Ziua Siguranței pe Internet 2021

Să le garantăm copiilor siguranță pe internet!

Publicat: 09.02.2021

Ziua Siguranței pe Internet

În condițiile în care multe familii sunt nevoite să stea acasă din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, și copiii petrec on-line mult mai mult timp decât înainte, învățământul școlar, comunicarea cu prietenii, cu bunicii, chiar și lecțiile de muzică și de studiere a limbilor străine  se desfășoară acum la distanță. Posibilitatea de a menține legătura ajută copiii și adolescenții să atenueze influența acestei noi (temporare) „normalități” și le permite să-și trăiască viața. Cu toate acestea, această situație generează apariția unor noi probleme pentru fiecare părinte, care se întreabă cum ar putea asigura copiilor o navigare pe internet cât mai utilă și cu riscuri minore.

Ziua Europeană a Siguranței On-line, marcată, în anul curent, pe 9 februarie, cu tradiționalul mottou „Împreună pentru un internet mai bun”, face apel la părinți, profesori, dar și la industria IT și la factorii de decizie să se responsabilizeze și să-și conjuge eforturile pentru a face internetul un loc mai sigur și mai bun pentru toți, în special pentru copii și tineri.

Deși evenimentele din acest an vor fi puțin diferite, ca urmare a eforturilor de adaptare la constrângerile COVID-19, totuși această zi evidențiază ritmul tot mai accelerat în care folosim tehnologiile digitale drept consecință a pandemiei și ne solicită să conștientizăm că internetul trebuie să devină o sursă mai sigură. În acest context, în perioada 8-12 februarie 2021, la solicitarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, publice și private din țară se vor desfășura activități de promovare a utilizării internetului într-un mod util și sigur, dar și subiecte despre riscurile la care sunt supuși copiii în mediul on-line. Acestea vor include activități de informare pentru elevi, cadre didactice, părinți, în cadrul cărora vor fi prezentate spoturi video tematice având ca subiecte: nerespectarea etichetei, riscurile utilizării internetului prin plasarea conținutului cu caracter personal, expunerea relațiilor din cadrul familiei, pericolul grooming-ului, cyberbullying-ului, explorarea sigură a rețelei, gestionarea situațiilor neplăcute etc. 

Este stabilit că unul din trei utilizatori de internet este un copil. Ei descoperă mediul on-line la o vârstă tot mai fragedă, folosind o gamă diversă de dispozitive. Copii petrec mai mult timp pe internet și social media, se joacă on-line și folosesc aplicații mobile frecvent, fără supravegherea adulților. Noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, conectivitatea sporită și realitatea virtuală vor provoca o schimbare importantă în modul în care copiii se implică și interacționează în societate. În timp ce internetul oferă numeroase oportunități de învățare, comunicare, creativitate și divertisment, acesta deschide, de asemenea, anumite riscuri pentru utilizatorii vulnerabili, cum ar fi copiii. În mediul virtual, copiii pot fi expuși la conținuturi și comportamente dăunătoare, cum ar fi hărțuirea cibernetică, hărțuirea sexuală, pornografia, violența sau autovătămarea. Sunt necesare răspunsuri eficiente pentru a preveni consecințele negative asupra dezvoltării lor cognitive, sociale și emoționale. Strategia pentru un internet mai bun pentru copii a Comisiei Europene oferă acțiuni care să le permită să exploreze lumea digitală într-un mod sigur. Printre modalitățile ce vor garanta siguranța copiilor în timpul utilizării internetului sunt evidențiate: stabilirea unui dialog deschis cu ei, folosirea tehnologiilor pentru a-i proteja, petrecerea timpului în comun pe internet, formarea obiceiurilor sănătoase privind utilizarea internetului, oferirea  posibilității copiilor de a se distra și a-și exprima propria opinia și încurajarea de a folosi instrumente digitale ce le permit să facă mișcare, precum înregistrări video on-line cu exerciții pentru copii și jocuri video care necesită efort fizic.

Potrivit Studiului privind utilizarea internetului de către copii, realizat în anul 2019 de către Organizația Salvați Copiii, 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau au primit mesaje cu caracter sexual, iar 61% s-au simțit neconfortabil ca urmare la ceva văzut pe on-line. Deși internetul reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre ei afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor găsite, iar unul din doi minori a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul virtual.

Ziua Siguranței pe Internet este marcată în prezent în peste 170 de țări, fiind organizată, începând din anul 2004, de rețeaua Insafe/INHOPE a centrelor europene ale siguranței pe internet, cu sprijinul Comisiei Europene.

Ziua Siguranței pe Internet 2021
USMF
Ziua Europeană a Siguranței On-line
internet
siguranţa copilului
on-line
siguranță virtuală
lume digitală
jocuri on-line

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii