SimOlympic 2022 – Simulare în instruire, siguranță în acțiuni
- vizualizări: 182
Simulare în instruire, siguranță în acțiuni este sloganul olimpiadei universitare de simulare SimOlympic 2022, desfășurată la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în data de 13 mai curent. La concurs au concurat patru echipe formate în exclusivitate din mediciniști din anul V, antrenați în gestionarea anumitor situații critice simulate. Fiecare echipă a fost formată din câte patru membri, având și un nume care să-i reprezinte: After gardă, Med SAMA, The heroes from the shadow și, When ICU again.
Rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, prezent la deschiderea evenimentului, a subliniat că a devenit deja o tradiție ca SimOlympic să se înscrie în șirul evenimentelor organizate în cadrul Congresului internațional pentru studenți și tineri medici MedEspera. „Mă mândresc cu studenții noștri și cu tinerii medici care demonstrează abilități organizatorice, au spirit de creativitate și vor să lase amintiri frumoase în urma lor. Calitatea actului medical depinde de foarte mulți factori, unul dintre aceștia fiind munca în echipă. Un om singur nu poate realiza multe lucruri frumoase, dar în echipă, puterea crește. Pentru a realiza o intervenție chirurgicală, medicul are nevoie de o echipă puternică, unde fiecare membru își cunoaște bine sarcinile. Experiența de azi vă va pune în situația de a analiza ce ați făcut bine și mai puțin bine, doar așa veți înregistra performanțe, iar rezultatul va depinde de întreaga echipă”, a opinat rectorul.
După ce au tras la sorți ordinea evoluării echipelor, mediciniștii au trăit emoții de neuitat în momentul în care au intrat în sala de simulatoare de înaltă fidelitate. Primele două echipe au acordat asistență medicală unei paciente cu vârsta de 57 de ani, greutatea de 104 kg, care acuza o stare de rău generală, însoțită de senzație de greață, vomă – simptome similare în cazul infarctului miocardic acut. Echipele 3 și 4 s-au confruntat cu situația în care un pacient în vârstă de 65 de ani ce cântărea 95 kg, avea dureri de frigere retrosternale cu iradiere în mâna stângă. Ambii pacienți sufereau de diabet zaharat de tip II.
Cele mai bune două echipe care au intrat în finală – After gardă și When ICU again – s-au luptat pentru titlul de învingător. Acestea au avut sarcina de a acorda ajutor medical unui tânăr de 20 ani, adus în Departamentul de Urgență în stare alcoolică avansată. În urma unei încăierări, el a fost înjunghiat cu o armă albă în regiunea hipocondrului drept. Pe lângă aceasta, pacientul era agresiv și prezenta semne de insuficiență respiratorie și pierderi hemoragice importante. Totodată, tânărul și-a pierdut cunoștința și a fost recuperat imediat ce a fost poziționat orizontal.
Acțiunile și deciziile studenților au fost apreciate de un juriu competent format din patru membri: Virginia Șalaru, conferențiar universitar, Catedra de medicină de familie, șef adjunct, Departamentul Didactic și Management Academic, Iurie Saratila, șef adjunct la CUSIM, Dmitri Savca, medic-rezident, specialitatea Cardiologie, fost participant și câștigător al acestui concurs, și Dinu Ceban, student în anul VI la Facultatea de Medicină nr. 1. Jurații au evaluat abilitățile de comunicare, lucrul în echipă, managementul în rezolvarea cazului și corectitudinea abilităților practice demonstrate de către participanți.
Potrivit lui Andrei Romancenco, șef al CUSIM, cunoștințele medicale acumulate pe parcursul celor cinci ani de studii, dovezile științifice, lucrul de a activa în echipă și abilitățile practice sunt ingrediente ce dezvoltă spiritul olimpic. „Ceea ce facem noi la olimpiada în simulare, deja a IV-a ediție, și după cum ne dăm bine seama va avea și continuitate, reprezintă o bună practică pentru medicii în devenire”, a conchis Andrei Romancenco.
Echipele câștigătoare au fost ținute în suspans până a doua zi, 14 mai, rezultatele fiind anunțate la ceremonia de închidere a Congresului internațional pentru studenți și tineri medici MedEspera 2022.
Astfel, eroii olimpici care au demonstrat cunoștințe și abilități de gestionare a situațiilor critice la cel mai înalt nivel a fost echipa When ICU again, formată din studenții: Rodion Cujba, Marin Foteniuc, Valentina Eremia și Artemie Teleschi. Pe locul II s-a clasat echipa After gardă – Cezar Roșca, Andreea Rotaru, Mădălina Ciubuc și Adriana Ciuhrii, iar locul III a fost ocupat de echipa Med SAMA – Maxim Popov, Adriana Rotaru, Sebastian Bersan și Ainura Abdulraghimov, care a intrat în semifinală.
Olimpiada universitară de simulare SimOlympic a oferit posibilitate participanților de a se identifica cu medicul, paramedicul şi asistentul medical. Viitorii doctori au acţionat în circumstanţe tensionate şi au înţeles ce abilităţi vin din reflex şi care dintre acestea mai trebuie dezvoltate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii