Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din capitală va purta numele profesorului universitar Gheorghe Paladi
- vizualizări: 1076
Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din orașul Chișinău va purta numele profesorului universitar Gheorghe Paladi de la Departamentul de Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, renumit medic obstetrician-ginecolog, doctor habilitat în științe medicale, academician al Academiei de Științe a Moldovei, cavaler al Ordinului Republicii.
O hotărâre în acest sens a fost adoptată, în data de 9 iunie curent, de către Consiliul Municipal Chișinău. Noua denumire - Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” urmează să fie înregistrată la Agenția Servicii Publice, în termen de 30 de zile de la adoptarea deciziei.
Primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, a menționat, că academicianul Gheorghe Paladi este o persoană de o rară cumsecădenie și un valoros om de știință, care rămâne în continuare un model pentru viitoarele generații de medici. ,,Oamenii sârguincioși, dedicați profesiei, sunt mereu apreciați, iar dacă aceștia mai sunt și doctori care tratează și salvează zilnic vieți omenești, atunci meritul lor este incontestabil”, a constatat edilul capitalei.
Profesorul universitar Gheorghe Paladi a obținut numeroase performanțe în calitate de pedagog, savant și clinician. Incontestabil este aportul Domniei Sale la perfecţionarea procesului didactic la Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 2, pe care a condus-o cu iscusință și tact pedagogic timp de 13 ani. Personal, a contribuit la iniţierea instruirii medicale prin rezidențiat, ceea ce a dat posibilitate de a implementa experiența școlilor europene cu tradiții şi de a forma o pleiadă de specialiști și de cercetători valoroși.
Pe parcursul anilor, s-a manifestat ca un profesionist de excepție atât pe segmentul de cercetare, cât și cel didactic. A îndrumat competitori în susținerea a 28 de teze de doctor și de doctor habilitat în științe medicale. În palmares s-au înscris mai mult de 300 de lucrări științifice, inclusiv trei manuale, multiple monografii şi elaborări metodice, precum şi 16 brevete de invenție. Menționăm și importanța cognitivă a manualelor „Obstetrica” și „Ginecologia”, care sunt fundamentale și extrem de utile pentru studenți, medici-rezidenți și medici-ginecologi.
Grație calităților manageriale, Gheorghe Paladi a exercitat onest funcția de președinte al Societății Medicilor Obstetricieni și Ginecologi. Mulți ani a fost specialist principal în domeniile respective la Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Activitatea sa lasă o amprentă vizibilă în domeniu și este un model pentru generațiile tinere.
În calitate de medic a primit zeci de mii de nașteri și a efectuat mii de intervenții chirurgicale. Domniei Sale îi aparține meritul înființării Centrului Republican de Ocrotire a Sănătății Mamei și Copilului, la mijlocul anilor ʼ60 ai secolului trecut, unde, pe parcursul a șase ani de activitate, împreună cu membrii Catedrei de obstetrică și ginecologie, a pus temelia dezvoltării acestui complex modern, fiind considerat fondatorul serviciului obstetrical-ginecologic din Moldova. Și-a dedicat întreaga sa viață activității în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din capitală, consacrându-se sistemului național de sănătate și sferei ocrotirii mamei și copilului. Este nonagenar, însă este în forță și continua să rămână fidel profesiei.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a subliniat că „Domnia Sa face parte din Promoția de Aur de medici făclieri, care au pus temelia medicinei naționale, reușind, prin fapte demne, să sporească prestigiul profesiei și al Almei Mater. Această decizie reprezintă un gest de recunoștință și apreciere a meritelor distinsului profesor și iscusitului medic Gheorghe Paladi”.
Îi dorim eminentului profesor mulţi ani înainte şi toţi plini de sănătate, energie și bunăstare, liniște sufletească și împliniri alături de oamenii dragi, precum și să se bucure de aprecierea și de respectul comunității medicale și al pacienților!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii