Societatea contemporană și medicina se dezvoltă într-un ritm alert, iar cunoștințele și abilitățile pe care le posedă medicii și farmaciștii necesită perfecționare pe parcursul întregii vieți. Actualmente, Universitatea oferă 444 de programe de educație continuă în domeniul medicinei și farmaciei.
– Cum se va desfășura admiterea la USMF „Nicolae Testemițanu” în acest an?
– În general, concursul de admitere se desfășoară conform actelor normative în vigoare. Și în acest an, prima etapă a admiterii în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova va fi organizată on-line, pe platforma Ministerului Educației și Cercetării. La 21 iulie, va da startul concursului de admitere la studii superioare de licență, integrate și de master în anul universitar 2025-2026, pentru cetățeni autohtoni.
Depunerea actelor pentru candidații la studii superioare de licență, integrate, precum și la cele de master la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, va avea loc în perioada 21-27 iulie, pe platforma unică eadmitere.gov.md, iar noutatea este că abiturienții vor trebui să se autentifice în sistemul eAdmitere exclusiv prin Mpass (semnătură digitală/electronică/mobilă/card de identitate). Tinerii au dreptul să se înscrie la concurs concomitent la cel mult trei programe de studii per universitate, la maximum trei instituții de învățământ superior, dar vor fi înmatriculați la un singur program de studii în cadrul unei singure universități.
Între 28 iulie - 3 august vor fi verificate și validate dosarele, iar rezultatele intermediare ale concursului vor fi publicate pe data de 5 august pe site-ul Universității (https://usmf.md).
Persoanele care se vor regăsi în liste urmează să prezinte documentele în original la Comisia de admitere a USMF „Nicolae Testemițanu”, în perioada 6-10 august. Tinerii care nu au promovat concursul intermediar de admitere, dar doresc să participe la concursul final, la fel trebuie să depună actele la universitatea noastră, în termenele stabilite. Rezultatele finale vor fi anunțate pe data de 12 august pe site-ul Universității. Dacă vor rămâne locuri neacoperite, va fi organizată sesiunea suplimentară de admitere, între 13-15 august.
Dar, recomandăm tinerilor să acceseze site-ul Universității, la compartimentul Admitere-2025, unde este plasată toată informația cu privire la oferta educațională pentru anul universitar 2025-2026, Regulamentul de organizare și desfășurare a admiterii la studii superioare la universitatea noastră ș.a.
– Cum evaluați interesul tinerilor de a-și continua studiile la USMF „Nicolae Testemițanu”?
– Observând tendințele admiterii din ultimii ani, interesul tinerilor pare să fie destul de ridicat. Numărul de candidați la programele de licență, integrate și de master este în creștere, fapt ce oferă o imagine clară a preferințelor abiturienților în ceea ce privește viitoarea lor carieră profesională. Totodată, aceasta ne demonstrează că profesiile de medic și farmacist sunt solicitate, tinerii doresc să-și construiască o carieră în aceste domenii, astfel ei manifestă curaj și voință de a pune umărul la fortificarea sistemului de sănătate.
Suntem siguri că, și în acest an, tineri determinați, inteligenți și empatici vor opta pentru Universitatea de Medicină. Subliniez faptul că aici studiază cei mai buni absolvenți de licee și colegii de medicină, care pe parcursul anilor obțin rezultate remarcabile atât la învățătură și în activitatea de cercetare, cât și la diverse competiții sportive, concursuri naționale și internaționale. Și ne mândrim cu ei, deoarece ei sunt viitorul medicinei. Este de la sine înțeles că, pentru a deveni un specialist bun în domeniul sănătății trebuie să ai capacitatea de a învăța, de a analiza și de a lua decizii corecte și prompte. Or, Medicina este renumită și pentru faptul că aici se învață mult și aprofundat… De aceea, cei care aleg Medicina, Stomatologia, Farmacia…, din start sunt conștienți că alegerea lor profesională presupune multă muncă, sârguință, dedicare și responsabilitate.
– Ce mesaj aveți pentru abiturienți?
– Dragi tineri, înainte de a alege universitatea, gândiți-vă la pasiunile și visurile voastre, și la impactul pe care vreți să-l aveți asupra oamenilor, sau societății în general. Gândiți-vă nu doar la realizarea voastră profesională, dar și la împlinirea personală și la contribuția voastră pentru binele celor din jur.
Medicina este arta de a înțelege și știința de a trata, afirma Hippocrate, reflectând asupra esenței profesiei de medic. Aceasta presupune îmbinarea cunoașterii științifice cu empatia, compasiunea și grijă față de pacient. Or, medicina nu este doar despre tratamente și tehnici, ci despre a înțelege omul în totalitatea sa atât fizic, cât și emoțional.
A deveni medic sau farmacist înseamnă a fi alături de oameni în cele mai dificile momente, oferindu-le nu doar soluții, ci și speranță, încredere și suport. Este o profesie ce necesită dedicare, dar care, în același timp, îți oferă o satisfacție enormă atunci când vezi bucuria din ochii oamenilor vindecați. Cert este că medicina a avut un rol fundamental în societate, iar noblețea și prestigiul profesiilor de medic, stomatolog, farmacist, specialist în sănătate publică, asistent medical general, optometrist, tehnician radiolog sau kinetoterapeut vă pot determina, cu siguranță, să faceți cea mai bună alegere pentru o carieră de succes și un viitor prosper.
USMF „Nicolae Testemițanu” este instituția unde vă puteți valorifica pe deplin capacitățile intelectuale optând pentru unul dintre programele de studii. Astfel, veți deveni reprezentanții unei profesii nobile și a unei comunități intelectuale de elită, veți fi cei care veți avea grijă de sănătatea oamenilor, veți alina durerea și veți readuce, în mod direct, speranța de viață.
Viitorul vostru începe acum! Vă așteptăm cu drag la USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii