Simpozionul medicilor-rezidenți în reabilitarea medicală și medicină fizică, ediția a III-a
- vizualizări: 661
Experiența academică în susținerea medicinei tradiționale chineze a fost genericul unui simpozion organizat de Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, în data de 19 decembrie.
Profesorul universitar Oleg Pascal, șeful Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală, a menționat că la forum au participat medici-rezidenți de la catedra pe care o reprezintă, de la Catedra de medicină alternativă și complementară și de la Departamentul Pediatrie, având drept scop de a identifica relațiile dintre medicina tradițională chineză și dintre filosofia abordărilor medicinei moderne, precum și de a găsi tangențe de colaborare spre binele tuturor, în vederea îmbunătățirii actului medical în favoarea sănătății populației.
Potrivit Victoriei Chihai, asistent universitar la Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală, ediția curentă a simpozionului este una deosebită, reieșind din faptul că un grup de medici-rezidenți de la specialitatea Reabilitarea medicală, care s-au aflat timp de 50 de zile într-un stagiu academic în China, și-au împărtășit cunoștințele de bază acumulate, pe care le aplică cu succes în tratamentul pacienților, în contextul integrării medicinei tradiționale chineze.
Medicii-rezidenți (Serghei Petroșișin, Mihail Cîrîm, Maxim Lupu și Ana-Maria Bodean) au venit cu comunicări privind: bazele filosofice, istorice și culturale ale medicinei tradiționale chineze, metodele de tratament și reabilitare specifice medicinei tradiționale chineze, avantajele și riscurile de aplicare a Cuppingului în tratamentul complex de reabilitare, precum și cu un raport video cu genericul Training în medicina tradițională chineză.
Recent, Catedra de reabilitare medicala, medicină fizică și terapie manuală a USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în comun cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași au editat, în premieră, manualul „Mijloace fizice utilizate în medicina fizică și de reabilitare” (volumele I-II și CD practic), destinat studenților și medicilor-rezidenți. Autorii materialului didactic sunt profesorul universitar Oleg Pascal, USMF „Nicolae Testemițanu”, și conferențiarul universitar Ioan Sorin Stratulat, UMF „Gr.T. Popa”. Prezentarea de carte a avut loc în data de 14 decembrie curent, în cadrul Zilelor Universității ieșene, cu prilejul a 140 ani de la fondarea instituției, unde au participat și reprezentanții Catedrei de profil a universității noastre.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii