Schimb de bune practici și inovații în cadrul Congresului al VIII-lea de urologie, dializă și transplant renal și a Săptămânii Medicale Balcanice organizate la Chișinău
- vizualizări: 849
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a găzduit în perioada 7-9 iunie 2023 două manifestări științifice de amploare: Congresul al VIII-lea de urologie, dializă și transplant renal din Republica Moldova cu participare internațională „Noi orizonturi în urologie” și Săptămâna Medicală Balcanică, ediția a 37-a, cu genericul „Perspective ale medicinei balcanice în era post COVID-19”. Evenimentele au fost organizate de Societatea Urologilor din Republica Moldova și Uniunea Medicală Balcanică în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemițanu” și ambele s-au desfășurat sub auspiciul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.
Manifestările științifice au fost inaugurate în data de 8 iunie de către președintele Congresului – rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, prof. Emil Ceban, care a salutat oficialii, invitații de peste hotare și participanții din țara noastră, accentuând importanța reuniunii comunității medicale balcanice pentru sistemul autohton de sănătate, precum și pentru știința și educația medicală din Republica Moldova. „Sperăm că abordarea celor mai actuale și stringente probleme din domeniul sănătății și schimbul de experiențe între diferite școli de specialitate vor contribui la stabilirea și dezvoltarea unor noi relații de prietenie și cooperare reciproc avantajoasă pe viitor și vor oferi noi oportunităţi pentru dezvoltarea cercetărilor științifice în domeniul medical și farmaceutic. De asemenea, acest fapt va favoriza educația continuă a personalului medical de înaltă competență, va spori calitatea asistenţei medicale specializate acordate populației și, respectiv, va apropia ziua în care Republica Moldova va deveni țară membră a Uniunii Europene”, a menționat rectorul.
În discursul său, ministra sănătății Ala Nemerenco și-a exprimat încrederea că specialiștii întruniți la aceste forumuri vor realiza un schimb de experiență atât la nivel de cunoștințe și cercetare, cât și în practica medicală. Oficialul de la sănătate a evidențiat imperativul schimbului de inovații și implementarea acestora în actul medical, reiterând că obiectivul major al instituției pe care o conduce este de a dota cu echipamente toate spitalele, în special cele raionale, de a moderniza infrastructura acestora, de a ajusta protocoalele clinice, de a dezvolta proiecte comune cu Organizația Mondială a Sănătății și componenta resurselor umane în sănătate, în toate aceste reforme mizând pe susținerea comunității medicale. „Progresul științific nu trebuie să rămână nici cu un pas în urma dezvoltării Republicii Moldova. Agenda țării este una ambițioasă, începând de la cea politică ce lucrează la asocierea europeană, iar agenda noastră din sănătate trebuie să fie la același nivel – să ne ridicăm la aceleași standarde cu ale colegilor noștri din statele europene”, a adăugat ministra.
Prim-vicepreședintele Comisiei sănătate a Parlamentului European, Dr. Tudor Ciuhodaru, s-a declarat onorat de faptul că astăzi Chișinăul este capitala Uniunii Medicale Balcanice și că susține personal dezvoltarea proiectelor de sănătate atât în calitate de reprezentant al Comisiei sănătate a Parlamentului României, cât și a celei europene. „Eu cred într-o uniune europeană a sănătății. Sper ca proiectele pe care le-am demarat în calitate de membru al Comisiei de sănătate a Parlamentului României, acest nod transfrontalier, dezvoltarea în comun a relațiilor pe termen lung în sănătate să continue. Vreau să-i asigur pe toți colegii mei din Uniunea Medicală Balcanică că tot ce este bun pentru sănătate va fi susținut și la nivel european”, a accentuat deputatul european.
Manifestarea a fost onorată și de prezența E.S. Dl Paul Graham, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Franţei în Republica Moldova, care a vorbit despre relațiile de colaborare moldo-franceze de durată, inclusiv în domeniul sănătății, și despre proiectele comune în pediatrie, chirurgie pediatrică și neonatologie, precum și în aspecte ce țin de suport, expertiză și formare în domeniul transplantului de organe. „În contextul crizei economice și celei energetice, prin care trece Republica Moldova de la începutul războiului din țara vecină, Franța a donat un lot de 29 de generatoare de înaltă capacitate pentru spitalele din țară. Franța susține Republica Moldova și în domeniul sănătății publice și managementului asistenței medicale. Cooperarea moldo-franceză este una de durată deoarece la USMF „Nicolae Testemițanu” a fost înființată Agenția Universitară Francofonă, în anul 1998, care intermediază relațiile de colaborare cu instituții și spitale din Franța”, a remarcat diplomatul francez.
La rândul său, Dr. Camelia Diaconu, secretar general internațional al Uniunii Medicale Balcanice, președinte al Secției Române a UMB, a evidențiat rolul și susținerea majoră a Franței pe durata celor 90 de ani ai organizației. Experta a remarcat organizarea excepțională a acestui eveniment științific și a declarat: „Sper ca lucrările acestui forum să contribuie la dezvoltarea colaborării științifice între țări în spiritul umanist și umanitar al Uniunii Medicale Balcanice”.
La ceremonie a fost prezent și Dr. Hendrik Van Poppel, președinte al Biroului Politic al Asociației Europene de Urologie din Leuven, Belgia, care a vorbit despre colaborarea între specialiștii în urologie din ambele țări, prin intermediul societăților pe care le reprezintă. „Este o onoare pentru mine să fiu parte a acestei manifestări grandioase. Eu, ca și Dvs., sunt un simplu medic urolog, care își dedică viața pentru binele pacientului și activez de mai bine de 16 ani în cadrul Asociației Europene de Urologie. În această perioadă de timp am avut plăcerea să colaborez cu prof. Adrian Tănase, președintele de onoare al Societății Urologilor din RM, cu Vitalie Ghicavîi, conferențiar universitar, care și-a făcut studiile la noi în Belgia, iar în prezent cu prof. Emil Ceban – președintele Societății Urologilor din Republica Moldova și omul cheie în organizarea acestui frumos eveniment”, a constatat prof. Poppel.
În acest context, peste 300 de medici specialiști s-au întrunit pentru a dezbate actualitățile în urologie, nefrologie, dializă și transplant renal, chirurgie pediatrică, inovațiile în cercetarea clinică modernă, rolul conexiunilor interdisciplinare între diferite ramuri ale medicinei și alte subiecte ce țin de diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului reno-urinar. Programul activităților a inclus o serie de rapoarte din seria State of the Art Lectures, două sesiuni de postere moderate cu tema „Actualități în andrologie. Infecția urogenitală. Varia” și „Actualități în urolitiază, endourologie și oncologie”, precum și o serie de prezentări video.
Congresul al VIII-lea de urologie, dializă și transplant renal este organizat o dată în patru ani și reprezintă cel mai important forum științifico-practic pentru specialiștii în acest domeniu. Cel de-al doilea eveniment – Săptămâna Medicală Balcanică – a întrunit peste 100 de specialiști renumiți din 27 de țări și circa 2000 de participanți din Republica Moldova, care au abordat probleme actuale în domeniile: Medicina fundamentală, Medicina de familie, Cardiologie, Chirurgie, Chirurgie pediatrică, Anesteziologie și reanimatologie, Urgențe medicale, Gastroenterologie, Hepatologie, Boli infecțioase, Obstetrică și ginecologie, Pediatrie și neonatologie, Oftalmologie și otorinolaringologie, Neurologie, Neurochirurgie, Reumatologie, Hematologie și transfuziologie, Dermatovenerologie, Reabilitare medicală și medicină fizică, Stomatologie, Farmacie și Medicină preventivă. Lucrările s-au desfășurat în 19 secțiuni, care au inclus mai multe sesiuni științifice sub formă de rapoarte în plen, comunicări, simpozioane, sesiuni de postere moderate și workshopuri.
Săptămâna Medicală Balcanică a fost organizată cu suportul Uniunii Medicale Balcanice, ce are o istorie de peste 90 de ani, și reprezintă una dintre cele mai cunoscute confederații medicale din Europa de Sud-Est. În anul 1993 a fost înființată Secția Uniunii Medicale Balcanice în Republica Moldova, care până în prezent a fost condusă de acad. Gheorghe Ghidirim, iar de azi încolo de prof. Emil Ceban. Anul acesta, Republica Moldova a găzduit pentru a 4-a oară acest eveniment.
Organizatorii forumurilor științice și-au atins obiectivele de promovare a educației și cercetării medicale, de a informa specialiștii despre progresul științific actual la nivel național și mondial în domeniul medical și farmaceutic, de a realiza schimbul de experiență privind noile metode de diagnostic și tratament, cu scopul de a implementa inovațiile și de a identifica noi soluții pentru a spori calitatea asistenței medicale acordate populației din regiune.
În cadrul manifestărilor științice în Complexul Sociocultural Universitar au fost organizate expoziții de publicații științifice și didactice, brevete și inovații, de tehnică medicală și produse farmaceutice.
Totodată, pe durata acestor evenimente a fost promovată și cultura țării noastre, fiind vernisată o expoziție de costume naționale autentice, care a impresionat oaspeții de peste hotare, dar și publicul autohton. În acest context, exprimăm mulțumiri pentru organizare și suport comunității „Șezătoarea Basarabiei”, reprezentată de către doamna Vera Sali, și Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Moldova.
De asemenea, transmitem mulțumiri meșterului popular Ivan Prividiuc, artist în ceramică, care a acceptat invitația de a-și expune obiectele artizanale foarte originale în cadrul acestor evenimente științifice de profil medical și farmaceutic.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii