Săptămâna Internațională a Accesului Deschis la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 658
Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat, în perioada 25-31 octombrie curent, mai multe evenimente de promovare a Accesului Deschis, în special pentru cei preocupați de cercetarea științifică. Activitățile au fost desfășurate, în format on-line, sub genericul „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale”, în contextul marcării Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis.
Astfel, Programul activităților a fost inaugurat în data de 25 octombrie prin lansarea unei expoziţii tematice de carte și diseminarea materialelor în vederea promovării Mişcării Accesului Deschis. Ulterior, a fost organizat workshopul „Resursele informaționale biomedicale în Acces Deschis”, participanții fiind familiarizați cu Repozitoriul USMF „Nicolae Testemițanu” (http://repository.usmf.md/), Catalogul partajat LibUnivCatalog (http://primo.libuniv.md/), Biblioteca Electronică Didactică și cu bazele de date în acces deschis. De notat că Biblioteca Electronică Didactică reprezintă o colecţie de peste 700 de manuale şi elaborări metodice ale cadrelor științifico-didactice de la USMF „Nicolae Testemiţanu”, ce pot fi consultate şi descărcate gratuit pe: https://library.usmf.md/ro/library. Publicațiile pot fi căutate după numele autorului, subiect sau anul editării, accesând Book Trailer.
În data de 26 octombrie, cercetătorii au avut oportunitatea să participe la un webinar privind crearea profilului în ORCID (cod alfanumeric non-proprietar, care permite identificarea de o manieră unică a savanților și a autorilor cu contribuții academice și științifice). În cadrul atelierului au fost abordate subiecte precum: identificarea autorilor în bazele de date scientometrice, posibilitățile și beneficiile profilului cercetătorului, prezentarea instrumentelor de identificare a autorilor și opțiunile acestora, etapele înregistrării în sistemele ORCID și gestionarea profilului cercetătorului: adăugarea publicațiilor și redactarea profilului. Evenimentul a întrunit 67 de participanți, printre care profesori și conferențiari universitari, cercetători ştiinţifici, șefi de laboratoare științifice şi bibliotecari, care și-au dezvoltat competenţe de creare şi gestionare a profilurilor individuale.
Activitățile au continuat în data de 27 octombrie cu atelierul Mendeley: manager al referinţelor bibliografice şi generator de citări, produs al editurii Elsevier, scopul căruia a fost de a reflecta beneficiile utilizării acestui instrument şi de a transmite cunoştinţe membrilor comunităţii universitare în vederea formării competenţelor şi abilităţilor de lucru cu programul dat. A fost făcută o prezentare a cerinţelor de instalare a extensiei Mendeley web importer în browser, de creare a contului utilizatorului Mendeley, de instalare a versiunii aplicaţiei Mendeley Desktop, de creare a bibliotecii personale, a colecţiilor şi a subcolecţiilor, de importare a datelor din surse externe etc. Cei 53 de participanți, ghidaţi de formatorul Elena Carpovici, bibliotecar principal la BŞM, au parcurs toate etapele de explorare a softului Mendeley. De menționat că Mendeley pune la dispoziţia utilizatorului diverse oportunităţi privind: generarea citatelor și listelor bibliografice în conformitate cu stilul de citare selectat; organizarea și crearea propriilor biblioteci; accesarea informaţiilor on-line oricând şi oriunde; sincronizarea cu aplicația Mendeley Desktop și compatibilitatea acestuia cu alte dispozitivul utilizate; crearea grupurilor de interes pentru un schimb de informații și colaborare științifică eficientă și managementul eficient al timpului și spațiului de stocare a informației. Mai multe detalii găsiți în Ghidul de utilizare MENDELEY - MANAGER AL REFERINȚELOR BIBLIOGRAFICE.
În data de 28 octombrie s-a desfășurat un curs educațional privind identificarea revistelor pseudoștiințifice. Activitatea a avut drept scop familiarizarea membrilor comunității universitare cu fenomenul și problema publicațiilor lipsite de onestitate editorială. Cursul a întrunit redactori și membri ai echipelor editoriale ale revistelor medicale și farmaceutice locale, profesori, conferențiari și asistenți universitari, studenți-doctoranzi, lectori, cercetători științifici și bibliotecari. Participanții au fost inițiați cu clasificarea și caracteristicile fiecărui tip de pseudopublicații. Au fost evidențiate dezavantajele publicării în revistele false și demonstrată modalitatea de aplicare a instrumentelor de identificare și evaluare a revistelor fake (listele negre, ghidurile și checklisturile de evaluare). Pentru e evita publicarea rezultatelor științifice în revistele pseudoștiințifice, au fost evidențiate următoarele recomandări: evitarea recepționării mesajelor spam cu conținut dubios privind ofertele de publicare; consultarea listelor negre și a instrumentelor de identificare a revistelor, editorilor, conferințelor, metricilor etc.; verificarea prezenței revistelor în bazele de date bibliografice și bibliometrice internaționale; editorii de baze de date vor acorda atenție sporită securității datelor cu caracter personal, în special protecției adresei de e-mail; evaluarea revistei utilizând checklisturile recomandate; prudență și exigență în selectarea revistelor în care intenționați să publicați; solicitarea opiniei bibliotecarului; existența unui cadru legal ce ar preveni și sancționa editarea revistelor false și transparența procesului de recenzare prin aplicarea metodei open review. Totodată, a fost prezentat Checklistul de evaluare a revistelor pseudoștiințifice elaborat de BȘM. Documentul propune un set de întrebări grupate ce permit estimarea veridicității publicației. Acesta poate fi solicitat și consultat la Centrul de Scriere Academică sau la unul dintre centrele de informare Infomedica ale Bibliotecii.
Săptămâna Internațională a Accesului Deschis a culminat, la 29 octombrie, cu workshopul „Cultivarea abilităţilor de regăsire a informaţiei în resursele informaționale biomedicale”: Prezentarea platformei Research4Life (HINARI, OARE, AGORA, ARDI, GOALI), Cambridge Journals Online, OncologySTAT, GLOWM - Global Library of Women’s Medicine și STAT!Ref.
Înregistrările video de la aceste evenimente pot fi vizualizate pe canalul de YouTube al BȘM: https://www.youtube.com/channel/UCAQ_qwg4QDXCMaF1C7jVxCw.
Activităţile au fost organizate în cadrul Proiectului MINERVA (Consolidarea Managementului Cercetării și Consolidarea Capacităților Open Science în Instituțiile de Învățământ Superior din Moldova și Armenia).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii