Sănătatea, Medicina și Bioetica – studii inter și pluridisciplinare
- vizualizări: 139
Subiecte actuale din diverse domenii ale științei și filosofiei ce relevă problemele sănătății umane în condițiile societății din prima jumătate a secolului al XXI-lea sunt discutate, în zilele de 16 și 17 noiembrie 2018, în cadrul conferinței științifice internaționale cu genericul Sănătatea, Medicina și Bioetica în societatea contemporană: studii inter și pluridisciplinare. Evenimentul este organizat de Catedra de filosofie și bioetică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Centrul Național de Bioetică și Asociația pentru Filosofie din Republica Moldova în cadrul proiectului instituțional Promovarea și implementarea practică a Bioeticii medicale în Republica Moldova.
În deschiderea evenimentului, Igor Cemortan, prorector pentru calitate și evaluare academică a USMF „Nicolae Testemițanu”, a salutat intenția de a desfășura această manifestare, menționând că „Universitatea noastră a fost printre primele instituții de învățământ superior din țară care a inclus Bioetica în curriculum”. Potrivit acestuia, din anul 1999, odată cu înființarea Catedrei de filosofie și bioetică, în scopul continuării dezvoltării profesionale, s-au introdus studiile de masterat și doctorat, oferind posibilitate cadrelor didactice din acest domeniu să inițieze cercetări științifice interdisciplinare. De asemenea, a fost posibilă elaborarea mai multor lucrări științifice, o parte dintre acestea fiind publicate în țară, dar și peste hotare. Ca rezultat, a crescut vizibilitatea Catedrei de filosofie și bioetică, dar și a Universităţii.
În numele conducerii instituției și a rectorului Ion Ababii, prorectorul Cemortan a mulțumit participanților internaționali și naționali și, nu în ultimul rând, colaboratorilor catedrei care au contribuit la realizarea obiectivelor acestui forum, dorindu-le mari succese și proiecte grandioase în viitor.
Vitalie Ojovanu, șeful Catedrei de filosofie și bioetică a USMF „Nicolae Testemițanu” a specificat că: „Bioetica s-a transformat într-o etică practică în toate instituțiile medicale, la nivel mondial. Aceasta este o orientare, devenită, în prezent, obiect de studiu obligator pentru mediciniști, dar și pentru alte domenii, ulterior practicată în instituțiile medicale”. Potrivit acestuia, administrația Universității întotdeauna a stimulat pornirile cercetătorilor în căutări.
Menționăm că în cadrul celor trei sesiuni ale conferinței sunt prezentate rapoarte precum: Medicina și societatea între realizări și probleme presante; Cadrul spiritual și asigurarea calității vieții, bunăstării și siguranței în sănătate; Viața și sănătatea omului contemporan din perspectivă multidimensională; Unele aspecte bioetice și psihologice ale îmbolnăvirilor; Bolile netransmisibile în contextul dezvoltării durabile; Aspecte privind implicarea sectorului privat în reforma sănătății ș.a.
La conferință au participat specialiști de vază din țară, dar și invitați din România și Ucraina.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii