Studenți norvegieni în mobilitate academică la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 497
Miercuri, 13 martie 2019, Catedra de oftalmologie şi optometrie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat o întrunire cu genericul „Optometria - actualitate şi viitor”, cu participarea studenţilor optometrişti din anul I şi II de studii, a medicilor-rezidenți şi a colegilor de la Universitatea din oraşul Kongsberg din Norvegia.
În cadrul întrevederii, studenții norvegieni au vorbit despre specialitatea Optometrie, organizarea, specificul şi particularitățile sistemului de învățământ în domeniu, legislația în vigoare pentru această practică și rolul optometristului în sistemul de sănătate din Norvegia. Au fost discutate subiecte precum: organizarea activității: numărul de pacienți și durata unui examen de rutină, programele de mobilitate pentru studenți, modul de salarizare și posibilitățile de angajare a optometriștilor, pașii pentru inițierea unei practici private și modalitățile de finanțare a acesteia, interrelațiile cu specialiștii de profil ș.a.
Profesorul Valeriu Cușnir, șeful Catedrei de oftalmologie și optometrie, a menționat că la specialitatea Optometrie, în prezent, își desfășoară studiile 27 de studenți, dintre care 17 sunt în anul I și 10 - în anul II. Din anul 2017–2018, la USMF „Nicolae Testemițanu” își realizează stagiile practice studenți din Norvegia, în cadrul Proiectului de colaborare moldo-norvegian Îmbunătățirea asistenței primare a sănătății oculare în Moldova.
„Actualmente, la catedra noastră avem trei studenți în anul III de studii din Norvegia, care își efectuează stagiul practic. Conform relatărilor, studenții norvegieni sunt impresionați de modul de desfășurare a orelor practice, de metodele de investigare a pacienților, precum și de utilajul performant de care dispunem. În cadrul proiectului bilateral, studenții din Moldova de la specialitatea Optometrie au oportunitatea de a-și desfășura stagiul practic în Norvegia după anul I de studii”, a subliniat șeful catedrei.
Profesorul Cușnir a specificat că mobilitățile academice a studenților constituie o plusvaloare pentru activitățile practice, iar relaţiile de colaborare moldo-norvegiană vor demonstra rezultate remarcabile pe viitor. La moment, se depun toate eforturile pentru a dezvolta Catedra și specialitatea de optometrist în țara noastră.
Eric, unul dintre studenții străini, a menționat că rolul optometristului în societate este foarte important, în special pentru vârsta a treia, când o patologie oculară trebuie depistată la timp. „Organizația Mondială a Sănătății acordă o atenție sporită acestui domeniu, pentru a menține nivelul de sănătate al pacienților care suferă de miopie sau acuză probleme de vedere și, în general, pentru a îmbunătăți calitatea vieții populației”, a menționat studentul norvegian.
„Am ales să studiez Optometria din cauza unei probleme de vedere depistată încă din copilărie. La ochiul drept am fost diagnosticată cu miopie, iar studiind aprofundat, am înțeles că mulți oameni trăiesc cu această deficiență. Urmează să obțin diploma europeană, iar apoi mă voi axa pe activitatea practică și să ajut pacienții”, a declarat Ida, studentă din Norvegia.
Evenimentul dat se înscrie în planul activităților Programului de colaborare moldo-norvegiană „Îmbunătățirea asistenței primare a sănătății oculare în Moldova”, inițiat în 2015, fiind implementat în colaborare cu Universitatea din Kongsberg. Perioada de realizare este de 5 ani.
De notat că, în anul universitar 2017-2018, în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” a fost lansată specialitatea Optometrie, cu durata studiilor de 4 ani. Datorită proiectului, Clinica Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost dotată cu echipament modern atât pentru instruirea studenților, cât și pentru examinarea și diagnosticarea pacienților cu probleme de refracție: truse de lentile, focimetre, pupilometre, biomicroscoape, oftalmoscoape, retinoscoape, lentile Wolk ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii