Republica Moldova a devenit țară membră a Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie

Publicat: 25.03.2019

 

Republica Moldova a devenit țară membră a Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie

Republica Moldova a devenit țară membră cu drepturi depline în cadrul Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (CIIGB), în data de 6 martie curent.

În rezultat, instituțiile de cercetare naționale în domeniul biotehnologiilor şi cercetărilor molecular-genetice (publice sau private) pot beneficia de avantajele aderării la acest Centru internațional.

Având componente în Trieste (Italia), New Delhi (India) și Cape Town (Africa de Sud), Centrul este parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite și formează o rețea interactivă cu Centrele Afiliate din Statele Membre.

CIIGB oferă un mediu științific și educațional pentru cercetarea inovativă în științele vieții în beneficiul țărilor în curs de dezvoltare. Centrul este dedicat cercetărilor avansate și instruirii în biologie moleculară și biotehnologii și oferă perspectiva de aprofundare a cunoștințelor și de aplicare a tehnicilor inovative în domeniile: biomedicină,  îmbunătățirea culturilor agricole, protecția/ remedierea mediului, obținerea de produse fitofarmaceutice și de biopesticide.

Aderarea Republicii Moldova la Statutul CIIGB va avantaja țara noastră prin transferul facilitat de tehnologii şi expertiză în domeniul ingineriei genetice şi biotehnologiilor, ce va contribui la dezvoltarea cercetărilor în domeniul biotehnologiilor medicale şi a celor agricole, dezvoltării industriei farmaceutice autohtone, exportului şi asigurării pieței interne cu substanțe farmaceutice.

Cercetătorii şi experții din statele membre pot accesa laboratoarele şi echipamentele CIIGB, precum şi pot beneficia de sprijinul specialiștilor de înaltă calificare şi a personalului internațional. În funcție de proiectul de cercetare, aceştia pot efectua experimente specifice sau să lucreze, pentru perioade scurte de timp, în laboratoarele centrului gratuit sau la rate preferențiale.

Programul CIIGB oferă burse de scurtă şi lungă durată - un apel anual pentru studenți-doctoranzi, oferind suport financiar pentru 3 ani şi două apeluri pentru post doctoranzi, oferind suport financiar pentru 2 ani. De asemenea, anual, sunt lansate  patru apeluri pentru burse cu o durată de 1-12 luni. Numărul de interni care pot activa în laboratoarele CIIGB nu este limitat. Totodată, granturile presupun şi faza de reîntoarcere în țara de origine. Anual, CIIGB organizează peste 20 de evenimente ştiinţifice şi cursuri de formare la care sunt invitați reprezentanții țărilor membre. Astfel, reprezentanții țărilor membre participă la evenimente şi formări sponsorizate sau co-organizate de către Centru de comun cu alți parteneri internaționali.

CIIGB acordă anual circa 20 de granturi de colaborare, în bază competitivă şi respectând distribuția geografică. Entitățile din țara noastră vor putea participa în cadrul acestor proiecte, cooptând expertiza acestor echipe internaționale pentru soluționarea provocărilor naționale.

 

Pentru entitățile din Republica Moldova, în anul 2019, sunt deja accesibile următoarele instrumente:

 

Mai multe informații găsiți pe site-ul ICGEB: https://www.icgeb.org/news/republic-of-moldova-becomes-65th-member-state-of-the-icgeb/.

Foto credit: https://www.icgeb.org/activities/meeting-and-courses/

 

Foto credit: https://www.icgeb.org/activities/meeting-and-courses/
usmf
Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie
drepturi depline
ţară membră
instituții de cercetare
biotehnologii
cercetări molecular-genetice

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii