Sănătate pentru toți este sloganul Zilei Mondiale a Sănătății din acest an
- vizualizări: 372
Astăzi, 7 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății cu genericul Sănătate pentru toți (#HealthForAll) și aniversarea a 75-a de la fondarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Anual, această zi atrage atenția asupra unui subiect specific de sănătate ce îi preocupă pe oamenii din întreaga lume. Având în vedere provocările cu care s-a confruntat societatea la nivel global în ultimii doi ani – pandemia COVID-19 și alte urgențe de sănătate publică, suprapunerea crizelor umanitare și climatice, constrângerile economice și războiul din regiune, în prezent factorii de decizie încearcă să ajusteze politicile în domeniul sănătății publice, astfel încât fiecare persoană să aibă acces la servicii echitabile de asistență medicală.
Sănătatea este un drept fundamental al omului. Fiecare persoană trebuie să aibă acces la serviciile de sănătate necesare, fără impedimente și dificultăți financiare. Potrivit datelor OMS, în prezent, 30% din populația globală nu are acces la servicii de sănătate esențiale și circa 2 miliarde de oameni se confruntă cu cheltuieli de sănătate costisitoare, cu mult peste nivelul lor de trai. Acest fapt afectează în special oamenii din mediile cele mai vulnerabile.
În acest sens, actorii principali din sănătatea publică își propun să ofere protecție financiară și acces la servicii de calitate, să eradicheze sărăcia, să promoveze bunăstarea familiilor și a comunităților, să protejeze împotriva crizelor de sănătate publică. Pentru obținerea acestor deziderate vor fi antrenați specialiștii calificați în domeniul sănătății, care oferă servicii de calitate centrate pe oameni, și factorii de decizie din fiecare țară responsabili de investirea și asigurarea sistemului public de sănătate. Un accent deosebit va fi pus pe dezvoltarea asistenței medicale primare, care în timp s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de a aduce serviciile pentru sănătate și bunăstare cât mai aproape de oameni.
Pentru rentabilitatea programului la nivel de țară este necesară creșterea finanțării publice pentru sănătate și reducerea costurilor personale. OMS recomandă creșterea „taxelor de sănătate” la tutun, alcool, zahăr adăugat și la combustibilii fosili. Aceste taxe aduc venituri publice atât de necesare în dezvoltarea sistemului de sănătate. Pe de altă parte, în perioada 2023-2030 se estimează un deficit de cca 10 milioane de lucrători în domeniul sănătății la nivel mondial, iar pentru a soluționa această problemă sunt necesare investiții în educație și crearea locurilor de muncă în sectorul sănătății.
Conform studiului Accesul populației la serviciile de sănătate, realizat de Biroul Național de Statistică în anul 2022, 81,5% din totalul populației din Republica Moldova dispun de asigurare medicală, inclusiv 49,4% sunt asigurați de către stat, 29,7% achită contribuții lunare, iar 2,4% și-au procurat polița de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe cont propriu.
Datele studiului denotă faptul că categoriile vulnerabile de populaţie au beneficiat de servicii medicale în proporţie de 13,3%, comparativ cu 36,2% în cazul populației mai înstărite. Prin urmare, se constată existenţa unei inechităţi în accesul populației la serviciile de asistență medicală primară. Rezultatele studiului au arătat că fiecare a doua persoană îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, 39,5% – satisfăcătoare, iar 4,6% o consideră rea sau foarte rea. Percepţia pozitivă a stării de sănătate a populaţiei se reduce odată cu înaintarea în vârstă, fapt determinat în special de prevalenţa bolilor caracteristice unor grupe specifice de vârstă. Prevalenţa bolilor cronice în cazul populaţiei din Republica Moldova rămâne a fi înaltă, practic fiecare a treia persoană suferă de cel puţin o boală cronică (31,1%). În anul 2021, cheltuielile medii lunare pentru sănătate a unei persoane au constituit 186,3 lei. Circa 56 la sută din această sumă este direcționată pentru procurarea medicamentelor, urmate de cheltuielile pentru asistența medicală primară – 29 la sută.
Un rol important în acordarea asistenței medicale în cadrul instituțiilor medico-santitare publice îl au catedrele și bazele clinice ale USMF „Nicolae Testemițanu”. Astfel, pe parcursul anului 2022, specialiștii catedrelor au participat la peste 25 de mii de intervenții chirurgicale și au consultat peste 400 mii de pacienți. De asemenea, membrii catedrelor au făcut cca 4500 de gărzi de noapte.
De notat că, pe parcursul anului precedent, acordarea asistenţei medicale specializate a fost asigurată de către 505 angajaţi în cadrul a 95 de clinici universitare de profil terapeutic, chirurgical, pediatric şi obstetrical-ginecologic. Activitatea clinică la catedrele de profil terapeutic este realizată de un număr total de 40 397 de persoane – studenți, medici-rezidenţi, studenți-doctoranzi, secundari clinici, medici cursanţi, angajați ai catedrelor.
În perioada de referință personalul clinicilor universitare a aplicat metode noi de tratament terapeutic, fiind înregistrate 63 de brevete de invenție și inovație. Majoritatea dintre acestea au vizat conduita pacienților cu COVID-19. În același timp, au fost introduse 30 de metode noi de diagnostic și alte 28 de tratament. De asemenea, în ultimii doi ani, personalul științifico-didactic a elaborat circa 200 de protocoale clinice naţionale, dintre care 63 anul trecut, ulterior acestea fiind aplicate în asistența medicală.
Personalul universitar participă la consiliile medicale, la şedinţele societăţilor ştiinţifice, conferinţe ştiinţifico-practice și seminare naționale și internaționale. De asemenea, a fost acordată asistență științifico-metodică, prin participarea la 639 de activităţi în cadrul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, de atestare și de echivalare a actelor de studii postuniversitare obţinute peste hotare. Totodată, membrii comunității universitare au abordat problemele de sănătate și au promovat modul de viață sănătos participând la 277 de emisiuni radio și TV pe parcursul anului 2022.
În contextul aniversării a 75-a de la fondarea OMS, comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” adresează sincere felicitări tuturor angajaților și reprezentanților organizației internaționale, apreciind rolul crucial în menținerea sănătății la nivel global, în modernizarea sistemelor de sănătate prin acordarea asistenței logistice și umanitare țărilor pentru soluționarea problemelor de sănătate publică. Ne exprimăm gratitudinea pentru proiectele comune realizate în beneficiul sănătății populației din Republica Moldova și suntem deschiși pentru conlucrare în viitor, în scopul îmbunătățirii asistenței medicale și asigurării echității populației la servicii de sănătate.
OMS (cu sediul central la Geneva) a fost înființată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale, inclusiv în Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii