repositoriu bsm

Repozitoriul USMF „Nicolae Testemițanu” a avansat cu 556 de poziții în clasamentul arhivelor instituționale digitale la nivel global

Publicat: 23.06.2021

repositoriu BSMUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a urcat 556 de poziții în clasamentul repozitoriilor instituționale prezente on-line la nivel global și se menține pe poziția a doua la nivel național. Conform raportului făcut public de Ranking Web of Repositories (Webometrics https://repositories.webometrics.info/en/institutional) în luna mai 2021, instituția noastră se poziționează pe locul 498 și deține 8 750 de înregistrări indexate în Google Scholar.

Olesea Dobrea, director adjunct al Bibliotecii Științifice Medicale a USMF „Nicolae Testemițanu”, a comunicat că acest rezultat a fost favorizat într-o oarecare măsură de situația pandemică. Odată cu stabilirea regimului de muncă de la distanță pentru anumite categorii de angajați, bibliotecarii și-au prioritizat activitatea pe dezvoltarea segmentului electronic de resurse informaționale și anume prin plasarea publicațiilor în acces deschis în Repozitoriul instituțional (RI). Astfel, dacă la finele anului 2019, în RI erau 5611 de publicații, la finele anului 2020 – 11877, în luna iunie curent Repozitoriul USMF „Nicolae Testemițanu” numără 15399 de înregistrări. Acesta este un rezultat ce bucură și încurajează membrii comunității universitare să publice rezultatele cercetărilor în acces deschis, astfel contribuind la sporirea vizibilității Universității la nivel global, prestigiului individual al autorilor și instituțional, dar și a impactului științific al lucrărilor.

Clasamentul la nivel național

Clasamentul la nivel global

Denumirea instituției

Publicații din RI indexate în Google Scholar

I

467

Universitatea Tehnică a Moldovei

9460

II

498

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

8750

III

954

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi

3490

IV

1139

Universitatea de Stat din Moldova

2420

V

1189

Universitatea Agrară de Stat din Moldova

2180

Scopul acestui clasament este de a sprijini inițiativele de acces deschis și de a facilita accesul gratuit la publicațiile științifice și la alte materiale academice în format electronic. Indicatorii web sunt utilizați pentru a măsura vizibilitatea globală și impactul repozitoriilor științifice. 

Organizatorii clasamentului încurajează publicarea în spațiul virtual ca o modalitate de prezentare a materialelor științifice, menținând standardele înalte de calitate. În acest mod, site-urile ajung la un public potențial mult mai mare, oferind acces la cunoștințe științifice cercetătorilor și instituțiilor din țările în curs de dezvoltare și, de asemenea, unor terțe părți (părți interesate din punct de vedere economic, industrial, politic sau cultural) din propria comunitate. Clasamentul are ca scop motivarea instituțiilor și a cercetătorilor să fie prezenți pe web și să reflecte cu acuratețe activitățile lor. 

Clasamentul actual Webometrics evaluează 2871 de repozitorii naționale, instituționale și tematice din întreaga lume.

repozitoriu institutional
ranking repositories
ranking repositories
repozitoriu institutional
ranking repositories
ranking repositories
usmf
BȘM
repozitoriu instituțional
clasament internațional
Ranking Web of Repositories

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii