Studii clinice prospective privind patologiile hepatice
- vizualizări: 119
Cercetătorii Universității din Leipzig, Germania, sunt interesați de realizarea unor studii clinice prospective privind patologiile hepatice în Republica Moldova prin intermediul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Profesorul Thomas Berg, reprezentantul Universității din Leipzig, a declarat, în cadrul unei întruniri cu echipa Departamentului Știință a universității noastre, că la nivel internațional există tendința ca pacienții cu hepatita virală de tip B să fie tratați după aceeași schemă ca și în cazul celor care suferă de hepatita de tip C, astfel să nu fie necesar tratamentul pe viață. „Am putea implementa această metodă și în Republica Moldova, punându-vă la dispoziție protocoale clinice europene și astfel tratamentul ar fi mai puțin costisitor”, a afirmat Thomas Berg.
În susținerea ideii sale, profesorul a asigurat că dispune de studii ce demonstrează că tratamentul pacienților cu hepatită de tip B poate fi întrerupt și că o pătrime dintre aceștia se tratează. „Vom analiza care sunt categoriile de pacienți care se referă la cele 25 de procente, care răspund pozitiv la tratament. Prospectiv am putea studia biomarkerii hepatici prin utilizarea diferitor tehnici inovative”, a opinat delegatul german.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, a menționat că „Universitatea are experiență în astfel de activități, cadrele noastre științifico-didactice fiind implicate în multe cercetări internaționale similare, ce vizează alte maladii. Mecanismul este funcțional, începând cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Comitetului Național de Etică și până la modul de organizare și formare a echipelor ș.a. Ar fi interesant ca în timpul apropiat să inițiem astfel de studii privind tratamentul maladiilor hepatice”, a punctat academicianul.
În final, reprezentanții ambelor instituții și-au exprimat disponibilitatea de a extinde relațiile de colaborare, extrapolând în protocoale clinice în domeniu și direcții importante de tratament al pacienților, iar, pe de altă parte, în desfășurarea procesului de studii în conformitate cu rigorile europene.
Colaborarea interinstituțională, precum și cea interdisciplinară sunt prevăzute pentru următorii cinci ani și va exterioriza rezultatele cercetărilor autohone prin schimb de date, ce va favoriza apariția publicațiilor comune a articolelor științifice în reviste cu factor de impact.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii