Schimb de experiență în neurochirurgie pentru un medic-rezident
- vizualizări: 1159
Igor Antoci, medic-rezident la Catedra de neurochirurgie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, amplasată în incinta Institutului de Neurologie și Neurochirurgie (INN) „Diomid Gherman” din Chișinău, a beneficiat, în perioada 1 februarie-30 iunie 2020, de un stagiu practic la Clinica de neurochirurgie „NeuroHope” a Spitalului Monza din București, România. Clinica este specializată în tehnici de neurochirurgie minim invazive cerebrale și spinale, cu care INN colaborează de mai mulți ani.
Potrivit lui Igor Antoci, aceste șase luni de stagiu au presupus un schimb de experiență și instruire în echipa a doi neurochirurgi, fondatorii clinicii date - Ionuț Gobej și Dorin Bică, care și-au realizat, la rândul lor, studiile prin rezidențiat în instituții medicale din Franța, ceea ce îi deosebește de alți medici cu alte școli neurochirurgicale. Sub îndrumarea acestor doi specialiști renumiți, medicul-rezident din Republica Moldova a asistat la intervențiile chirurgicale realizate în cadrul clinicii NeuroHope.
Specialistul în neurochirurgie a revenit în țară cu impresii foarte bune, mai mult, și-a schimbat și modul de a gândi. Cel mai important lucru a fost perfecționarea metodei de a opera - „keyhole”. Este vorba despre neurochirurgia minim invazivă prin „gaura cheii”, care oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime. Neuronavigația permite alegerea traseului optim cu distrucție tisulară minimă, atât cutanată, dar mai ales cerebrală, astfel încât expunerea de țesut cerebral sănătos este minimă. Recuperarea ultrarapidă, reducerea stresului perioperator, lipsa necesității de a rade capul pacienților și de a face pansamente sunt avantaje ale chirurgiei minim invazive.
Scopul medicului-rezident Igor Antoci este de a contribui la dezvoltarea acestei tactici operatorii în cadrul INN, ce se practică aici din 1999, fiind implementată de către profesorul neurochirurg Grigore Zapuhlîh. „În Institutul din Chișinău această metodă se practică, dar eu am mare speranță să fiu printre cei care vor perfecționa, în timp, această tactică modernă de operații”, a menționat tânărul doctor.
Fiind în ultimul an de rezidențiat, Igor Antoci își dorește să fie acceptat ca medic neurochirurg în cadrul INN, unde aspiră, alături de mentorul său - Grigore Zapuhlîh, să facă schimbări în sistemul medical din Republica Moldova și să promoveze, pe plan internațional, capacitățile și rezultatele frumoase obținute de medicii moldoveni. „Aici, de unde am pornit, lucrează specialiști care m-au motivat mereu să învăț mai multe, care au contribuit la faptul ca dragostea mea pentru neurochirurgie să crească în timp și să se dezvolte, dar și să tind pentru a deveni asemeni lor, într-o bună zi”, a conchis medicul-rezident.
Foto-credit: Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii