Săptămâna Europeană a Imunizării
- vizualizări: 274
În fiecare an, regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează Săptămâna Europeană a Imunizării (SEV) pentru a promova ideea că vaccinarea este esențială pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții. În 2021, pe lângă promovarea imunizării de rutină, SEV se va concentra asupra vaccinării împotriva COVID-19. SEV coincide cu Săptămâna Mondială a Imunizării, astfel încât ambele campanii se vor desfășura în perioada 26 aprilie-2 mai 2021, cu sloganul „Vaccinurile ne apropie” (Vaccines bring us closer).
Campania va încuraja solidaritatea și încrederea oamenilor în vaccinuri. Toate țările din regiune sunt invitate să participe la Săptămâna Europeană a Imunizării și să contribuie la desfășurarea evenimentului prin implicarea factorilor de decizie, a instituțiilor și a profesioniștilor din sănătate publică, precum și a părinților și a persoanelor care îngrijesc copiii. Mesajele cheie despre vaccinuri vor fi diseminate în întreaga regiune prin campanii de informare, interviuri, întâlniri tehnice, dezbateri, programe televizate, conferințe științifice etc.
Această campanie este deosebit de relevantă în prezent, când în întreaga lume a început procesul de vaccinare contra COVID-19. Vaccinul este un instrument indispensabil pentru a ajuta la ținerea sub control a pandemiei, împreună cu testarea eficientă și respectarea măsurilor de prevenire a infecției. Pandemia de coronavirus demonstrează, încă o dată, cât de mult ne costă indisponibilitatea unui vaccin atât din punct de vedere uman – prin vieţile pierdute, invalidităţile temporare sau permanente, cât şi financiar sau social.
La începutul lunii martie curent, în Republica Moldova a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19. De la începutul acesteia, în țară s-au vaccinat peste 120 mii de oameni, preponderent angajații din sistemul de sănătate, educație, forțele de ordine ș.a. Potrivit rezultatelor celui de-al patrulea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova, realizat în perioada 10-21 martie 2021, se atestă o creștere a numărului de persoane care ar accepta să se vaccineze împotriva COVID-19: de la 31% la 41% dintre respondenți. Totodată, a scăzut cu 9% (de la 46% la 37%) numărul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina.
În prezent, numărul de copii vaccinați anual în întreaga lume împotriva diverselor boli (difterie, tetanos, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatită B etc.) este de 100 de milioane. Potrivit OMS, vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite maladii. În pofida acestor progrese, mai multe țări din UE și din vecinătate se confruntă în prezent cu o epidemie fără precedent de boli care pot fi prevenite prin vaccinare – și acest lucru este din cauza ratelor de vaccinare prea mici. Scăderea încrederii publicului în vaccinare, accesul diferențiat la vaccinuri în funcție de zona geografică și amploarea pe care o ia dezinformarea cu privire la vaccinare reprezintă motive de îngrijorare și provocări majore pentru experții din domeniul sănătății publice. Atât Comisia Europeană, cât și statele membre ale UE urmăresc asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri pentru toți cetățenii UE, combaterea dezinformării și îmbunătățirea încrederii în vaccinuri.
Săptămâna Europeană a Imunizării a fost marcată, pentru prima dată, în 2005.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii