Secretarul de stat al Carolinei de Nord Elaine Marshall și ambasadorul SUA Kent D. Logsdon în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 450
În data de 11 octombrie 2023, secretarul de stat al Carolinei de Nord, Excelența Sa Elaine F. Marshall, a întreprins o vizită la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, unde a avut o întâlnire cu membrii comunității universitare, în special cu cei care sunt antrenați în parteneriatul bilateral. Delegația din Carolina de Nord a fost însoțită de E.S. Kent D. Logsdon, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Rectorul Emil Ceban i-a exprimat mulțumiri și profundă recunoștință înaltului oficial al statului Carolina de Nord pentru susținerea constantă oferită instituției pe parcursul celor 24 de ani de cooperare bilaterală. „Universitatea noastră pune accentul pe calitate și acest fapt ne stimulează să ne dezvoltăm constant, să fim vizibili, și să ne integrăm în spațiul european și mondial. Suntem recunoscători partenerilor din Carolina de Nord pentru suportul acordat în dotarea bibliotecilor, dezvoltarea unor programe noi de studii, precum Asistența medicală generală (Nursing) și Nutriție umană, și mizăm în continuare pe sprijinul și experiența Dumneavoastră în dezvoltarea Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală și crearea Institutului de Cercetare în Medicină și Sănătate, inițierea unor proiecte comune de cercetare și editarea publicațiilor”, a subliniat rectorul.
De asemenea, profesorul Ceban a adresat mulțumiri Ambasadei SUA în Republica Moldova pentru suport constant în realizarea cooperării bilaterale, evidențiind faptul că fără susținerea misiunii diplomatice americane Universitatea nu ar fi realizat aceste colaborări fructuoase.
Un subiect strategic accentuat de managerul Universității a vizat crearea Spitalului universitar. Potrivit rectorului, o universitate de medicină modernă trebuie să dețină și o instituție clinică, ce ar permite instruirea mai calitativă a studenților, angajarea medicilor rezidenți și perfecționarea continuă a medicilor, implementarea tehnologiilor medicale performante, fapt ce ar spori cercetarea și aplicarea rezultatelor științifice în activitatea clinică, accesibilitatea pacienților la asistență medicală de calitate ș.a.
Ambasadorul Kent D. Logsdon a menționat că țara pe care o reprezintă este extrem de mândră pentru parteneriatul cu USMF „Nicolae Testemițanu” – o instituție extraordinară și, mai ales, pentru relațiile de colaborare cu statul Carolina de Nord. Diplomatul american a exprimat deschiderea SUA pentru susținerea în continuare a cooperării bilaterale în domeniile: social, cultural, economic, educație, cercetare, asistență medicală și umanitară ș.a.
La rândul său, secretarul de stat Elaine Marshall și-a exprimat sentimentul de bucurie pentru faptul că i-a revăzut pe majoritatea dintre beneficiarii mobilităților academice și ai programului Open World, cei care au vizitat statul american în cei 24 de ani de cooperare. „Sunt onorată să fiu președinta acestui parteneriat din partea statului Carolina de Nord, dar o responsabilitate și mai mare am pentru faptul că mi s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”. Prima mea vizită a avut loc în 1999 și vă spun, cu toată certitudinea, că într-adevăr s-au produs foarte multe schimbări de atunci, având în vedere că am mulți prieteni aici și sunt încrezătoare pentru un viitor mai bun pentru Republica Moldova”, a declarat oficialul american.
Elaine Marshall a apreciat echipa Universității pentru spiritul și inițiativa de sustenabilitate a colaborării bilaterale, pentru viziunile strategice de realizare a noilor proiecte de dezvoltare a învățământului medical și farmaceutic, și a sistemului de sănătate în Republica Moldova. „USMF „Nicolae Testemițanu” a fost centrul și temelia tuturor activităților noastre aici. Componentele de bază în acest parteneriat au fost educația medicală și sistemul sănătății – acestea sunt două chei importante atât pentru succesul individual, cât și pentru cel comun. A fost, într-adevăr, o muncă cu dăruire să particip în acest proiect și să găzduim delegațiile Dvs. Am un mare respect pentru relațiile de diplomație ce au fost stabilite între cele două țări, atât la nivel de președinție, cât și de ambasadori și cred, cu fermitate, că relațiile personale stabilite sunt cele ce crează o temelie fundamentală pentru colaborarea ce va dura o viață între statul Carolina de Nord și Republica Moldova”, a afirmat secretarul de stat.
În finalul întrunirii, reprezentanții Universității au adresat oficialilor americani mesaje de apreciere și recunoștință pentru tot suportul și expertiza oferită în cadrul programelor de cooperare bilaterală. La rândul său, Elaine Marshall și-a exprimat disponibilitatea de a acorda în continuare suport țării noastre și a anunțat că la anul viitor, cu prilejul celebrării a 25 de ani de parteneriat, se planifică semnarea unui nou acord de colaborare pentru o perioadă de 5 ani.
Secretarul de stat Elaine Marshall a avut o întrevedere și cu academicianul Ion Ababii, ex-rector al USMF „Nicolae Testemițanu”, care a fost inițiatorul și promotorul colaborării moldo-americane. „Ne-ați îndrumat pașii pe care să-i atingă țara noastră. Ne-am convins că aceasta a fost o cale corectă pentru cei care vin după noi. Vă rugăm să sprijiniți în continuare Republica Moldova și, nemijlocit, universitatea noastră, pentru ca să atingem standardele internaționale. Pentru noi este important să avem relații frumoase cu Carolina de Nord și să fim mândri că lucrăm la USMF „Nicolae Testemițanu”, ce servește drept model pentru alte instituții”, a declarat profesorul Ababii.
„Acest lucru nu ar fi fost posibil fără leadershipul, fără bunătatea și viziunea Dumneavoastră, pe care ați format-o și spre care ați mers, deoarece aceasta a influențat nu doar dezvoltarea Universității, ci și a sectorului de sănătate, prin oferirea serviciilor de calitate oamenilor, o sănătate de calitate fiind meritul tuturor”, a declarat secretarul de stat al Carolinei Nord.
Înaltul oficial a vizitat și Biblioteca Ştiinţifică Medicală a USMF „Nicolae Testemițanu”, care a dezvoltat un parteneriat cu 12 biblioteci medicale din Carolina de Nord, începând cu anul 2006. Directorul Bibliotecii Liubovi Karnaeva a menționat că instituția info-documentară a beneficiat de donații de publicații, peste 100 de mii de exemplare de cărți și reviste medicale, tehnică de calcul, acces gratuit la baze de date valoroase și la resurse informaționale axate pe medicina bazată pe dovezi, și de împrumut internațional de articole științifice. Bibliotecarii au efectuat vizite reciproce, schimb de experiență și bune practici, au participat la conferințe internaționale și la cursuri de instruire ținute de bibliotecari din Carolina de Nord.
În cei 24 de ani de cooperare bilaterală, USMF „Nicolae Testemițanu” a dezvoltat relaţii de colaborare cu instituţii de învăţământ medical, de cercetare şi instituții medico-sanitare din statul Carolina de Nord, în special cu Universitatea Chapell Hill și Universitatea Carolina de Est. Pe parcursul anilor au derulat un şir de proiecte de cooperare în domeniile: stomatologie, farmacie, nursing, activitatea bibliotecilor medicale și de asistență medicală generală. Activităţile s-au axat preponderent pe schimbul de experiență și transfer de cunoștințe și bune practici prin mobilităţi academice a profesorilor, studenţilor, bibliotecarilor, și organizarea cursurilor educaționale, inclusiv de la distanță ș.a. Toate aceste activităţi poartă un caracter sistemic, cu un impact benefic asupra învăţământului superior medical, a activității de cercetare şi a sistemului național de sănătate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii