Studenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au demonstrat că pot transforma orice conflict într-o experiență câștigătoare
- vizualizări: 216
Avem oare un stil preferat influențat de personalitatea noastră, de educația primită în abordarea unei situații conflictuale?, s-au întrebat câțiva studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, participând la un workshop privind managementul conflictelor. Activitatea cu genericul „Transformă orice conflict într-o experiență câștigătoare!” a avut loc în data de 24 februarie curent și a fost organizată de Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră (CCPGC) a instituției noastre.
Atelierul a inclus o serie de metode și strategii de aplanare a neînțelegerilor, fiecare protagonist a trebuit să-și identifice modul de abordare a conflictului, descifrând mesajul ascuns al unor carduri metaforice. Terapia de autoevaluare a oferit participanților posibilitatea de a-și testa capacitățile prin intermediul chestionarelor de identificare a stilului de soluționare a discordiei. La fel, participanții au prezentat strategiile personale de comportament predominant abordate în situații conflictuale - confruntarea, evitarea, adaptarea, compromisul și colaborarea - și au analizat punctele slabe și forte ale fiecărei strategii.
Corina Lazăr, psiholog la CCPGC, a încercat să răspundă la întrebarea de mai sus a studenților: Da, avem un stil preferat în abordarea unui conflict, un stil personal, influențat de personalitatea fiecăruia, de familie, de tradiție, chiar și de educația primită. Modul, stilul de abordare a situațiilor de animozitate determină evoluția neînțelegerilor către o situație constructivă sau către una distructivă, a explicat moderatoarea workshopului.
Psihologul CCPGC a încurajat tinerii să fie deschiși cu cei din jur, indiferent de situația creată, deoarece abilitatea de a interacționa cu oamenii este și mai importantă în zilele noastre, având în vedere presiunile mediului complex și alert în care trăim. „Conflictele sunt parte din viața noastră. Chiar dacă ne dorim să le evităm, ele apar în diverse momente, situații și locuri. Important e să nu sărim ca arși, fiindcă și ceilalți vor reacționa la fel. Întotdeauna cea care afectează nu este problema, ci modul în care reacționăm”, a punctat Corina Lazăr.
Potrivit participanților, atelierul a lăsat o amprentă pozitivă asupra fiecăruia dintre ei. Ana, una dintre studente a declarat că la acest workshop a învățat că oricât de dificilă ar fi comunicarea cu o anumită persoană, întotdeauna există o soluție de depășire a situației de criză.
Nicolae a enunțat că și-a identificat stilul personal - cooperarea, ceea ce implică o comunicare deschisă. „Este stilul cel mai dificil și care ia cel mai mult timp, dar are rezultate constructive. Optez pentru a-mi păstra relația cu prietenii și cu cei dragi, iar acest stil mă caracterizează”.
La final, fiecare participant a completat un test de autoevaluare, astfel confruntându-se cu o serie de situații prin care și-au demonstrat că pot transforma orice conflict într-o experiență câștigătoare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii