Telemedicine AVC

Servicii medicale mai eficiente pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale prin intermediul telemedicinei

Publicat: 06.02.2022

Telemedicina AVCPacienții cu accidente vasculare cerebrale (AVC), în special din localitățile rurale, vor beneficia de asistență medicală mai rapidă, dar și de monitorizare și consultații la distanță la etapa incipientă din partea specialiștilor, datorită telemedicinei. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a lansat, în data de 4 februarie curent, proiectul național cu genericul „Organizarea serviciului de asistență urgentă pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale prin implementarea telemedicinei în populația Republicii Moldova”, în parteneriat cu Societatea Neurologilor din Republica Moldova, Institutul de Medicină Urgentă, Comunitatea Angels Initiative și compania Allm North America Inc.

Acest deziderat vine ca o continuitate a acțiunilor întreprinse de guvern și a politicilor puse în fața sistemului de sănătate, a savanților și a Universității, pentru ca actul medical să fie unul de calitate înaltă. „Stringența organizării serviciului de asistență urgentă pentru pacienții cu AVC este determinată de faptul că în Republica Moldova la fiecare oră un pacient suportă un atac cerebral, iar la o oră și jumătate o persoană decedează din această cauză. În țară sunt înregistrați circa 80 de mii de pacienți cu AVC, această maladie nefastă induce o rată înaltă de mortalitate și de dizabilitate și, respectiv, diminuează calitatea vieții. Cu ajutorul tehnologiilor avansate în prezent este posibilă o remodelare a sistemului de sănătate, prin strategii de regionalizare și prin ierarhizarea centrelor de înaltă competență”, a declarat, la conferința de lansare, coordonatorul programului – profesorul universitar Stanislav Groppa, șeful Catedrei de neurologie nr. 2 a USMF „Nicolae Testemițanu”, președinte al Societății Neurologilor din Republica Moldova, director al Departamentului de Neurologie și Neurochirurgie la Institutul de Medicină Urgentă. Academicianul Groppa a adăugat că Universitatea este gata să acorde atât asistență logistică, științifică și metodologică, cât și pregătirea continuă a cadrelor pentru a realiza această misiune.

Telemedicina AVCMinistra Sănătății Ala Nemerenco, prezentă la eveniment, a specificat că în acest mod va fi oferită o șansă de supraviețuire și prim ajutor pacienților cu AVC. „Una dintre cele mai importante priorități este să asigurăm capacități suficiente de diagnosticare la nivel național, regionalizarea unor servicii, deoarece acest lucru este foarte important în stabilirea diagnosticului corect, la timp oportun, fapt ce permite ulterior să fie luată decizia pentru următoarea etapă de intervenție. Pacienții cu asemenea patologii necesită îngrijiri de specialitate multidisciplinare în cadrul unei unități specializate de Stroke și o parte dintre acești pacienți necesită intervenții suplimentare de înaltă tehnologie”. Oficialul a accentuat că Republica Moldova trebuie să se alinieze politicilor mondiale de sănătate care necesită intervenții rapide și să vină cu soluții, iar acest proiect pe care îl conduce astăzi USMF Nicolae Testemițanu vine să suplinească multe dintre aceste condiții. 

Potrivit lui Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare, pentru prima dată, Guvernul Republicii Moldova și-a trasat în planul său de activitate un capitol aparte dedicat digitalizării, fiind un suport pentru toate domeniile, prioritar pentru anul curent fiind digitalizarea sistemului de sănătate. „Se prevede elaborarea unor registre specializate în monitorizarea diferitor maladii, un loc aparte în acest spectru de instrumente digitale îl are telemedicina. Proiectul demarat astăzi de echipa de experți vine să ajute de la distanță, permițând colectarea informațiile despre pacient în timp ce este transportat de către ambulanță spre un spital regional”. Oficialul a mai comunicat că autoritățile vor veni și cu alte platforme de telemedicină în vederea desfășurării consultațiilor on-line, va fi implementată fișa electronică a pacientului ș.a.

Telemedicina AVCÎn opinia rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, telemedicina oferă oportunităţi net superioare celor oferite de medicina clasică: va reduce costurile, specialiștii vor avea posibilitatea să comunice foarte rapid şi eficient cu pacienţii, dar şi între ei, va anula distanţele, ajungând și în zonele rurale. „Pentru colectivul științifico-didactic al Universității, forumul deschide noi orizonturi și perspective în restructurarea procesului didactic, în formarea noilor generații de medici, farmaciști, stomatologi, optometriști și asistenți medicali cu studii superioare, orientați și pregătiți pentru activitate în condițiile telemedicinei în viitorul apropiat”, a specificat rectorul.

Thomas Fischer, director general Angels Initiative Project, s-a declarat onorat să participe la acest proiect cu echipa de profesioniști condusă de academicianul  Stanislav Groppa, care este un lider în domeniu nu doar în Republica Moldova, dar și la nivel european. „Digitalizarea și inteligența artificială sunt instrumente ce ne vor ajuta să progresăm, iar oamenii care vor utiliza aceste instrumente sunt și mai importanți în ceea ce privește impactul asupra tratamentului adecvat al AVC și îmbunătățirea educației în această sferă. Astfel, dezvoltarea domeniu dat – conexiuni, procese și comunicare – îmbunătățirea stării sănătății pacienților și susținerea rudelor acestora ține de specialiști, la fel ca și succesul acestui proiect”, a adăugat expertul.

Potrivit lui Harry Reddy, director executiv Allm North America Inc, telemedicina va facilita acordarea asistenței medicale, iar prin intermediul acestui proiect se dorește nu doar salvarea a cât mai multe vieți, dar și diminuarea cazurilor de dizabilitate ca urmare a unui accident vascular cerebral, datorită scurtării distanței dintre pacient și doctor. 

Deputatul Adrian Belîi, vicepreședinte al Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, profesor universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că în prezent există suport din partea tuturor actorilor implicați în proiect – un centru de excelență și de mentorat în domeniul neurologiei la Institutul de Medicină Urgență condus de academicianul Groppa și echipa sa și susținerea în permanență a USMF ,,Nicolae Testemițanu”, care oferă suportul didactic, științific și metodologic pe toate segmentele. De asemenea, Adrian Belîi a apreciat susținerea partenerilor de peste hotare și existența politicilor la nivel guvernamental în domeniul digitalizării sistemului medical.

 

Telemedicina AVCAccidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în Republica Moldova, după bolile cardiovasculare. Se estimează că AVC-ul va deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate la nivel mondial, ajungând la aproximativ opt milioane de decese anual.

Serviciile de telemedicină permit spitalelor fără expertiză locală în tratarea AVC-ului să facă legătura între pacienți și medicii neurologi care sunt specializați în domeniu. Folosind imaginile video, experții aflați la distanțe mari pot să examineze virtual un individ cu simptome care sugerează un accident vascular cerebral, pot să analizeze investigațiile radiologice și să facă recomandări cu privire la cel mai bun plan de tratament. Telemedicina pentru AVC îmbunătățește prognosticul și poate salva vieți.

Crearea centrului comprehensiv și implementarea telemedicinei pentru AVC va permite: crearea de rețele care să faciliteze înțelegerea factorilor contextuali, în ceea ce privește diferențele dintre țări, valorile inovării și climatul de implementare; un registru de calitate care să ofere o imagine coezivă a implementării tratamentelor de accident vascular cerebral; diseminarea rezultatelor către principalele părți interesate (de exemplu, spitale și Ministerul Sănătății) pentru a aplica noi mecanisme de îmbunătățire a rezultatului AVC.

Telemedicina cu echipamente de videoconferință „bidirecționale” ce oferă servicii de sănătate sau care asistă  personalul medical aflat la distanţă  este o metodă  fezabilă, validă  şi justificată  de facilitare a efectuării trombolizei pentru pacienții aflaţi la distanță  sau în spitale rurale, atunci când transportarea promptă  pe cale terestră sau aeriană a pacientului nu este posibilă. Calitatea tratamentului, frecvența complicațiilor  şi prognosticul pe termen scurt  şi lung sunt similare pentru pacienții tratați cu rtPA prin intermediul unei consultații cu ajutorul telemedicinei la nivelul spitalelor locale cu cei trataţi în spitale universitare. Implementarea telemedicinei va atenua disparitățile în îngrijirea pacienților cu accident vascular cerebral și va îmbunătăți rezultatele tratamentului.

 

Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
Telemedicina AVC
usmf
telemedicina
accidentul vascular cerebral
Societatea Neurologilor din Republica Moldova
AVC

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii