Schimb de experienţă şi bune practici în cadrul Proiectului MINERVA

Publicat: 13.11.2019

Proiectului  MINERVAO delegaţie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a participat la activitățile proiectului MINERVA din cadrul Programului Erasmus+ „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”. Vizita s-a desfășurat în perioada 6-8 noiembrie 2019, în oraşul Valencia, Spania.

Evenimentul a fost inaugurat la 6 noiembrie la Universitatea din Valencia, fiind prezidat de profesorul Alfredo Rosado Munoz, coordonatorul de proiect MINERVA al instituției-gazdă, la care au participat și parteneri din Armenia, Italia, Belgia, Franța și Slovenia. În cadrul programului au fost audiate prezentări cu privire la Strategia de resurse umane în cercetare (HR4SR) implementată la Universitatea din Valencia, repozitoriul RODERIC, serviciile bibliotecii pentru cercetători, utilizarea programelor și a platformelor de publicare în acces deschis, a reţelelor de socializare, rolul serviciilor IT ș.a.

În perioada de referință au fost organizate sesiuni de instruire a reprezentanților țărilor partenere, care fac parte din grupul de lucru nr. 3 responsabil pentru dezvoltarea infrastructurii pentru Open Science şi la standardele UE cu privire la serviciile Științei Deschise. Partenerii din Moldova şi Armenia au prezentat rapoarte despre situația actuală a repozitoriilor instituționale și măsurile de dezvoltare ale acestora preconizate în cadrul proiectului MINERVA.

Programul a inclus vizite la Centrul de Date Universitar, Muzeul de Tehnologii Electronice, Biblioteca și Centrul de Informare și Documentare, unde a fost prezentat sistemul automatizat de servicii pentru cercetători.

 Proiectul  MINERVAProfesorul Gheorghe Rojnoveanu, coordonator instituțional, a declarat că Proiectul MINERVA are ca scop sporirea eficienței, calității și excelenței managementului științific și a științei deschise între instituțiile din Republica Moldova și din Armenia, prin prisma practicilor europene.

„Vizita de documentare la Universitatea din Valencia a fost utilă pentru planificarea lucrărilor de îmbunătăţire a Repozitoriului instituțional al USMF „Nicolae Testemiţanu” și integrarea acestuia cu programul DSpace-CRIS, ce va permite crearea profilurilor cercetătorilor, în scopul sporirii vizibilității instituției și a potențialului științific, promovării și creșterii impactului publicațiilor științifice și a datelor obținute ca rezultat al cercetării. Pentru aceasta este necesar de stabilit toți actorii, responsabilitățile și rolurile fiecăruia. Totodată, este necesar de a actualiza Regulamentul Repozitoriului instituțional al USMF „Nicolae Testemițanu”, de a elabora și a aproba o politică instituțională privind Open Science. Cu siguranță, ar fi mai ușor de implementat acest proiect dacă ar exista o politică, în acest sens, la nivel național”, a declarat Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice, director adjunct la Biblioteca Științifică Medicală (BȘM), membră a delegaţiei.

Potrivit directorului BȘM Liubovi Karnaeva, bibliotecarii au elaborat o instrucțiune privind introducerea informației în Repozitoriul instituțional și urmează să organizeze cursuri de instruire pentru diferite categorii de utilizatori privind crearea profilului cercetătorului și plasarea publicațiilor în arhiva digitală a Universității.

În cadrul proiectului MINERVA va fi dezvoltată infrastructura pentru Repozitoriul instituțional și va fi implementat programul DSpace-CRIS. Totodată, va fi actualizată structura acestuia în conformitate cu structura organizatorică a Universității, vor fi diversificate colecțiile RI și genurile de documente precum: informații despre proiecte, rapoarte și date științifice (pre-print), audio-video materiale ș.a.

Proiectul  MINERVA
Proiectul MINERVA
Proiectul  MINERVA
Proiectul MINERVA
usmf
proiectul Minerva
Programul Erasmus+
Știința Deschisă
cercetare
consolidarea capacității de cercetare
repozitoriu instituțional
DSpace-CRIS
date științifice
program
Biblioteca Științifică Medicală
platforme de publicare
acces deschis
vizita de documentare
biblioteci
cercetători
platforme de publicare
arhiva digitală

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii