Situația epidemiologică actuală și măsurile întreprinse de administrația Universității
- vizualizări: 1112
Un raport amplu privind situația epidemiologică actuală și măsurile întreprinse de administrația Universității în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului de tip nou a fost prezentat de către rectorul Emil Ceban, în cadrul ședinței Senatului din 23 aprilie curent.
În perioada de referință, în scopul asigurării securității sănătății și vieții beneficiarilor de studii și a angajaților instituției, au fost emise mai multe ordine interne, reieșind din evoluția situației epidemiologice și a dispozițiilor și ordinelor autorităților naționale. La nivel instituțional, au fost elaborate și aprobate mai multe documente: Planul de protecție a angajaților și de prevenire a riscurilor de infecție cu noul tip de coronavirus (COVID-19), Instrucțiunea de securitate și sănătate în muncă și Instrucțiunea cu privire la măsurile antiepidemice în cazul studenților și a medicilor-rezidenți.
Totodată, catedrele universitare au elaborat mai multe protocoale și ghiduri clinice, care au fost aprobate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: Protocolul clinic național provizoriu „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”; Ghidul practic „Managementul complicațiilor severe cauzate de infecția provocată de coronavirus (COVID-19)” și Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie privind infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).
Perioada de sistare a procesului educațional la USMF „Nicolae Testemițanu” a fost extinsă pe toată durata stării de urgență, procesul de studii fiind realizat, în continuare, de la distanță (on-line). În prezent, catedrele universitare desfășoară activități de instruire în proporție de 100% pentru studenții autohtoni și de cca 90% - pentru studenții alolingvi, aplicând diverse platforme: Modulul Cursuri live al Sistemului Informațional de Management Universitar, Moodle, Google Classroom, Google Meet, ZOOM, Skype, Messenger, Viber, Facebook, WhatsApp, e-mail ș.a. Totodată, personalul universitar activează preponderent de la distanță sau conform regimului de muncă al salariaților stabilit până la 15 mai curent.
În același timp, rectorul a accentuat faptul că 59 de cadre științifico-didactice ale Universității sunt antrenate direct în asistența medicală a suspecților și a pacienților confirmați pozitiv cu COVID-19, iar specialiștii Catedrei de epidemiologie și ai Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” acordă suport logistic MSMPS și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Totodată, personalul universitar are un rol important în instruirea lucrătorilor medicali din sistemul național de sănătate. Astfel, cadrele științifico-didactice din cadrul catedrelor de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 și nr. 2, Catedrei de medicină de familie și al Departamentului Pediatrie organizează instruiri on-line pentru medici și medici-rezidenți de la specialități conexe antrenați în managementul pacienților cu infecția COVID-19, cât și pentru femei însărcinate.
Universitatea oferă și suport în cazarea personalului medical care activează în prima linie, 38 de persoane fiind cazate în Căminul nr. 5, dintre care: 23 de medici din instituțiile medico-sanitare publice, 2 medici-rezidenți și 13 studenți.
Profesorul Emil Ceban a făcut referință la cei 208 medici-rezidenți care activează în instituțiile medico-sanitare, în prima linie de luptă cu COVID-19. Potrivit rectorului, actualmente, 352 de studenți activează în instituțiile medico-sanitare, dintre care 40 în Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
De asemenea, rectorul a subliniat și rolul studenților implicați în activități de voluntariat. Menționăm că 7 studenți activează în calitate de asistenți medicali și infirmiere la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, alți 17 studenți-voluntari - la Linia Verde Chișinău. În prezent, peste 200 de studenți din anul III, Facultatea de Medicină nr. 1, oferă suport medicilor de familie și medicilor epidemiologi din toate raioanele republicii în completarea formularelor on-line. La Centrul COVID-19 Chișinău activează alți 25 de studenți - la Registratură, 4 studenți – în funcție de asistenți medicali, iar 5 medici-rezidenți lucrează în laborator.
În finalul ședinței, rectorul Emil Ceban a venit cu un mesaj de gratitudine: „Suntem recunoscători tuturor colegilor noștri, medicilor-rezidenți și studenților, care acordă asistență medicală populației și suport prin diverse acțiuni de voluntariat. Suntem mândri că am format specialiști calificați și Vă mulțumim că dați dovadă de profesionalism, responsabilitate socială, devotament și dăruire de sine în această perioadă complicată”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii